Özerk Yönetim: Efrîn halkı topraklarına kavuşmalı

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, "Efrîn halkını tekrar topraklarına kavuşturmak için direneceğiz" diyerek, uluslararası kamuoyuna da seslendi.

Türk devleti ve ona bağlı çetelerin Efrin Kantonu ve Suriye’nin farklı bölgelerindeki işgalinin halkların geleceği için tehlike oluşturduğunu ifade eden Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, uluslararası toplumun ve Suriye hükümetinin Türk devletini işgal ettiği bölgelerden çıkarması gerektiğini kaydetti.
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Efrîn’in Türk devleti ve çeteleri tarafından işgal edilmesinin 2’nci yılına ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

'UÇAKLARLA, YASAKLI SİLAHLARLA SALDIRDILAR'

Özerk Yönetimin açıklaması şöyle:
“Bundan 2 yıl önce Türk devleti ve ona bağlı çeteler Efrîn’e saldırdı. Uluslararası toplum bu saldırı karşısında sessiz kaldı. Rusya ile Türk devleti bu saldırı konusunda anlaşmıştı. Türk devleti her türlü ağır silahlarla halkların birlikte oluşturduğu iradeye saldırdı. Bu saldırının temel amacı halkların huzur ve güven içinde olan yaşamlarını ortadan kaldırmaktı.

'TARİHİ DİRENİŞ SERGİLENDİ'

Türk devleti uçaklarla ve uluslararası alanda yasaklı silahlarla Efrîn’e saldırdı. Ancak Efrîn halkı bu saldırılar karşısında tarihi bir direniş sergiledi. Halk tüm zorluklara rağmen 58 gün boyunca Türk devletine karşı direndi.
Efrîn Kantonu’na yönelik saldırıda bölgenin alt yapısı, hastaneler, okullar, kamu kurumları talan edildi. Yine çoğu çocuk ve yaşlı insanların olduğu yüzlerce insan yaşamını yitirdi. Bu durum Türk devletinin vahşi yüzünü bir kez daha ortaya koydu.
Türk devletinin tüm bu vahşi saldırılarına rağmen Efrî halkı halan direniyor. Bir yandan Efrîn Kurtuluş Güçleri diğer yandan da Şehba’daki halk direnişini sürdürüyor.

'MÜDAHALE EDİLMELİ'

Türk devleti 2 yıllık işgal süreci boyunca her türlü gayri insani yöntemi devreye koydu. Bölgenin demografik yapısını değiştiren Türk devleti yabancı insanları dışarıdan getirip bu bölgelere yerleştirdi. Efrîn halkını sürekli tehdit eden işgalciler bölgede çok sayıda insanı da kaçırdı. Efrîn halkı hem Efrîn'de hem de göç ettikleri Şehba’da Türk devletinin saldırılarına maruz kalıyor. Bu yüzden uluslararası kamuoyunun sorumluluk alarak buna müdahale etmesi gerekir.
Türk devletinin Efrîn ile Suriye’nin farklı bölgelerindeki işgali Suriye halklarının geleceği açısından ciddi tehlikeler barındırmaktadır. Bu işgal halkların bir arada yaşamasını ortadan kaldırmak ve Suriye’yi parçalamayı hedeflemektedir. Tekrar herkesi bu kirli proje karşısında mücadele vermesi için uyarıyoruz.

HALK SELAMLANDI, ŞEHİTLER ANILDI

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi olarak Efrîn halkının ve Şehba’ya göç eden halkımızın direnişini selamlıyor, halkını korumak için canını feda eden YPG ve YPJ savaşçılarını saygıyla anıyoruz.
Türk devletinin şu an insanlık dışı uygulamalarla işgal ettiği Efrîn Suriye halklarının sığındığı tek güvenli yerdi.

'HALKI TEKRAR TOPRAKLARINA KAVUŞTURMALIYIZ'

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi olarak bize düşen zorla yerinden edilen Efrîn halkını tekrar topraklarına kavuşturmak için direnmektir. Herkesin de Efrîn halkının içerisinde bulunduğu durum karşısında sorumluluklarını yerine getirmesi gerekir.

BM VE ULUSLARARASI KAMUOYUNA ÇAĞRI

Birleşmiş Milletler'in gerçekleri araştırma komisyonu kurup Türk devleti ve ona bağlı çetelerin Efrîn ve tüm Suriye’de işlediği insanlık suçlarını açığa çıkarması ve hesap sorması gerekir.
Yine uluslararası kamuoyu ve Suriye hükümetinin Türk devletinin işgaline son vermesi gerekmektedir. Türk devletinin işgali son bulursa ancak Suriye’deki sorun çözülür. Yoksa Türk devletinin tehditleri devam ettiği müddetçe Suriye güvenli ve istikrarlı bir ülke olamayacaktır."