Avrupa’da elektrikle balık avı yasaklandı

Avrupa Parlamentosu ve üye devletlerin müzakerecileri, 2021’den itibaren elektrikle balık avının yasaklanmasına karar verdiler. Fransa hükümeti, Avrupa düzenlemesi yayınlandıktan hemen sonra yasağı uygulamaya koyacaklarını açıkladı.

Avrupa Parlamentosu ve AB üyesi ülkelerin müzakereciler, 2021 yazından itibaren elektrikle balık avının yasaklanması konusunda mutabık kaldılar. Bu karar, üye devletlerin kendi karasularında yasağı hemen uygulamasına da olanak tanıyor.

Fransa Tarım ve Balıkçılık Bakanlığı, “Yeni metin ayrıca Fransız egemenliğindeki sularda elektrikle balık avının hemen yasaklanmasına olanak tanıyor” dedi.

AFP’ye konuşan Bakanlığın bir sözcüsü, Avrupa düzenlemesi yayınlandığı andan itibaren yasak sürecini başlatacaklarını açıkladı. Sözcü, uzun zamandır Fransa’nın bu yönde bir talebi ve iradesi olduğunu sözlerine ekledi.

Elektrikle balık avı Avrupa’da 1998’de yasaklandı ancak Avrupa Komisyonu, 2006’dan bu yana ististani durumlar çerçevesine bu tür avlanmaya olanak tanıyordu. Avrupa’da sözkonusu tekniğin kullanılmasının başlıca savunucuları arasında Hollanda yer alıyor. Ancak uzun zamandan beridir Fransa’nın küçük balıkçı esnafı, elektrikle avlanmanın deniz altı yaşamı açısından yıkıcı etkileri olduğu tepkisine bulunuyordu.