Afrika’da fil avı azaldı, ama yeterli değil

Afrika’da fil avı, 2011 yılında zirve yaptıktan sonra düşüş yaşadı. İyi bir haber olsa da yeterli değil, zira bu hayvan halen yok olma tehdidi altındaki hayvanlar listesinde yer almaya devam ediyor.

Afrika’da fil avcılığı 2011 yılında zirve yapmıştı. Avcılık nedeniyle fillerin ölüm oranı yüzde 10’a yükselmişti. Nature communications dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre bu oran 2017’de yüzde 4’e geriledi.

Fribourg ve York üniversiteleri bilim insanları ile Cenevre merkezli tehdit altındaki türlerin ticaretine ilişkin sözleşme CITES araştırmacıları, bu azalmayı özellikle yolsuzluk ve fildişi ticaretine kadar daha iyi bir mücadele ile açıklıyor.

İsviçre RTS medyasına göre CITES’te birim şefi David Morgan, “Fil dişi satın alan ülkeler CITES’in diğer üye ülkelerinin baskısı altında” diyerek, bu baskının fillerin köken ülkelerinde bir etkisinin olduğuna dikkat çekti.

Fil avcılığı azalsa da Afrika fili halen yok olma tehdidi altındaki hayvanlar arasında yer almaya devam ediyor. Her yıl 10 bin ila 15 bin fil yasadışı bir şekilde katlediliyor ve fil nüfusu sert bir şekilde azalıyor.

York Üniversitesi’nden araştırmanın yazarlarından Colin Beale, “Fil avcılığında bir yavaşlamaya tanıklık ediyoruz, bu da kuşkusuz iyi bir haber. Ama yaşanabilir olarak düşündüğümü düzeyin halen üzerinde yer alıyor” dedi.

Avrupa kolonileşmesi başlamadan önce fillerin Afrika’daki nüfusu 20 milyonu aşıyordu. Bugün, sadece 350 bin fil kalmış durumda.