YPG, şehit Dêrik’i andı: Milyonların hayatını kurtardılar

Şehit Xebat Dêrik’i anan YPG, “Şehit Xebat ve yoldaşlarının fedakarlığı milyonlarca insanın hayatını kurtardı" dedi.

Halk Savunma Birlikleri (YPG) Genel Komutanlığı, Şehit Xebat Dêrik’in şehadetinin 11’inci yıl dönümüne ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, "14 Ocak, YPG’nin ve Kuzey ve Doğu Suriye’de öz savunma kültürü ve savunma sisteminin kurucusu Şehit Xebat Dêrik’in şehadetinin 11’nci yıldönümü. Öncelikle Şehit Xebat ve kahraman yoldaşlarını anıyor, uğruna şehadete ulaştıkları amaçlarını gerçekleştirme sözünü yeniliyoruz" denildi.

'KAYBOLAN KİMLİĞİNİ KAZANDI'

Açıklamada şunlar da kaydedildi:

"Yoldaş Xebat Dêrik, çocukluğundan beri direnişçi Kürtlerin en iyi örneğini tüm rengiyle temsil ediyordu. Emekçi bir ailede yaşadı aynı zamanda direnişçi karakteri, sömürge altında büyüyen her Kürt genci gibi haksızlık ve zulüm koşulları altında gelişti. Kaybolan kimliğini yeniden kazandı, ülkesinin ve ezilen halkların davasını sırtlanan devrimci ellere elini uzattığında hakikat ve özgürlük yolunu açtı. Bu da ülkesinin devrimcilerinden biri olma sözünü vermesinin başlangıcı oldu.

Suriye’de krizin başlaması ve durumun bilinmez bir aşamaya gelmesiyle birlikte Şehit Xebat, başta şehit aileleri olmak üzere bölgedeki Kürtler, Araplar ve Süryaniler arasındaki güven köprülerini güçlendirmek için büyük çaba ve çalışma yaptı. Burada başta şehit aileleriyle ilk görüşmelerini yaptı, toplumsal ve siyasi örgütlenme planlarını onlarla paylaştı. Suriye’deki durumun bozulması ve çatışan tarafların militarizmi tercih etmesiyle birlikte Şehit Xebat gençliği örgütlemeye başladı ve onlarla birlikte Rojava’da savunma sisteminin örgütlenmesinin temelini oluşturan birçok eğitim çalışmalarını gerçekleştirdi.
Şehit Xebat ve arkadaşları, silahlı grupların Türk devletine doğru ilerleyip onların çeteleri haline gelmesiyle birlikte ilk askeri grupları oluşturdu. Bu grupları örgütlemek ve eğitmek için çok büyük emekler sarf etti. Bu bakımdan Şehit Xebat’ın kurduğu gruplar, öz gücüne güvenen kitlelerin öz örgütlenmesinin bir örneğiydi. Halep, Serêkanîyê ve Efrîn’de çetelere karşı ilk çatışmaları başlayan bu savaşçılar, sınırlı imkanlara rağmen büyük başarılar elde etmeyi başardılar. Ayrıca bu savaşçıların bölge halkını koruma ve fedakarlık ruhuna dayanan devrimci çizgiye bağlı olmaları nedeniyle hedefleriyle devamlılıkları ve güçlü dayanışmaları daha da artmıştır.

'SADAKAT, FEDAKARLIK VE BAŞARI...'

YPG’nin terör örgütlerine karşı verdiği eşsiz mücadele ve işgalci devletlerin Kuzey ve Doğu Suriye halkına dayatmaya çalıştığı suç ideolojisiyle birkaç yıl süren mücadelesinin ardından, birliklerin yerel halkı korumadaki rolü arttı.
Aynı zamanda Hol, Şedadê, Girê Spî ve Şehba bölgelerinde yaşayan çok sayıda kişi ve aşiret YPG’ye kendilerini çetelerden kurtarması çağrısında bulundu. YPG bu temelde o bölgeleri karanlık düşüncelerden kurtarmaya başladı ve bölgeler arasındaki kardeşliğin simgesi haline geldi.

Savaşçılar arasındaki bu büyük fedakarlıklar, 14 Ocak 2012’de ihanet komplosu sonucunda şehitlik mertebesine ulaşan Xebat Derik’e dayanıyor. Sadakat, fedakarlık ve başarıya olan inançla savaşçılarının kalbine ektiği hatıralar her zaman canlı kaldı. Dolayısıyla YPG’nin fedakarlıkları, çetelere ve teröristlere karşı eşsiz bir direniş ve savaş yürüten tüm bölge gençlerine ilham kaynağı oldu. Aynı zamanda bu fedakârlık, Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD) kurulması, fedakarlıkları ve başarılarıyla dünyada saygı duyulan askeri kurumların inşasının tamamlanması için güçlü bir temel kaynağı oldu.
Şehit Xebat Dêrik’in ruhu zafere giden yolu sağlamlaştırarak halkı baskı ve işgale karşı birleştirme kararı olurken, savaşçılar için de bölge halkını korumak için yılmaz bir mücadeleye dönüştü. Şehit Xebat’ın inşa ettiği bu fedakarlık ve savunma sistemi, bölge halkı ve özellikle onun tarihsel direnişinin mirasından hala inanç ve güç alan gençler için bir başarı yeri olmuştur. Aynı zamanda bu fedakarlık ve direniş, tüm işgal güçlerine karşı silahlı mücadelelerini sürdürmelerinin sebebi oldu.

14 Ocak, ümidi ve özgürlüğü yok etmeye yönelik her türlü hamlelere karşı ölçülere bağlılığın, özgüvenin, yılmak bilmeyen mücadelenin, başarıya inanmanın günü oldu. Şehit Xebat ve yoldaşlarının fedakarlığı milyonlarca insanın hayatını kurtardı. Onları diğer silahlı kuvvetlerden ayıran ölçüleri, fedakarlıkları ve fikirleri binlerce gencin devrim saflarına katılımıyla ölümsüzleştirildi. Ayrıca bölge halkı ve devrimcileri için onlarca yüksek değer yaratan birliğe dayalı ahlaki sistem kurdular.

Bu çerçevede Şehit Xebat’ı ve aktif komutanlığını saygıyla anıyoruz. Başta işgal altındaki toprakların özgürlüğü olmak üzere tüm hedeflere ulaşılıncaya kadar başlattığı yürüyüşü sürdürme sözünü yineliyoruz.

Şehit Xebat’ın ruhu bizleri yalnız bırakmadı, yeni nesillerde hala yaşıyor ve içimizde tüm engellere karşı ve askeri mücadele yürüyüşünü tamamlamak için mücadele ruhu tutuşuyor.”