Doğa düşmanı Bolsonaro Amazonları yok etmekte kararlı

Brezilya’nın doğa düşmanı aşırı sağcı Devlet Başkanı Bolsonaro, Amazon ormanlarının korunması için Almanya’nın Brezilya’ya yapmayı planladığı 35 milyon Euro değerindeki fonu durdurma kararına ilişkin, “Paranıza ihtiyacımız yok” diye tepki gösterdi.

Dünyanın en büyük tropikal ormanları olan Amazon'ların yüzde 60’ını topraklarında bulunduran Brezilya'ya Federal Alman Hükümeti daha önce “ormanları koruma projesi” için para desteği sözü vermişti.

Ancak Pazar günü “Tagesspiegel” gazetesine konuşan Çevre Bakanı Svenja Schulze, Brezilya hükümetinin ormanlar konusunda yürüttüğü siyasete dikkat çekerek projeye artık maddi destek sunmayacaklarını açıklamıştı.

Yok olmayla karşı karşıya olan Amazon ormanlarının korunması için oluşturulan fona Almanya 2008’den bu yana toplam 55 milyon Euro para desteğinde bulunmuştu. Berlin yönetimi projeye 35 milyon Euro daha katkıda bulunacağını bildirmişti.

Bakan Schulze’nin söz konusu fona artık destek vermeyeceklerini bildirmesi Brezilya’da sert tepkiyle karşılandı. Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro Alman bakanı kast ederek “İstediğiniz şekilde para desteğini durdurabilirsiniz, Brezilya’nın paranıza ihtiyacı yok” diye konuştu.

Geçtiğimiz Ocak ayında iktidara gelen aşırı sağcı Bolsonaro döneminde ormanlık alanların yok alması hızlandı. Tarım ve madencilik sektörlerini destekleme adına Bolsonaro’nın çıkardığı yasalarla Amazon bölgesi ormansızlaştırılıyor. Sadece bu yıl ilk 6 ayında küresel ısınmaya karşı dünyanın en önemli savunması olarak değerlendirilen Amazon’da yok edilen ormanlık alanların oranı yüzde 88,4 oranında artarak 920 kilometre kareye ulaştı.

Provokatif yanıtları ile sürekli dikkatleri üzerine çeken Bolsonaro, Pazar günü verdiği bir mülakatta ülkesinin “imajını” gerekçe gösterdi. Bolsonaro, “Büyük ülkelerin Brezilya’nın imajı ile mi yoksa Brezilya’ya sahip olmakla mı ilgilendiğini düşünüyorsunuz?” demişti.

Bolsonaro, Cuma günkü bir açıklamasında ise yine polemik yaratmıştı. Aynı zamanda kadın düşmanlığı ve diktatörlük hevesleri ile de bilinen Bolsonaro, çevreyi korumaı için “iki günde bir kaka yapmanın yeterli” olduğunu söylemişti.