Kriz, kış hazırlığını da etkiledi

Ekonomik kriz, Van’daki semt pazarlarında kendini iyice hissettirmeye başladı. Vatandaşlar, bu yıl krizden dolayı gerekli gıda ürünlerini alamadı ve kış hazırlığı yapamadı.

Türkiye’de yaşanan büyük ekonomik kriz ve işsizlik halkın alım gücünü etkilemeye devam ediyor. Yurttaşlar, temel gıda maddelerini bile almakta zorlanıyor.

Ekonomik krizin en çok hissedildiği kentlerin başında Van geliyor. Bir milyondan fazla nüfusun yaşadığı Van’da üretim yapacak fabrika bulunmuyor. Doğu Kürdistan’a sınırı olmasına rağmen sınır ticareti yasak durumda. Özalp, Başkale ve Çaldıran’da sınır kapıları var ama Kürt halkının ticaret yapması yasak. İşsizlik yüzde 80’lerde.

Ekonomik kriz vatandaşın kış hazırlığını da etkiledi. Vanlılar sonbahar aylarında konserve, turşu ve meyve kurutarak kış ayları için hazırlık yapardı. Hazırlanan bu ürünler, kış ayları boyunca tüketilirdi. Her yıl bu hazırlıkları yapan vatandaş, bu yıl kriz nedeniyle yapamadı.

ANF’ye konuşan bazı esnaflar, “Bu sene kış ayları kıtlık ayları olacak. Biz ürün bulmakta zorlanacağız. Bulacağımız ürün de çok pahalı olacak. Vatandaşta zaten para olmadığı için kuru ekmeğe muhtaç duruma düşecek. Krizin etkilerini önümüzdeki günlerde hep birlikte göreceğiz. AKP, biz esnafı ve vatandaşı soyarak ayakta kalmaya devam ediyor” diyerek tepkilerini dile getirdi.