Efrîn’de 20 günde 300 sivil kaçırıldı

Efrîn’de Türk ordusu ve çeteleri, son 20 günde 300 sivili kaçırdı.

Türk devleti ve ona bağlı çetelerin işgali altında bulunan Efrîn’de, kent halkına yönelik insanlık dışı saldırılar artarak sürüyor.

Efrîn İnsan Hakları Örgütü de kentteki güvenilir kaynakları aracılığıyla hak ihlali ve savaş suçlarını belgeliyor. İnsan Hakları Örgütü’nün verilerine göre, Efrîn’in işgal edildiği günden bu yana 5 bin kişi Türk askeri ve çetelerce kaçırıldı ve bunlardan 2 bin kişinin akıbeti ise bilinmiyor. İşgalci güçler, kaçırdıkları sivillerin serbest bırakılmasına karşı ailelerinden yüksek miktarda fidye alıyor.

KAÇIRILANLAR

Efrîn İnsan Hakları Örgütü, son 20 günde kentte 300 sivilin kaçırıldığını belgeledi.

Kaçırılan sivillerin bir kısmının isimleri ve kaçırıldıkları günler şöyle:

"10 Temmuz: Şêrawa’ya bağlı Kurzêlê köyünde Nîroz Mehmûd, Roşîn Menla Osman ve Mizgîn Mehmûd isimli siviller Türk devleti çetelerince kaçırıldı.

15 Temmuz: Îsa köyünden kaçırılan Mihemed Cemal Xelo, Umer Nazo ve Emar Mihemed Nazo isimli siviller, bilinmeyen bir yere götürüldü ve akıbetleri hakkında hiçbir bilgi alınamadı.

17 Temmuz: Şera ilçesine bağlı Dîkmadaş köyünden Ciwan Welîd Horo, Henîf Fehmî Arif ve Mustefa Îbrahîm Xelîl isimli siviller kaçırıldı. Aynı tarihte Şêrawa’nın Cilbirê köyünden Suzan Hikmet isimli kadın kaçırıldı.

17 Temmuz: Türk devletine bağlı El-Cebha El-Şamiya çete grubu Cilbirê köyünün imamı Mustefa Xelîl (50) ile 24 yaşındaki oğlu Mihemed Xelîl’i kaçırdı. Köyde ayrıca Ehmed Beşîr El-Xelîl isimli sivil de kaçırıldı.

18 Temmuz: Türk devletine bağlı Feyleq El-Şam isimli çete grubu Şêrawa’ya bağlı Şadêra köyünden 3 sivil kaçırdı. Bu sivillerden 60 yaşındaki Nûrî Cemo’nun kimlik bilgileri tespit edilebildi. Türk askerleri ve çeteleri, aynı tarihte Şera’nın Dîkmadaş köyünden Yûsif Henîf, Luqman Fehmî, Henîf Fehemî, Elî Cuma, Ebdulhemîd Hemza, Riyad Elî Cuma ve Ehmed Afir isimli sivilleri kaçırdı. İşgalciler, aynı tarihte Efrîn kent merkezindeki Marata kavşağında bulunan bir eve baskın yaptı ve Feysel isimli sivil ile ismi öğrenilemeyen eşini kaçırdı.

19 Temmuz: Türk devletine bağlı El-Cebha El-Şamiya çete grubu Mabata’nın Karxa köyünde yaptığı ev baskınlarında 11 sivili kaçırdı. Bölgedeki tanıklar, kaçırılan sivillerin Efrîn’deki Merata cezaevine götürüldüğünü aktardı."

ŞÊXO: İŞKENCE UYGULANIYOR, FİDYE İSTENİYOR

Efrîn İnsan Hakları Örgütü Resmi Sözcüsü Îbrahîm Şêxo, kaçırılan sivillere her türlü fiziki ve psikolojik işkencenin uygulandığını ve serbest bırakılmaları karşılığında ailelerinden fidye istendiğini açıkladı.

TÜRK ORDUSU TARİHİ ESERLERİ ÇALIYOR

İnsan Hakları Örgütü, Türk devletinin Cindirês’deki tarihi höyükte 15 Temmuz günü kazı yaptığını, bulunan tarihi eserlerin Türk askerleri ve çetelerce çalındığını, bu höyükte askeri üs kurulduğunu da açıkladı.

Sendîkan köyünde bulunan tarihi höyükte de 16 Temmuz günü kazı yapıldı. Burada bulunan tarihi eserler, Türkiye’ye götürüldü. İşgalci ordu, Raco’nun Derwêş köyünde de aynı tarihte askeri üs kurdu.

ESERLER TÜRKİYE'DEKİ MÜZELERE SATILIYOR!

Arkeoloji Müdürlüğü Eşbaşkanı Hemîd Nasir, Türk devletinin şu ana kadar 16 bin tarihi eseri çaldığını ve bunun büyük bir bölümünün de Efrîn’den alındığını aktarmıştı. Nasir, bu tarihi eserlerin büyük kısmının da Türkiye’deki müzelere satıldığını söylemişti.

TARİHİ HÖYÜKLERDE TALAN

Türk devleti, Ereb Şêxo, El-Dîdriyê, Zivingê, Ibêdan, Sewan, Qurbe, Stêr, Ên Hecerê (Eyn Hecer), Kefer Rûmê, Cûmkê, Sindiyangê, Durumiyê ve Meydankê başta olmak üzere Efrîn’in farklı bölgelerindeki 35 tarihi höyüğü talan etti. Cindirês ilçesindeki tarihi Dêr Belût höyüğünde Türk askerlerinin iş makineleri ile kazı yaptığı görüntülere yansımıştı.

UNESCO listesinde yer alan Marmaron Kilisesi de işgalciler tarafından talan edilmişti. Raco’nun Elbîskê ve Tirmişa köyleri arasında bulunan tarihi Zira kalıntılarında kazı yapan işgalciler, burada birçok tarihi mozaiği çaldı.

ATEŞE VERİYORLAR

Örgütün verilerine göre, işgalciler son olarak 5 Temmuz günü Efrîn kent merkezi etrafındaki 200 ağacı, Şêrawa ilçesinde de 17 Temmuz günü 300’ü aşkın buğday ve arpa tarlasını ateşe verdi.

Efrîn İnsan Hakları Örgütü Resmi Sözcüsü Îbrahîm Şêxo, uluslararası insan hakları örgütleri ve güçlere, Efrîn’deki hak ihlallerine karşı görevini yerine getirme çağrısı yaptı.