GÖRÜNTÜLÜ

Zîlan Vejîn: 4 Nisan halkımız için yeni bir mücadelenin sembolüdür

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğuşunun bir halkın, yeni bir mücadelenin doğuşu olduğunu vurgulayan PJAK Eşbaşkanı Zîlan Vejîn, “PJAK da Önder Apo'nun demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü paradigması temelinde kurulmuştur” dedi.

PJAK Eşbaşkanı Zîlan Vejîn, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü ve PJAK’ın 20. Kuruluş yıl dönümüne ilişkin ANF’ye konuştu.

4 Nisan Kürt halkı için ne anlama geliyor?

Önder Apo'nun 75. yaş gününü ve PJAK'ın kuruluşunun 20. yıl dönümünü Önder Apo'ya, özgürlük savaşçılarına, mücadele eden halka, özellikle kadınlara ve gençlere kutlu olsun. Aynı zamanda Rojhilat ve İran'da Jin Jiyan Azadî devrimine katılan ailelere, gençlere, kadınlara ve bedel ödeyen herkese kutlu olsun.

Önder Apo'nun doğuşu sadece bir bireyin doğuşu değil, bir halkın doğuşudur, Kurdistan halkının ve kadınların özgürlük mücadelesinde yeni bir dönemin doğuşudur. Önder Apo'nun doğuşuyla Kurdistan'da yeni bir özgürlük mücadelesi başlıyor. Önderlik doğuşunu üç aşama olarak değerlendirir. Önderliğin ilk doğuşu şu anda yetmiş beş yaşına ulaşmış olan fiziksel doğumdur. İkinci doğuşu, PKK'nin kurulması, üçüncü doğuşu ise İmralı’da geliştirdiği demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigmadır.

 

Önderliğin 3. doğuşu neden bu kadar önemli?

Önderlik, tecrit koşullarında gerçekleşen üçüncü doğuşuyla Kürt halkına, kadınlara ve insanlığa yönelik uluslararası komployu boşa çıkarmaya çalıştı. Önder Apo üçüncü doğuşunu, en güçlü varoluş, mücadele ve direniş olarak adlandırıyor. Bir halkın ve bir ülkenin varlığını üç doğum aşamasında yarattı. Özgür ülkenin tanımı yaptı. Özgür bir ülkenin nasıl özgür ve iradeli bir şekilde yaşayabileceğini, nasıl varlığını nasıl sürdürebileceğini ortaya koydu. Aynı zamanda tüm farklılıklarına rağmen demokratik ve özgürlükçü bir sistemin nasıl olabileceğini belirtti. Bundan dolayı bugün tüm Kürt kadınları, dünya kadınları, Ortadoğu ve dünya halkları Rêber Apo'nun etrafında toplanmıştır.

Rêber Apo’ya Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm kampanyasını 4 Nisan'da zirveye ulaştırmalıyız. Elbette Rojhilat’ta ve Kürt halkı olarak Önder Apo'nun fiziki özgürlüğü konusunda üzerimize büyük bir sorumluluk düşüyor. Bu aşamada daha aktif, daha güçlü ve daha geniş kapsamlı eylemler yapmalı, Önder Apo'nun fiziki özgürlük mücadelesine sorumlu bir şekilde katılmalıyız. Bu anlamda Rojhilat’ta görevimizi iyi bir şekilde yerine getiremedik, zayıf kaldık. İlerleyen aşamalarda kampanyaya daha fazla katılmalıyız. Kadınından gencine, aydınından akademisyenine, siyasetçisine kadar tüm Rojhilat halkımız bu kampanyada yer almalıdır.

 

Rêber Apo’nun fiziki özgürlüğü Kürt halkı için ne anlama geliyor?

Önder Apo'nun özgürlüğü derken kendi özgürlüğümüzden, varlığımızdan bahsediyoruz. İmralı’da tek bir kişi yok, aksine İmralı’da bir halk tecrit edilmiş durumda. Tecrit bugün tüm Kurdistan’da bir savaş olarak yaşanıyor. 4 Nisan'ı bu temelde karşılamamız gerekiyor. Önder Apo'ya ve Kürt halkına yönelik yürütülen komployu yok edeceğiz.

4 Nisan aynı zamanda PJAK’ın kuruluşunun 20. yıl dönümü. Bu da özel ve yeni bir gündür. Rojhilat için de toplumsal ve tarihi önemi büyüktür. Önder Apo'nun düşünce ve fikirlerinden yola çıkarak, Akîf, Rêzan, Simko, Zîlan, Hêmin, Zagros ve Şîrîn gibi birçok şehit yoldaşımızın öncülüğünde güçlendi. Bugün Arinlerin çizgisinde mücadelemizi sürdürüyoruz. Rojhilat’ta Önderlik düşüncesinin ve felsefesinin ilk doğuşu PJAK'ın kurulmasıyla oldu. İkinci doğuş Jin Jiyan Azadî devrimiyle başladı. Jin Jiyan Azadî devrimi yeni bir doğuştu. Halkımızın ve özgürlükçü halkların öncülüğünde gerçekleşen bu devrim ve Önder Apo'nun felsefesi evrenselleşti.

 

Kürt halkının, demokrasi ve özgürlükçü güçlerin Önder Apo'nun dizimi özgürlüğüne yönelik görev ve sorumluluğunu nasıl görüyorsunuz?

Yeni aşamada bağımsız Kurdistan ve demokratik İran için adımlar atılması gerekiyor. Elbette PJAK'ın 21. kuruluş yılında daha güçlü bir öncülükle görev ve sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz. Öte yandan partimizin 20 yıllık ömrü boyunca özgürlük yolunda çok sayıda şehit verdik. PJAK, Rojhilatlı birçok kadro yetiştirdi. Jin Jiyan Azadî devriminde birçok şehitler verdik.

 

Rojhilat ve İran’ın şu anki durumunu nasıl görüyorsunuz?

Halkın rejime çok fazla tepkili olduğu bir dönemdeyiz. Halkımızın bu sistemi değiştirip demokrasiyi hayata geçirebileceğine inanıyoruz. Bunu kendi yöntemiyle, halkla, özellikle de kadınların ve gençlerin öncülüğüyle, dayanışmasıyla yapabilir. Dolayısıyla bu aşamada yeni kararlarla, daha büyük bir istekle, daha büyük bir umut ve inançla adımlar atılacaktır. Elbette Kürt halkı olarak büyük bir şansa sahibiz, büyük bir fırsata sahibiz. Umudumuz, inancımız her zamankinden daha büyük ve daha güçlü. Çünkü mücadelemiz evrensel ve toplumsal bir hale geldi. Bu iradeyle adımlar atacağımıza inanıyoruz. Bütün dünya halkları davamızın farkındadır ve bilinçlenmiştir. Kürt halkı, dostlarımız ve dünya halkları bu davayı ve mücadeleyi destekliyor. Bu aynı zamanda bizim mücadelemizin halkın mücadelesi, özgürlükçü halkın mücadelesi olduğu anlamına da geliyor.

Dolayısıyla Rojhilat ve İran halkı, Kürt halkının mücadelesi başarılı olmazsa İran halkının mücadelesinin de başarıya ulaşamayacağına inanıyor. Kürt halkı olarak, PJAK ve kadınlar olarak buna inanıyoruz. Mücadelemiz birlik ve dayanışmayla başarıya ulaşacaktır. Bu aşamada halk hem Rêber Apo gibi bir önderimiz var, hem de dünya için umudun ve inancın simgesi haline gelmiş bir paradigmaya sahibiz. Bu anlamda 4 Nisan’ı Newroz ruhuyla karşılamalıyız. İnanıyoruz ki halkımız özgürlüğünü kendi özgürlüğü olarak gören, Önder Apo'nun fiziki özgürlük kampanyasına katılacaktır. PJAK olarak demokratik siyaset öncülüğünde ve demokratik ulus projesiyle özerk Kurdistan'dan demokratik İran'a doğru adımlar atacağız. Özellikle Rojhilat ve İran'da gençler ve kadınlar öncülüğünde devrimi başarıya ulaştıracağız. Önder Apo'nun doğum gününü ve PJAK'ın 20. kuruluş yıl dönümünü bir kez daha tüm ailelere, şehit yakınlarına, annelere ve halkımıza kutlu olsun.