Zeydan kararını veren hakim AKP’li Çavuşoğlu'nun kirli geçmişi

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Erhan Çavuşoğlu, Solhanlı ve DYP’den AKP’ye geçen iş birlikçi ailelerden. Çavuşoğlu’nun Van’da görev yaparken de kirli iş ve ilişkiler içinde olduğu biliniyor.

WAN'DA HALKIN İRADESİNE SALDIRI

Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan hakkında 'Memnun haklarını alamamıştır' diyerek YSK'ya başvuran Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Erhan Çavuşoğlu'nun Wan'da görev yaptığı süre içinde rüşvet iddiasıyla hakkında soruşturma açıldığı ortaya çıktı.

Hâkim Erhan Çavuşoğlu yaklaşık dört yıl boyunca Van’da görev yaptı. Van Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığı da yapan Çavuşoğlu döneminde özellikle Kürt siyasetçilere yönelik tutuklama kararları arttı. 15 Temmuz 2016’da yaşanan iktidar çatışmasından sonra AKP hükümetinden yana tavır koyan hâkim Çavuşoğlu, birçok kişinin işten atılmasına da öncülük etti. Çavuşoğlu, görev yaptığı süre içinde  “Van’da terör suçlarında gösterdikleri başarıdan ötürü” birçok hâkime başarı plaketi vermeyi ihmal etmedi. Çavuşoğlu, Van’da görev yaptığı sürece kayyumlar ve AKP’liler tarafından sık sık ziyaret edilirken, sosyal medya hesabında sık sık Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yaptığı övgülerle dikkat çeken bir isim oldu.

ADLİ EMANET’TE YOLSUZLUK

Çavuşoğlu’nun Adalet Komisyonu Başkanlığı yaptığı dönem içinde Van Adliyesi Emanet Bürosu’nda bulunan uyuşturucuların un diye kayıtlara geçildiği ve daha sonra dışarıda birilerine satıldığı ortaya çıktı. Uyuşturucu, tarihi eser kaçakçılığı, sahte para ticareti yapan şebekeye ilişkin yürütülen operasyonda 4 savcı yargılandı.

Çavuşoğlu hakkında rüşvet iddiaları nedeniyle soruşturma başlatıldı ve Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi’ne gönderildi. Çavuşoğlu bunun ardından sosyal medya hesaplarından sürekli olarak AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a övgüler dizen paylaşımlarda bulunmaya başladı. Çavuşoğlu bu paylaşımlarının ardından 2022’de Adana Bölge Adliye Mahkemesi Üyeliğine seçildi. Çavuşoğlu ardından Erdoğan'a övgü dolu twitlerinin karşılığını aldı ve hakkındaki soruşturma lehine sonuçlandı ve Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına atandı.

Çavuşoğlu Ailesi, Bingöl/Solhanlı. Gazeteci Fırat Bulut, şu bilgileri paylaştı: “Çavuşoğlu Ailesi’nin AKP ile ilişkileri Solhan’da alacak verecek meselesi nedeniyle meydana gelen silahlı çatışma davasıyla başladı. Sanık olan DYP’li Solhan Belediye Başkanı Niyazi Çavuşoğlu daha sonra bir şekilde beraat etti. Çavuşoğlu Ailesi’nin artık sadakat göstermesi gerekiyordu. DYP’den istifa ederek AKP’ye katıldı.  2009’da AKP’den aday olup kazandı. Sonra il başkanlığına daha sonra milletvekilliğe aday oldu. Kardeş Erhan Çavuşoğlu da ailenin AKP ile ilişkilerinin gelişmesi sonrası sürekli yükseldi. Rize,  Van Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı , Erzurum Bölge İdare Mahkemesi ve Diyarbakır… ismi Van’da bir parka verilen Erhan Çavuşoğlu, AKP’nin içinden…”