İtalya limanları kapattı, bini aşkın göçmen öldü

İtalya’da aşırı sağcı Matteo Salvini’nin İçişleri Bakanı olduğu hükümetin limanları kapatmasından bu yana en az bin 151 göçmenin boğularak yaşamını yitirdiği bildirildi.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF) ile SOS Méditerranée adlı yardım kuruluşunca yapılan açıklamaya göre, İtalya’nın bir yıl önce limanları insani yardım kuruluşlarının kurtarma gemilerine kapatması büyük bir trajediye yol açtı.

İki kuruluşun ortak açıklamasına göre, aşırı sağcı Kuzey Ligi (Lega Nord) lideri Matteo Salvini’nin İçişleri Bakanı olduğu koalisyon hükümetinin geçtiğimiz yılın haziran ayında limanları kapatma kararından bu yana Libya’dan gelen en az bin 151 göçmen Akdeniz’de boğularak can verdi. Açıklamaya göre, aynı dönemde 10 bini aşkın göçmen de Libya’ya dönmeye zorlandı.

Açıklamayı yapan MSF yetkilisi Anne-Marie Loof, İtalya’nın tutumu ve Avrupa Birliği (AB) hükümetlerinin politikalarının Akdeniz’deki dramı daha da büyüttüğüne dikkat çekti. Loof, insan yaşamının geri plana itildiğini ve son bir yılda durumu iyileştirmek yerine daha da kötü hale getirildiğini vurguladı.

İtalya’da aşırı sağcı Salvini’nin etkisiyle insani yardım kuruluşlarının Akdeniz’de göçmenleri kurtarmaya yönelik operasyonlarına engeller çıkarılırken, bu amaçla kullanılan gemilerin limanlara girişi yasaklanmıştı. Bu gemilerden en bilineni olan Aquarius, haftalarca Akdeniz’de limandan limana dolaşmaya mecbur edilmişti.