Fransa’da eğitim formlarında 'anne' ve 'baba'ya son

Fransa’da eğitime ilişkin yasa tasarısında, aile çeşitliliği düzenleyen bir madde kabul edildi. Bu madde, anne-baba kavramları yerine, “ebeveyn-1” ve “ebeveyn-2” kavramlarını öneriyor.

Eğitimde “güven okulu” adına hazırlanan yasa tasarısının ilk hali, Çarşamba akşamı Ulusal Meclis’ten geçti.

Yasa tasarısı, idari formlarda “anne-baba” yerine “ebeveyn-1” ve “ebeveyn-2” kavramlarının kullanılmasını öneriyor.

Bu düzenleme, tek ebeveynli ailelerin varlığının inkar edilmemesi iradesine dayanıyor. Bazı belediyeler, yasadan önce de böyle bir uygulamayı hayata geçirmişlerdi. 2013 yılında eşcinsel evlilik yasası ile birlikte toplumsal değişime ayak uydurulması amaçlanıyor.

İktidardaki LREM partisinden Jennifer Temmerman, bunun okullarda “sosyal eşitlik tedbiri” olduğunu belirtti. Temmerman, “Zamanı geçmiş sosyal ve ailesel modellerde sabitlenmiş hanelerle karşı karşıya kalan aileler var. Bugün, hiçkimse biraz geri düşünsel şemalarla kendisini dışlanmış hissetmemeli” dedi.

Sosyalist vekil Joaquim Pueyo, “Çocukların diğerleri gibi muamele görmedikleri hissine kapıldıklarında bunun sonuçlarını düşünebiliyor musunuz?” diye ekledi.

Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer ise yasadaki düzenlemeye karşı görüş belirtirken, bunu yasaya eklenecek bir tedbir olmadığını savundu. Sağcı Cumhuriyetçi parti LR milletvekili Xavier Breton, yasa için “tek düşünce ve politik olarak doğrucu anlayıştan çıkan, gerçekle bağdaşmayan” bir yasa olduğunu öne sürdü. Eşcinsel evliliğe de karşı çıkan sağcı “Manif pour tous” hareketi de ebeveynlerin “numaralandırılmasına” tepki göstererek, “İlericilik, inkarı aile bağı gerçekliğini inkara kadar vardırdı” dedi.

“SOS Homophobie” derneği ise sözkonusu tedbirin “tek ebeveynli ailelerin somut olarak tanınması” olduğunu belirterek, “Tüm çocuklar ve tüm aileler için bir ilerlemedir” dedi. Tek ebeveynli aileler derneği de memnuniyetini ifade etti.

Geçen yıl Mart ayında Paris Büyükşehir Belediyesi, aile çeşitliliğini daha iyi yansıtması açısından nüfus kayıt formlarında düzenleme yaptıklarını açıklamıştı.