'Rojava Devrimi Ermenilerin ve tüm mazlumların devrimi'

Rojava Devrimi ile adeta yeniden dünyaya geldiklerini söyleyen Ermeni Şexmus Ehmed Fetah, “Bu devrim Ermenilerin tarihi intikâmı” dedi.

Rojava Devrimi 8’inci yılını geride bıraktı. Bölgede yaşayan ve devrime tanık olan hatta bizzat dâhil olanlar, devrimin yıl dönümü olan 19 Temmuz'da yeniden doğduklarını belirtiyor.
Rojava Devrimi’ne başından bu yana tanık olanlardan biri de Dirbêsiyê’de yaşayan Ermenilerden Şexmus Ehmed Fetah.
Yaşadığı bölgede Bavê Zana olarak da tanınan Fetah, aslen Kuzey Kürdistan’ın Bitlis kentinden. Fetah'ın ailesi 1915 Ermeni Soykırımı döneminde katliamlar nedeniyle Rojava bölgesine göç etmek zorunda kalır.

‘ERMENİLERİN VE TÜM MAZLUMLARIN DEVRİMİ'

Fetah, devrime çocukları ve ailesiyle katıldığını belirterek, şunları anlattı:
“Devrimin başında yer alan halklardan biri de bizdik. Kendimizi bu devrimde bulduk. Bu bizim devrimimizdir, özgürlüğe ulaşmanın devrimidir. Bu devrim sadece bir halkın değil, tüm mazlum halkların devrimidir. Ermeniler olarak kendi devrimimiz olarak gördük. Devrim başladığı zaman gördük ki bu Kürtler, Ermeniler, Süryaniler, Êzidîler, Araplar ve Aleviler gibi tüm halk ve inançların devrimidir. Yani bu bölgede yaşayan tüm halklarındır. Sadece bir halkı içeren bir devrim olsaydı belki kendimizi içerisinde görmezdik. Tüm halkları kucaklayan bu devrime borçluyuz.”
Rojava Devrimi’ni “Ermenilerin tarihi intikâmı’ olarak da nitelendiren Fetah, “Rojava Devrimi ailemin ve bizim tarihi intikâmımızdır. Bizim için yeni bir asırdır. Devrim olduğu zaman sanki yeni dünyaya gelmiştik” dedi.

Fetah, bu uğurda canlarını feda eden binlerce mücadele şehidini anarak, devrimin kazanımlarını korumak için şehitlere borçlu olduklarını belirtti.
Türk devletinin bölgede bulunan tüm dini mekânları talan edip yıktığını hatırlatan Fetah, şunları kaydetti: “İşgalci Türk devleti Serêkaniyê ve Til Temir’de Ermenilere ait yerleşim alanlarını yakıp yıktı. Bazı Ermeni kadınları da kaçırarak ailelerinden fidye istedi. ‘Allah-u Ekber’ diyerek onları katlettiler. Onlar için o söz söylendi mi, her şey bitti. Çok sayıda kişiyi din adı altında kandırıp başka şeyler yaptırdılar. Türk devleti DAİŞ ve Cephet El Nusra gibi grupları her gün bu bölgeye geçirtiyordu. Erdoğan DAİŞ’in temsiliyetini yapıyor, bizzat sultanıdır. Eğer bu devrim biterse hepimiz biteriz.”

ERMENİLERE ÇAĞRI

Şexmus Ehmed, 16 Temmuz 2020 tarihinde Dirbêsiyê’ye dönük SİHA saldırılarına da değinerek, “Halk artık sokağa çıkmaktan korkuyor. Sivilleri hedef alarak, kenti boşaltmak istiyorlar. Müslüman ve Hıristiyan gibi inanç ayrılıklarıyla halkı birbirine düşürmek istiyorlar. Tüm bunlar Osmanlıların tarihinden geliyor. Onlarca katliam yaptılar. Şu anda Türkiye’de bulunan birçok halk aslından koparılarak, Türkleştirildi. Osmanlı tarihini iyi okursak bunların ne için yapıldığını daha iyi görürüz” şeklinde konuştu.
Ermeni halkına seslenen Şexmus Ehmed Fetah, şöyle dedi: “Kim olduğunuzu tanıyın ve birbirinizle el ele olun. Kendinizi bu devrimin sahipleri olarak görün. Ancak bu devrimle kendilerini Ermeni olarak görebilirler. Bu devrimden uzak olanlar Ermenilikten uzaktırlar. Çünkü bu devrim onların intikâmıdır."