Dersim Barosu: Maden sahası büyük kayıplara yol açacak!

Dersim Barosu, Munzur Dağları’nın maden sahası ilan edilmesiyle ilgili uyarılarda bulundu. "Telafisi imkansız kayıplara yol açacak" diyen baro, halka çağrıda bulundu.

Dersim Barosu, Munzur Dağları’nın maden sahası ilan edilmesiyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nin yapıldığı bir dönemde Munzur Dağları’ndaki krater gölleri, höyükler, yaylalar ve arı konak yerlerini kapsayan 43 bin hektarlık bir alan için maden ruhsatı verilerek ulusal ve uluslararası şirketlere peşkeş çekildiği belirtildi. 

‘PARK VE BİTKİLER ETKİLENECEK'

Açıklamada, Erzincan’ın İliç ilçesinin büyük bir kısmını siyanürle altına kapatan Maden İşleri Genel Müdürlüğü ve diğer kurumların Dersim’de de birçok yerde ağaçları keserek doğayı katlederek bu süreci başlattığı vurgulandı. Maden sahası ilan edilen Munzur Dağları'nda, 227 çeşidi Türkiye'ye özgü endemik türlerden oluşan toplam bin 900 bitki ve Munzur Milli Parkı’nın olumsuz etkileneceğinin de kesin olduğu kaydedildi. 

'CANLILARIN HAKLARI HUKUKSUZCA İHLAL EDİLİYOR'

Açıklamada, kararın, Anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve diğer yasalara göre hukuka aykırı olduğu ifade edilirken, “Doğanın, çevrenin, cümle canlının, suyun, taşın ve ağacın haklarını açıkça ihlal ettiğini, dolayısıyla Dersim’de nasıl barajlar ile hukuki ve meşru yolarla mücadele edildiyse aynı dinamiklerle mücadele edeceğiz” denildi.  

‘TELAFİSİ İMKANSIZ!'

Açıklamada, şu vurgularda bulunuldu: "Projelerin hayata geçmesi durumunda bölgedeki çevre köylerde yaşayan insanların yaşam alanları, 65 bin küçükbaş hayvan, yüzün üstünde Çemişgezek, Ovacık, Pertek ve Hozatlı sürü sahibi,  700’e yakın nüfusa sahip yaylacılar,  arıcıların, yaban hayatı ve krater göllerini, suyu ve sudaki canlıları, bitki örtüsü ve ekosistemde telafisi imkânsız zararlara ve kayıplara yol açacak."

HALKA VE STÖ'LERE ÇAĞRI

Dersim Barosu, projeler ile bölge insanın göç ederek, yaban hayatı ve bitki örtüsünün zarar göreceğine dikkat çekerek, bütün Dersimlilere ve sivil toplum örgütlerine mücadele çağrısı yaptı.