BM: 80 ülke iklim hedeflerini yukarı çekiyor

Birleşmiş Milletler (BM), en az 80 ülkenin küresel ısınmanın önlenmesi amacıyla belirlediği hedefleri yukarı doğru çekeceğini duyurdu.

BM İklim Özel Temsilcisi Luis Alfonso de Alba, 2015 Paris İklim Anlaşması’nı imzalayan ülkelerden önemli bir kısmının sera etkili gaz salınımlarını azaltma konusundaki vaatlerini gözden geçirme kararı aldığını söyledi. De Alba, 80 ülkenin küresel ısınmanın önlenmesine dönük hedeflerini yukarı çektiğini belirtti.

BM Özel Temsilcisi, buna rağmen belirlenen hedeflerin istedikleri düzeyde olmadığının da altını çizdi.

HEDEFLERİN TUTMASI İÇİN BÜYÜK ÇABA GEREKİYOR

2015 yılında Paris’te yapılan BM İklim Zirvesi COP21’de alınan karar gereği Nisan 2016’da imzaya açılan İklim Anlaşması’na 197 ülke imza atmıştı. BM, küresel ısınmaya yol açan sera etkili gaz salınımlarının 2030 yılına kadar yüzde 30 oranında azaltılmasını, 2050’ye kadar ise tümüyle sıfırlanmasını hedefliyor. BM’nin hedefinde küresel ısınmanın Sanayi Devrimi öncesine oranla en fazla 1,5 derece artması da bulunuyor.

Ancak bu hedefin gerçekleşmesi için ülkelerin başta petrol, kömür ve doğalgaz olmak üzere fosil enerjilerin tüketiminin neredeyse sıfırlanması gerekecek. Aksi halde 2018 itibariyle 1,1 derece kadar artış gösteren küresel ısınmanın 2100 yılına gelindiğinde 1,5 dereceyi aşmasının önlenmesi mümkün olmayacak.

Küresel ısınmanın 2 derece artması halinde meydana gelecek doğal afetlerin yüz milyonlarca kişinin hayatını doğrudan etkileyeceği tahmin ediliyor.

Sera etkili gazların salınımında ilk sırayı Amerika Birleşik Devletleri (ABD) alırken, ABD Başkanı Donald Trump, bir önceki Başkan Barack Obama tarafından kabul edilen iklim hedeflerinden geri adım atmıştı. ABD’den sonra sera etkili gaz salınımlarında ikinci sırayı Çin Halk Cumhuriyeti alıyor.