Avustralya’da bir çok kez susuz kalabilir

Avustralyalı yetkililer, ülkenin iç kesimlerindeki onlarca kentin Noel’e kadar tamamen susuz kalabileceği uyarısında bulundu.

Avustralya son dört yıldır kurak bir dönem yaşıyor. Yağışların başlamaması halinde Yeni Güney Galler eyaletinde Dubbo, Cobar, Nyngan ve Narromine gibi kentler Noel’e kadar tamamen susuz kalabilir. Bu durumda, sözkonusu kentlerin sakinlerine temiz suyun kamyonlarla ulaştırılması gerekecek.

Bu açıklama, eyaletin su yönetiminden sorumlu şirket WaterNSW tarafından yapıldı.

Yerel meteoroloji enstitüsü, Aralık’ta başlayan yaz mevsiminden önce Kasım ayında bir çok ırmağın kuruyacağını belirtti. Enstitü, kuraklığın sona ereceğine dair herhangi bir belirtinin de olmadığını kaydetti. Yeni Güney Galler’in Su Bakanı Melinda Pavey, durum için “kritik” dedi.

Pavey, “Eğer bu koşullar devam ederse, eyaletin iç kısımlarındaki başka kentler de 2020 yılı sonuna kadar aynı durumla karşı karşıya kalacak” dedi.

Eyaletin başkenti olan Sydney ‘de acil yağmura ihtiyaç duyuyor. Yerel makamlara göre, barajlardaki su seviyesi normalin altına indi. Kentin bir mahallesine, deniz suyunu içme suyuna çeviren bir fabrika su sağlıyor.

Avustralya’da doğudan batıya akan en uzun nehir Murray, son iki ayda yeterli miktarda su almadı. Eyaletin tarımdan sorumlu bakanı Adam Marshall, geçen hafta yaptığı bir açıklamada kurumakta olan ırmaklar nedeniyle balıkların “bir Armageddon” ile karşı karşıya olduğunu belirtti. Bakan, balık stoklarının kurtarılması amacıyla “Nuh Gemisi” misyonunu başlatmıştı.

Ülkenin üçüncü en uzun ırmağı olan Darling’de yüzlerce balık toplanarak, üremeleri ve ırmağın yeniden balıklandırılması için büyük su rezervlerine yerleştirilmişti.