HPG: İşgale ve işgalciye geçit vermediler

Şehit düşen 4 gerillanın kimliklerini açıklayan HPG, “Fedaice savaşarak işgale ve işgalciye geçit vermeyen Bilind, Kendal, Numan ve Ronî yoldaşlarımız mücadele azim ve kararlılıklarıyla halkımızın özgürlük savaşında örnek birer militan oldular” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi, Zap ve Avaşîn’de şehadete ulaşan 4 gerillaya ilişkin şu bilgileri paylaştı:

Avaşîn ve Zap alanlarında yaşanan tarihi gerilla direnişi halkımızın özgürlük tarihinde önemli bir dönemeci ifade etmektedir. Düşmanın Özgürlük Hareketimiz şahsında halkımızı soykırımdan geçirmek için başlattığı bu işgal saldırılarına Kurdistan Özgürlük Gerillası var gücüyle karşı koymakta ve direnişini günden güne büyütmektedir. Bu tarihi direniş karşısında ilerleyemeyen sömürgeci Türk devleti insanlık dışı yöntemlerle yoldaşlarımıza saldırmaktadır. Bütün saldırılara rağmen fedaice savaşarak işgale ve işgalciye geçit vermeyen Bilind, Kendal, Numan ve Ronî yoldaşlarımız mücadele azim ve kararlılıklarıyla halkımızın özgürlük savaşında örnek birer militan oldular. Avaşîn ve Zap alanlarında şehadete ulaşan bu değerli yoldaşlarımızın destansı yaşam ve direnişleri bugün mücadelelerini sürdüren yoldaşları için güç, moral kaynağı ve düşmana vurulan darbelerin gerekçesi olmaktadır. Yaşanan tarihi direnişlerde en değerli yoldaşlarımızın şehadete ulaşması ve bedel ödememiz kuşkusuz mücadelemizi zayıflatmamakta aksine düşmana olan kinimizi ve öfkemizi daha da katmerleştirmektedir. Bu temelde bedeli her ne olursa olsun bu değerli yoldaşlarımızın mücadelelerini zafere ulaştıracağımızın ve hayallerini gerçekleştireceğimizin sözünü bir kez daha veriyoruz.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Bilind Milî
Adı Soyadı: Yusuf Milî
Doğum Yeri: Hesekê
Anne – Baba Adı: Emîne – Davut
Şehadet Tarihi ve Yeri: 30 Haziran 2022 / Avaşîn

 

Kod Adı: Kendal Botan
Adı Soyadı: Ciwan Enter Elî
Doğum Yeri: Reqa
Anne – Baba Adı: Zara – Enter
Şehadet Tarihi ve Yeri: 29 Haziran 2022 / Avaşîn

 

Kod Adı: Numan Amed
Adı Soyadı: Ramazan Temiz
Doğum Yeri: Amed
Anne – Baba Adı: Medya – Nezir
Şehadet Tarihi ve Yeri: 15 Ağustos 2022 / Zap

 

Kod Adı: Ronî Botan
Adı Soyadı: Nurullah Osal
Doğum Yeri: Şirnex
Anne – Baba Adı: Nuriye – Mehmet Selim
Şehadet Tarihi ve Yeri: 15 Ağustos 2022 / Zap

 

BILIND MILÎ

Bilind yoldaşımız yurtsever bir ailenin ferdi olarak Rojavayê Kurdistan’ın Hesekê şehrinde doğmuştur. Ailesinin uzun yıllardan beri Kurdistan davası ile ilgilenmesi ve bunun için mücadele etmesi nedeniyle Bilind yoldaşımız da halkımızın özgürlük sorununa daha küçük yaşlardan tanıklık etmiştir. Özellikle BAAS rejiminin Rojavayê Kurdistan’da halkımıza yönelik geliştirdiği soykırım uygulamalarına birebir şahitlik etmiş, aynı zamanda Kurdistan’ın diğer bölgelerinde yaşanan düşman baskılarına karşı da duyarlı olmuştur. Ailesinin uzun yıllar farklı siyasi fraksiyonlarda mücadele etmesi nedeniyle Bilind yoldaşımız da bu fraksiyonlarda yer almış ve çalışma yürütmüştür. Fakat başta Rojava olmak üzere tüm Kurdistan’da Apocu Hareketin gelişmeye başlaması nedeniyle Bilind yoldaşımız da Partimizi tanımıştır. Zaman içerisinde Rojava’da bulunan yoldaşlarımızla tartışmalar yürütmüş, bu tartışmalarda Partimizin amaç ve hedefleri hakkında bilgi sahibi olmuştur. Hem bilgili hem de vicdanlı bir kişiliği olan Bilind yoldaşımız, Kurdistan davası için mücadele eden diğer parti ve örgütlerle partimiz PKK’yi karşılaştırdığında PKK’deki farklılığı hemen görmüştür. PKK’nin fedai bir ruhla geliştirdiği mücadele karşısında daha fazla kayıtsız kalmayan Bilind yoldaşımız, özellikle Önder Apo’nun esaretinden, düşmanın Önder Apo’ya karşı uyguladığı yoğun tecrit ve baskılar ile Kurdistan dağlarında yiğitçe savaşarak şehadete ulaşan yoldaşlarımızdan etkilenmiştir. Yurtsever bir Kürt genci olarak kendisinin de mücadele saflarında yer alması gerektiğini düşünen Bilind yoldaşımız, 2009 yılında gerilla saflarına katılarak bu düşüncesini pratikleştirmiştir.

Gerilla saflarına katıldıktan sonra Kurdistan dağlarının ve doğasının muhteşemliği karşısında derinden etkilenmiştir. Fakat dağ ve gerilla yaşamına alışmakta ilk başlarda zorluk yaşamıştır. Kapitalist sistemin üzerinde yarattığı olumsuz etkilerden dolayı bu durumu yaşadığının bilincinde olan Bilind yoldaşımız, kaynağında öze dönüş olan Önderlik felsefesini okuyarak kapitalizmin üzerinde yarattığı etkilerden kurtulmaya başlamıştır. Bu olumsuz etkileri aştıkça daha fazla kendisi olmuş ve giderek Kurdistan doğası ve gerilla yaşamıyla bütünleşmiştir. Bilind yoldaşımız uzun yıllar Garê ve Metîna alanlarında pratik çalışmalara katılmış, bu çalışmalardaki emeği ve fedakarlığı ile öne çıkmıştır. Daha sonra DAİŞ çetelerinin halkımızın kazanımlarına yönelik saldırıları artınca 2014 yılında bu çetelere karşı savaşmak için direniş mevzilerine geçmiş ve devrimcilik görevini layıkıyla yerine getirmesini başarmıştır. Fakat soykırımcı Türk devletinin 2015 yılından itibaren başlattığı işgal saldırılarına karşı yüzünü tekrar Kurdistan dağlarına dönen Bilind yoldaşımız, başta Avaşîn olmak üzere Medya Savunma Alanları’nın birçok yerinde gerillacılık yapmıştır. Birçok kritik çalışmanın yanı sıra gelişen düşman saldırılarına karşı birçok eylemde yer alan Bilind yoldaşımız, düşmana etkili darbelerin vurulmasında emek sahibi olmuştur. Kendisini yeni dönemin gerilla taktiğine göre yenilemesini başaran Bilind yoldaşımız, bunu kalıcı hale getirmek ve Apocu felsefe ile bütünleştirmek için Haki Karar Akademisi’nde ideolojik eğitimlere dahil olmuştur. Bu eğitim sürecinde kendisini her yönüyle sorgulamış, kişiliğinde önünde engel olan yanları aşmaya başlamıştır. Kendisini Demokratik Modernite Gerillacılığı esasları üzerine yeniden ele alarak geliştiren Bilind yoldaşımız, birlik komutanı görevi ile yeniden Avaşîn alanına geçmiş ve sıcak savaş pratiğinin içerisine dahil olmuştur. 2021 yılında düşmanın başlattığı saldırılara karşı hem savaş tünellerinde hem de hareketli tim tarzıyla düşman saldırılarına karşı durmuş ve düşmana ağır darbeler vurmuştur. Yoldaşlarının savaş tünellerindeki direnişlerine daha fazla katkıda bulunmak için sürekli arayış içerisinde olmuş, böylece yoldaşlık görevini yerine getirmeye çalışmıştır. Birçok yoldaşının şehadete ulaşması nedeniyle düşmana olan öfkesi kat be kat artan Bilind yoldaşımız, bunu daha fazla mücadele etme gerekçesi yapmıştır.

14 Nisan günü gelişen saldırılara karşı da düşmana cevap veren ilk timlerin içerisinde yer almıştır. Tarihi direnişlerin yaşandığı Werxelê alanında hareketli gerilla timleriyle düşmana ağır darbeler vurulan birçok eylemin hem planlamasını yapmış hem de bizzat içerisinde yer alarak yeni dönemin öncü bir komutanı olmayı başarmıştır. Düşmanın tüm yoğun saldırılarına karşı sarsılmaz Apocu bir irade ile savaşan Bilind yoldaşımız, düşmanın Werxelê alanına yerleşmemesi için son nefesine kadar kahramanca savaşarak şehadete ulaşmıştır. Yoldaşlığındaki samimiyeti, Önder Apo ve şehitler çizgisine olan bağlılığı ve derin yurtseverliği ile örnek bir militan olan Bilind yoldaşımız her zaman mücadelemizde yaşayacaktır.

KENDAL BOTAN

Rojava halkımız, uzun yıllar BAAS rejiminin baskılarına maruz kalmasına rağmen Kurdistani değerlere bağlı kalarak özgürlük inancını korumasını bilmiştir. Önder Apo öncülüğünde partimiz PKK’nin ortaya çıkışıyla Rojava halkımız mücadelemizi kitlesel olarak sahiplenmiş ve binlerce genç direniş saflarına katılmıştır. Yaratılan direniş geleneği Rojava Özgürlük Devrimi’nin zeminini oluşturarak halkımızın özgürlüğüne kavuşmasının yolunu açmıştır.

Yurtsever bir ailemizde dünyaya gelen ve BAAS rejiminin Rojava Kurdistan’ını Araplaştırma temelinde geliştirdiği “Arap Kemeri” politikaları nedeniyle ailesiyle Reqa kentine göç etmek zorunda kalan Kendal yoldaşımız, direniş geleneğiyle büyümüştür. Önder Apo ve partimiz PKK’yi erken yaşlardan itibaren tanıma şansına sahip olan yoldaşımız, Rojava Özgürlük Devrimi’nin içinde yer alarak halkımızın özgürlük mücadelesine büyük katkı sağlamıştır. Devrim süreci içinde yetişen yoldaşımız, kendisini hem askeri hem ideolojik alanda geliştirmiş, DAİŞ çetelerine karşı yürüten savaşta en ön safta yerini almıştır. Bütün Kurdistan topraklarının işgalcilerden temizlenmeden halkımızın özgür bir gelecek sahibi olamayacağı gerçeğini gören yoldaşımız, 2017 yılında mücadelenin merkezi olan Kurdistan dağlarına geçerek Kurdistan Özgürlük Gerillası saflarına katılmıştır.

Gençlik enerjisi ve emekçi kişiliğiyle zorlu gerillacılık koşullarına uyum sağlayan yoldaşımız, pratikçi kişiliğiyle ön plana çıkmış ve gerillacılık taktiklerinde uzmanlaşmıştır. Bir süre Garê alanında kalan yoldaşımız, öğrendiklerini pratiğe aktararak geliştirme şansına sahip olmuştur. Edindiği tecrübeyle Avaşîn alanına geçen Kendal yoldaşımız, yaşamda ve savaşta öncü bir militan olmuş, işgalcilere karışı geliştirilen birçok eylemde ön safta yerini almıştır. İşgalci Türk ordusunun Avaşîn’de geliştirdiği işgal saldırıları karşısında fedaice savaşan ve gelişen tarihi direnişe öncülük eden yoldaşlarımızdan olan Kendal yoldaşımız, yaşamı ve katılımıyla bütün yoldaşları için güç kaynağı olmuştur. Sürekli yoğunlaşarak kendini geliştiren, öğrendiklerini yoldaşlarıyla paylaşarak zenginleştiren ve PKK’nin kutsal yoldaşlık bağını güçlendirmek için sürekli çaba sahibi olan yoldaşımız, üzerine düşen her görevi üstün bir başarıyla yerine getirmeyi esas almıştır. Önderlik felsefesini yaşamlarının merkezi haline getirerek yaşayan ve savaşan ölümsüz şehitlerimizin mücadele çizgisini esas alan Kendal yoldaşımız, yürüttüğü mücadeleyle örnek bir katılımın sahibi olmuştur.

Düşmanın Werxelê alanında gerçekleştirdiği saldırılara büyük bir cesaret ve kararlılıkla karşılık veren Kendal yoldaşımız, gelişen tarihi direnişin öncü komutanlarından olarak şehadete ulaşmış ve Bazên Zogrosê Devrimci Hamlesi’nin sembollerinden olmayı başarmıştır.

NUMAN AMED

Partimiz PKK’nin temellerinin atıldığı Amed kentimiz 12 Eylül faşizminin saldırılarına Amed Zindan Direnişi’yle cevap vererek PKK’nin yenilmezliğini bütün dünyaya göstermiş ve geliştirdiği serhildanlarla halkımızın tarihinde yeni bir sayfa açmıştır. Amed gençleri Kurdistan dağlarında gerilla mücadelesinin başlamasıyla birlikte kitlesel olarak mücadele saflarına akmış, Kurdistan tarihinde yeni bir devrimci gelenek oluşturmuşlardır. Bu büyük ve tarihi mirasa her zaman sahip çıkan, yurtseverlik çizgisini en üst seviyede temsil ederek bütün Kurdistan’da mücadeleye doğrultu veren Amed kentimiz, Apocu militanlığın merkezlerinden olmuştur. Bu güçlü mücadele kültürüne bağlı ve yurtsever bir ailemizde dünyaya gelen Numan yoldaşımız da zafere yürüyen direniş çizgisindeki mücadelemizin yarattığı gelenek içinde büyümüştür.

Numan yoldaşımız, Kürt halkının kendi iradesi, kimliği, dili ve kültürüyle varlığını asla kabul etmeyen; asimilasyon, inkar ve imha saldırılarıyla halkımızı soykırıma uğratmayı temel amacı haline getiren sömürgeci Türk devletinin saldırılarına, baskı ve zulmüne yakından tanıklık etmiştir. Partimiz PKK’yi erken yaşlardan itibaren tanıma şansına sahip olan yoldaşımız, onurlu bir Kürt genci olarak mücadele saflarında yerini almıştır. Çocukluk yaşlarından itibaren gerilla saflarına katılarak halkımızın özgür bir gelecek sahibi olması için mücadele etmeyi temel hedefi olarak belirleyen Numan yoldaşımız, 2014 yılında gerilla saflarına katılarak amacına ulaşmıştır.

Şengal ve Rojava başta olmak üzere halkımızı yok etmeye dönük saldırıların yoğunlaştığı bir dönemde gerilla saflarına katılan yoldaşımız, sömürgecilere karşı olan büyük öfkesini mücadele enerjisine dönüştürmüştür. Aldığı temel gerillacılık eğitimleriyle uzmanlaşan yoldaşımız, ilk gerillacılık pratiğine başlamıştır. Emekçi kişiliğiyle bütün devrim görevlerini başarıyla tamamlamayı esas almış ve kurduğu güçlü yoldaşlık ilişkileriyle yaşamda öncü bir militan olmuştur. Qendîl alanında yürüttüğü gerillacılık pratiğinden sonra Zap alanına geçen Numan yoldaşımız, yetkin bir gerilla olarak güçlü bir pratik sahibi olmuştur. İdeolojik alanda da kendisini sürekli geliştiren ve öğrendiklerini yoldaşlarıyla paylaşarak zenginleştirmeyi esas alan yoldaşımız, bulunduğu her alanda bütün yoldaşlarının sevgi ve saygısını kazanmıştır. Katılım temposunu sürekli yüksekten yoldaşımız militanca yaşamış ve militanca bir katılımın sahibi olmuştur.

RONÎ BOTAN

Tarih boyunca işgal saldırılarına boyun eğmeyen ve Kurdistani değerlere bağlı kalarak varlığını koruyan kadim Botan halkımız, partimiz PKK’nin ortaya çıkmasıyla birlikte Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’ni büyük bir coşku ve serhildanlarla selamlamıştır. Apocu çizgide yürüttüğü mücadeleyle efsaneleşen ölümsüz komutanımız Egîd’in (Mahsum Korkmaz) Botan dağlarında başlattığı gerilla direnişinin yarattığı tarihi mirasa her zaman sahip çıkan Botan gençliği, kitlesel gerilla katılımlarıyla Kürt gençlerine gerçek mücadele çizgisi ve zeminini göstermiştir. Bu güçlü direniş geleneğine bağlı yurtsever bir ailemizde dünyaya gelen Ronî yoldaşımız, büyüdüğü çevrenin etkisiyle erken yaşlardan itibaren mücadelemizi tanımıştır. Sömürgeci Türk devletinin halkımıza karşı geliştirdiği acımasız saldırılar ve asimilasyon politikalarına tanıklık eden yoldaşımız, işgalcilere karşı büyük bir öfke sahibi olmuştur. Genç yaşında daha etkili mücadele yol ve yöntemleri arayışına giren yoldaşımız, gençlik çalışmalarına dahil olmuş ancak verdiği mücadeleye asla yeterli görmemiştir. Yürütülen tarihi gerilla direnişiyle Kurdistan’ın işgalcilerden temizlenebileceği gerçeğini gören yoldaşımız, yüzünü özgürlük gerillası saflarına dönmüş ve 2015 yılında doğup büyüdüğü kadim Botan topraklarında gerilla saflarına katılmıştır.

Bir süre Besta alanında kalarak gerillacılık yürüten Ronî yoldaşımız, daha sonra Metîna alanına geçmiştir. Hızla öğrenen ve öğrendiklerini pratikleştiren yoldaşımız, kısa sürede büyük bir gelişim göstermiştir. Yeni dönemin gerillacılık taktiklerinde derinleşmek için uzmanlık eğitimi alan Ronî yoldaşımız, eğitimlerini başarıyla tamamladıktan sonra genç bir komutan adayı olarak pratik alana geçmiştir. Metîna ve Garê alanlarında bir süre kalan yoldaşımız, yaralanmasına rağmen sahip olduğu büyük Apocu iradeyle hızla iyileşerek tekrar sıcak savaş cephesine dönmüştür. Edindiği büyük tecrübeyle Zap alana geçen yoldaşımız, sömürgeci Türk devletinin işgal saldırılarına karşı Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi’nde yoldaşlarıyla birlikte yer alarak işgalcilere ağır darbeler vurmuştur. Militan kişiliğiyle her zaman en ön safta yer alan Ronî yoldaşımız, işgalcilere ilk darbeyi vurmak için her zaman ısrarcı olmuştur. İşgalcilere karşı yürütülen savaşta bitip tükenmez enerjisiyle birçok eylemde yerini alan Ronî yoldaşımız, kısa sürede yeni dönemin ruhunu kendinde yaratan genç komutanlarımızdan olmuştur.

Yüklendikleri tarihi sorumlulukla düşmanın işgal ve soykırım saldırılarına karşı cesaret ve kararlılıkla savaşan Bilind, Kendal, Numan ve Ronî yoldaşlarımız Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi’nin öncü komutanları olarak sembolleştiler. Bu kahraman yoldaşlarımızın başta değerli aileleri olmak üzere tüm yurtsever Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyoruz."