Fırat Nehri’nde yüzbinlerce sazan balığı telef oldu

Fırat nehrinin Irak güneyindeki bölümünde yüz binlerce sazan balığı telef oldu

Balıkların virüsten mi ya da kirli sudan kaynaklı ölüp ölmediği ise hala belli değil. Iraklı yetkililerin su ve ölü balıklar üzerindeki incelemesi sürerken, balık besleyicileri ise gördükleri maddi zararın devlet tarafından giderilmesini istiyor.

Fırat nehrinin Irak’ın güneyinde Babil kenti civarındaki bölümünde yüzbinlerce sazan balığı telef oldu. Balık yetiştiricileri balıkların telef olma sebebinin araştırılmasını isterken, bu duruma kirli suyun mu sebep olduğu ya da bir virüsten kaynaklı mı olduğu ise hala netleşmedi.

Bir balık yetiştiricisi olan Hüseyin Faraj, “Bazıları virüs diyor, bazıları da kimyasal madde diyor” şeklinde konuşarak balıkların ölüm sebebini bilmediklerini belirtiyor. Faraj, hükümetin bir suyu analiz ederek, bir çözüm bulması gerektiğini dile getiriyor.

Izgarada sazan yemeği ile tanınan bölge her yıl 29 bin ton balık üretiminde bulunuyor. Dünya Gıda ve Tarım Örgütü ise balık ölümlerinden sadece Babil kenti ve çevresinin değil, Divanya kentinin de etkilendiğini açıkladı.

Irak Sağlık Bakanlığı ise su ve balıklar üzerindeki testlerin devam ettiğini, şimdiye kadar balık tüketmekten kaynaklı kimsenin hastanelere baş vurmadığını açıkladı.