‘Kaz Dağları’ndan Hasankeyf’e ekoloji katliamına izin vermeyeceğiz'

Kadıköy Demokrasi Meclisi üyeleri, Kaz Dağları’ndan Hasankeyf’e ekoloji katliamına izin vermeyeceklerinin mesajını verdi.

Kadıköy Demokrasi Meclisi üyeleri, Kaz Dağları'ndan Hasankeyf’e doğanın rant uğruna talan edilmesini Süreyya Operası önünde protesto etti.

Polis ablukası altında gerçekleşen eylemde, “Geçmiş ve gelecek rant uğruna yok oluyor. Hasankeyf, Salda, Kaz Dağları için diren” yazılı pankart açıldı; “ Hasankeyf için diren”, “ Kaz Dağları için diren” dövizleri taşındı. Sık sık, “ Her yer Kaz Dağları her yer direniş”, “ Direne direne kazanacağız” sloganlarının atıldığı eylemde Kadıköy Demokrasi Meclisi adına açıklamayı Fidan Üredi okudu.

‘GEZİ İSYANININ RUHUYLA DOĞAYI KORUYACAĞIZ !’

Gezi isyanının ruhu her direniş odağında, her muhalefet hareketinde, doğanın ve yaşamın tahrip edilmesine itiraz eden her başkaldırıda yaşamaya devam ettiğini vurgulayan Üredi, “Şimdi Çanakkale Kaz Dağları’nda, Kirazlı'da, Hasankeyf’ te doğanın talan edilmesi, yüz binlerce ağacın kesilmesi, bütün insanlığın ortak varlığı olan suların siyanürle kirletilmesi ve ekosistem içindeki bitki ve hayvan varlığının yok edilmesine karşı sesimizi yükseltme zamanı” dedi.

Üredi, Bergama, mücadelenin gösterdiği üzere kapitalizmin doymak bilmez kar hırsına karşı ancak birleşik ve top yekin bir mücadeleyle başarı elde edileceğini hatırlattı.

Türkiye'de önceki iktidarlar döneminde olduğu gibi doğanın şimdi de "yerli” ve milli" yalanıyla katledildiğini söyleyen Üredi, buna karşı Tortum'dan Fatsa'ya kadar direnişlerin yayıldığına dikkat çekti. Üredi, bu direnişin en ön saflarını kadınlar tuttuğunu ifade ederken, doğa düşmanlarının yaptığı kışkırtmaların, Kaz Dağları'nın Hasankeyf’e kardeşliğini engelleyemediğini vurguladı.

‘BİRLEŞİK MÜCADELEYLE BAŞARACAĞIZ !’

Kanada'dan Güney Afrika’ya, Yunanistan'a kadar altın madenciliğine karşı gezegenin kurtuluşu için enternasyonalist dayanışma ağları dünyanın hemen her yerinde örüldüğünü anımsatan Üredi, “Dün Kadıköy Demokrasi Meclisi olarak, Kaz Dağları'ndaydık. Kaz Dağları Kirazlı Köyü Balaban Mevkiinde çadırlar kurarak 'Vicdan ve Su Nöbeti' tutan arkadaşlarımızın dostlarımızın ziyaretine gittik. Önümüzdeki günlerde de Kaz Dağları'na gitmeye direnişe ortak olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Başta Kaz Dağları, Hasankeyf, Salda, Fatsa , Munzur, Eskişehir olmak üzere, ekolojik kıyım ve katliamlara izin vermeyeceklerini vurgulayan Üredi, “Nasıl ki 23 Haziran seçimlerinde tüm demokrasi güçlerinin ortak mücadelesiyle başta İstanbul, Ankara olmak üzere kentlerimizi talancıların ve yağmacıların elinden kurtarmak için bir adım attıysak, bugün de ortak ve birleşik mücadeleyle kentlerimizin, dağlarımızın, ovalarımızın, derelerimizin katliamına izin vermeyeceğiz” dedi.

Açıklama Şair Adnan Yücel’in, “ Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya denk” şiirinin seslendirilmesiyle sona erdi.