Doğal felaketlerin maliyeti 11 ayda 115 milyar dolar

Yeniden sigortalandırma şirketi Swiss Re, yılın ilk 11 ayında doğal felaketlerin maliyetinin 115 milyar dolar olduğu tahmininde bulundu.

İsviçreli yeniden sigortalandırma şirketi Swiss Re, 2022 yılının ilk 11 ayında doğal felaketlerin 115 milyar dolarlık zarara yol açtığını belirtti.

ABD’yi vuran ve birkaç hafta önce Küba’da da büyük tahribatlara yol açan en güçlü fırtınalardan biri Ian kasırgası tek başına bu sigortalı kayıpların yaklaşık yarısını temsil ediyor. Ian kasırgasının yol açtığı maliyetin 50 ile 65 milyon dolar arasında olduğu belirtildi.

Swiss Re’ye göre Ian kasırgası, 2005’teki Katrina kasırgasından bu yana en pahalı doğal feleket oldu.

Açıklamada, "Ian Kasırgası, Avrupa'da kış fırtınaları, Avustralya ve Güney Afrika'da seller ve Fransa ve ABD'de dolu fırtınaları gibi diğer aşırı hava olaylarıyla birleştiğinde, yıl başından bu yana 115 milyar dolar olarak tahmin edilen zararı temsil ediyor" denildi.

2022 yılı, toplam sigortalı hasarların 100 milyar doları aştığı üst üste ikinci yıl olurken, yıllık ortalama yüzde 5 ila yüzde 7 artışla son on yılın trendini sürdürdü.

Swiss Re'nin afet riski başkanı Martin Bertogg, "Kentsel gelişim, afete eğilimli bölgelerde servet birikimi, enflasyon ve iklim değişikliği, aşırı hava koşullarını sürekli artan kayıplara dönüştüren kilit faktörlerdir" dedi.

Bertogg, “30 yıl önce Andrew Kasırgası vurduğunda, daha önce hiç 20 milyar dolarlık bir kayıp olayı yaşanmamıştı; Bugün, yalnızca son altı yılda bu türden yedi kasırga meydana geldi” diye ekledi.

Swiss Re'ye göre, deprem gibi büyük felaketlerden ayrı olarak, sel ve fırtına gibi ikincil afetler, 50 milyar dolardan fazla sigortalı hasara neden oldu.