Kanada'daki yangınlar 410 megaton karbon emisyonuna yol açtı

Avrupa iklim gözlemevi Copernicus, kuzey yarımküre bu yaz büyük orman yangınlarının bu yıl 410 megaton karbon emisyonuna yol açtığını bildirdi.

İlkbaharın sonunda ve 2023 yazı boyunca, büyük orman yangınları Kanada'nın çoğunu ve Kuzey Amerika'nın diğer bölgelerini etkiledi.

Copernicus Atmosfer İzleme Servisi (CAMS), yangınların ürettiği duman bulutlarının bir kısmının Avrupa'ya ulaştığını tahmin ediyor.

Toplamda Kanada'nın 2023 yılı karbon emisyonlarının yaklaşık 410 megaton olduğu tahmin ediliyor.  CAMS verilerine göre bu durum Kanada için tüm zamanların rekorunu ifade ediyor.

Yıllık karbon emisyonlarında bir önceki rekor 2014 yılında 138 megatondu. Ancak bu raporun yazıldığı sırada Kanada'nın çeşitli bölgelerinde orman yangınları devam ettiği için emisyonların daha da artması bekleniyor.

Mevcut durumda Kanada'daki orman yangınlarının neden olduğu emisyonlar, 2023 yılında dünya genelinde orman yangınlarından kaynaklanan toplam karbon emisyonlarının yüzde 27'sini oluşturuyor.

Avrupa'da özellikle Akdeniz bölgesi bu yaz orman yangınlarından ağır etkilendi. Temmuz ve ağustos ayları arasında orman yangınları kuzey ve orta Yunanistan'ı vurdu. Copernicus, yılın bu dönemindeki emisyonların 2007 ve 2021'den sonra Yunanistan’da kaydedilen en yüksek üçüncü emisyon olduğunu belirtiyor.

İber Yarımadası da İspanya'nın Tenerife adasındaki en büyük yangınlardan biri ve Portekiz'deki büyük orman yangınları ile etkilendi.

Rusya'da da Omsk bölgesi, Novosibirsk bölgesi ve Uzak Doğu Federal Bölgesi'nde büyük orman yangınları görüldü. Hawaii'deki Maui adası da yoğun yangınlardan etkilendi.