İrlanda parlamentosu da iklim için "acil durum" ilan etti

Birleşik Krallık’tan yaklaşık on gün sonra İrlanda Parlamentosu da iklim için acil durum ilan etti.

İklim için acil durum ilan edilmesi için hazırlanan parlamenter bir rapor, Perşembe akşamı oylamasız bir şekilde onaylandı.

İktidardaki merkez sağ parti milletvekili ve parlamentoda iklim komitesi başkanı Fine Gael, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada “İklim ve biyoçeşitlilik için acil durum ilan etmek amacıyla tüm partilerin desteğini aldık” dedi. Gael, “Artık şimdi eyleme ihtiyaç var” diye ekledi.

Yeşiller Partisi’nin grup başkanı Eamon Ryan, kamu televizyonu RTE’de yaptığı açıklamada “Eğer iklimi korumak için tedbirler alınmazsa acil durum ilan etmek hiçbir şey ifade etmiyor” dedi. Ryan, “Bu şu anlama geliyor; hükümetin yapmak istemediği şeyleri yapması gerekecek” şeklinde konuştu.

Mevcut İrlanda hükümeti, 1990 düzeyine kıyasla 2050 yılına kadar sera gazı emisyonlarını en az yüzde 80 oranında azaltmayı hedef olarak belirlemiş durumda.

Haftalarca çevrecilerin eylemleriyle gündeme gelen Birleşik Krallık’ta da 2 Mayıs günü parlamento “iklim ve çevre için acil durum” ilan etmişti. İşçi Partisi, “İklim değişikliklerine karşı mücadele için somut tedbirler almanın zamanı geldi” demişti. İngiliz parlamentosunun kararı Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı) adlı hareketin haftalardır düzenlediği şiddetsiz sivil itaatsizlik eylemleri ardından gelmişti.

Yokoluş İsyanı yaptığı açıklamada, “Siyasetçilerimiz üzerinde uygulanan baskı bundan böyle daha da artacak” diyerek, hükümetten kararlı eylemler beklediklerini ifade etti.