Altı ayda 300 bin mülteci AB’ye sığındı

2019 yılının ilk ayında Avrupa Birliği’ne sığınan mülteci sayısı geçen yıla göre yüzde 10 artarak 300 bini geçti. AB’deki ilticacı sayısının artışı Brüksel’i ve diğer başkentleri endişelendiriyor.

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere sığınan mülteci sayısının bu yılın ilk 6 ayında yeniden arttığı öğrenildi. AB’nin iltica ajansı EASO’nın açıkladığı verilere göre 2019’un Ocak ayından Haziran’a kadar toplam 305 bin kişi üye ülkelere ayak basarak sığınma başvurusunda bulundu. Sığınma başvurusu sayısının 2018 yılının aynı dönemine göre yüzde 10 civarında artması AB başkentlerinde endişelere yol açıyor.

2018’de toplam 586 bin, 2017’de 655 bin, 2016’da 1 milyon 206 bin, 2015’te 1 milyon 257 bin mülteci AB’ye sığınma başvurusunda bulunmuştu. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi en fazla başvuru Almanya’da gerçekleşirken, yılın ikinci yarısında da benzer rakamların ortaya çıkabileceği ve 2017’deki sayıya ulaşabileceği belirtiliyor.

KABÜL ORANI YÜZDE 30-50 ARASI

Ancak mültecilerin ayak bastığı ilk ülkede başvuru yaparak kayıt alınması AB için önemli, çünkü kıta içerisinde illegal şekilde yaşayan çok sayıda mültecinin olduğu tahmin ediliyor. Kabul edilen sığınma başvurusunun oranı ise AB çapında yüzde 30-50 arası olarak açıklandı. Yani her iki veya her üç ilticacıdan birinin sığınma başvurusuna olumlu cevap veriliyor. Almanya’nın da aynı orana sahip olması dikkat çekti.

Alman Die Welt gazetesinde yer alan habere göre Ocak’tan Haziran’a kadar toplam 100 bin 233 kişi Almanya’da sığınma başvurusunda bulundu. Sığınmacıların çoğunun Suriye, Irak, Nijerya, Afganistan ve Türkiye’den geldiği açıklandı. Almanya’da başvuruları alan Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF)’nin ise Temmuz ayına kadar toplam 119 bin başvuruyu sonuca bağladığı belirtildi. Sığınma başvurusu kabul edenlerin oranı yüzde 24 olarak açıklandı.

AB'nin 2015 yılında aldığı karar gereği İtalya ve Yunanistan'a ayak basan mülteciler, bu ülkelerin yükünün azaltılması için diğer üye ülkelere paylaştırılacaktı. Ancak Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya ve Slovakya mülteci kotasına karşı çıkarak Brüksel’e savaş açmışlardı. Macaristan ve Slovakya, mülteci kotasının iptal etmesi için AB’nin en üst düzeydeki yargı organı Avrupa Adalet Divanı’na davayı kaybetmişlerdi.