İklim değişikliğinin deniz canlılarına zararları...

Deniz ve okyanusların ısınması sonucunda strese giren balıkların cinsiyetinin erilleştiği belirtiliyor.

Bilim insanlarının dün yayınladığı bir araştırmaya göre, insanların elleri, ayaklarını deniz ya da okyanusa koymasının kendilerinde bir olumsuz etkisinin olmadığı vurgulanıyor.

Ancak okyanusların yüzeyinin altındaki bölümde, yani balıkların yaşam alanlarında ise suyun bir ya da iki derece ısınmasının balıklar için hayatta kalma mücadelesi vermek anlamına geldiği belirtiliyor.

Denizlerin kirlenmesi, çok yoğun bir şekilde avlanmadan kaynaklı balıkların hayatının rahat olmadığına dikkat çeken bilim insanları, iklim değişikliği ile birlikte birçok türün de yok olma ile karşı karşıya kaldığını belirtti.

“Trends in Ecology and Evolution” isimli bilim dergisinde yer alan bir bilimsel araştırmanın sonuçları yayınlandı.

Yumuşak ve deneysel bir ortamda yürütülen araştırmada, iklim değişikliğine maruz kalan balıkların yaşadığı stresten dolayı erilleştiği sonucuna ulaşıldığı belirtiliyor.

Stresin birçok canlı türünde cinslerin erilleşmesine sebep olduğu, hatta insanlarda da benzer sonuçlara yol açtığı vurgulanıyor.

“Çevresel bütün hareketlilik, sudaki asit oranının yükselmesi, yoğunluk balıklarda strese sebep olabiliyor” diyen çevre-psikoloğu Benjamin Geffroy, bu değişimin vahşi canlılara yönelik etsinin de görülmesi gerektiğini söyledi..

Bazı balık türlerinin 70 yıldan bu yana incelendiği ve iklimin ısınmasıyla birlikte ise balıkların erilleşmesinin yoğun bir şekilde yaşandığı kaydediliyor. Geffroy, bu durumun ise bazı canlı türlerinin yok olması anlamına gelebileceğini vurguladı.

Bazı canlı türlerin devamlılığının sağlanması için stresin ortadan kaldırılması gerekiyor.