ABD’de elektronik sigaradan üçüncü ölüm

ABD’de elektronik sigara ile bağlantılı olarak üçüncü bir kişi hayatını kaybederken, 450 dolayında kişi hastalandı.

Sağlık yetkilileri Cuma günü yaptığı açıklamada elektronik sigaradan kaynaklı olarak en az üç kişinin öldüğünü bildirdi. Bu sayının dört olabileceği de belirtilirken, dördüncü ölümün elektronik sigara ile bağı henüz tam olarak doğrulanmadı.

Yetkililer, ağır solunum yaşayanların sayısının da 450’ye çıktığını belirtti. Federal soruşturmacılar, hangi marka elektronik sigaralar veya hangi sıvı maddelerin gözlemlenen sorunlara yol açtığını belirtmedi. Ancak yapılan açıklamalara göre, bazıları solunum destek ünitesine bağlanırken, bazı vakalarda hastalar yapay komaya alındı.

Hastalardaki ortak bir özellik, kenevirin bir aktif maddesi olan ve kara borsa ya da internet üzerinden alınabilen THC içerikli ürünleri içtiklerine işaret ediyor.

New York eyaleti makamları hastalar tarafından bildirilen sıvıların incelenmesi sonucunda, eşantiyonlarda normalde deri için yağ veya hap şeklinde tüketilen E vitaminine rastladı. Bu katkı maddesinin yük sıcaklıkta buharlaştırılması ve içilmesi durumunda, tüketicinin akciğerlerini tahrip edebileceği belirtiliyor.

Ancak Federal Devlet sağlık sorumluları daha ihtiyatlı davranarak, tam bir analizi yapılmasını beklemek gerektiğini ifade etti. Ulusal düzeyde testlerde bulunan Food and Drug Administration sigara merkezi müdürü Mitch Zeller, E vitamini dahil hiçbir madde ve tek bir molekülün, analiz edilen tüm eşantiyonlarda aynı anda tespit edilmediğini söyledi.