İnsan Hakları Ligi’nden İmret’e ödül

Uluslararası İnsan Hakları Ligi, Carl von Ossietzky adına verdiği ödülü bu yıl görevden alınan Cizre Belediye Eşbaşkanı Leyla İmret ve insan hakları savunucusu Ottmar Miles Paul’e layık gördü.

 

Uluslararası İnsan Hakları Ligi, 1962 yılından bu yana Alman gazeteci, yazar ve pasifist  Carl von Ossietzky adına ödül veriyor. Sivil toplum ve insan hakları için angaje olan isimleri bu ödüle layık gören kuruluş 2018 yılında ödülün kime gideceğini açıkladı.

Yazılı açıklama yapan lig bu yılki Carl von Ossietzky ödülünün Cizre Belediye Eşbaşkanı Leyla İmret ve insan hakları savunucusu Ottmar Miles Paul’e verildiğini bildirdi. Almanya’da yaşayan İmret’in genç yaşta 2014 yılında yapılan seçimlerde Cizre Belediye Eşbaşkanlığı görevini kazandığını hatırlatan kuruluş devamla şu açıklamayı yaptı.

“İmret seçimlerde yüzde 83’lük bir oranla seçildi. Savaşın ağır tahribatları olan Cizre’nin yeniden kalkınması ve kentte eşit bir yaşamın sağlanması için mücadele etti. Ancak 2015 yılında yapılan milletvekili seçimlerinin ardından Türk-Kürt savaşı yeniden kızıştı ve Cizre’de sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Daha sonra görevden alınan İmret hakkında soruşturmalar açılınca kendisi yeniden Almanya’ya dönmek zorunda kaldı.

2018 yılında Paris’te gerçekleşen uluslararası mahkemede Cizre’de Türk devletinin savaş suçları ile insan hakları ihlallerini anlatı. Sürgünde seçimle seçildiği Cizre belediye eşbaşkanlığı görevine dönmesi için mücadele etti. Ayrıca kendisi Türkiye’de Kürt sorununun barışçıl çözümünden yana ve bunun için de çalışmalarını sürdürüyor.”

Ödül töreni 16 Aralık günü Berlin’de gerçekleştirilecek törenle sahiplerine verilecek. Uluslararası İnsan Hakları Ligi, Carl von Ossietzky ödülünün 2016’da denizde mültecilerin kurtarılmasını amaçlayan “SOS-Mediterranee” projesine ve fotoğrafçı Kai Wiedenhöfer’ye verilmesini kararlaştırmıştı. 2014’de ise ödülü Edward Snowden, film yönetmeni Laura Poitras ve gazeteci Glenn Greenwald almıştı.