Wan Newrozu'na katılan yüz binler: Bijî Serok Apo

Wan'daki Newroz'a katılan yüz binlerce kişi hep bir ağızdan "Bijî Serok Apo" sloganı atıyor. DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, "2023 yılı Sayın Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü kazanacağı yıl olacaktır" dedi.

Wan'da yüz binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen Newroz programı sürüyor. "Bijî Serok Apo" sloganlarının hiç durmadığı Newroz'da, Koma Sorjiyan sahne aldı.  Yeşiller Sol Partisi adına konuşan MYK üyesi Cahit Kırkızak şunları belirtti: 

“Saray’da oturan kişi bu kitleyi gördükçe titriyordur. Mart ayı direniş ve mücadele ayıdır. Kürt halkı hiçbir zaman baş eğmedi, bundan sonra da eğmeyecektir. Bugün her yerde bir direniş var ve halkımız bu direnişle destan yazıyor. Biz, Sayın Öcalan’a yönelik tecridi kabul etmiyoruz. Tecrit, Kürt halkının tecrit altına alınmasıdır.” 

BU SEÇİM TECRİDİ SONLANDIRMA SEÇİMİDİR

Newroz’un yeni bir başlangıç ve direniş olduğunu belirten HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, "Cezaevinde ve sürgündeki arkadaşlarımızın bayramını kutluyorum. Bu Newroz, bir yas Newroz’udur. On binlerce insanımızı yitirdik. Yasımız var ama öfkemiz de var. Öfkemiz büyük çünkü on binlerce insanımızı deprem değil, AKP-MHP faşist iktidarının önlem almaması sonucu kaybettik. Bu Newroz, AKP-MHP faşizminden kurtulma Newroz’udur. Bu Newroz, iktidarı değiştirme, 20323’ü zafer yılı ilan etme Newroz’udur. 53 gün sonra seçime gideceğiz ve bu sandıklardan en iyi sonucu alarak AKP-MHP’yi sandıklara gömeceğiz. Bu seçim, Kürde düşman olan iktidardan kurtulma seçimidir. Bu seçim, aynı zamanda halkın iradesini gasp eden kayyumdan kurtulma seçimidir. Bu seçim, zindandaki arkadaşlarımızı oradan çıkarma, iktidara hesap sorma seçimidir. Bu seçim, barışın gerçekleşmesi için aklını, fikrini barış için harcayan İmralı’ya 24 aydır tecrit uygulayan iktidardan kurtulma seçimidir. Dünyada böyle bir tecrit yoktur, olmamıştır. Bu iktidar barış istemediği için, savaş politikasını devam etmek için bu tecridi sürdürüyor. Bu seçim tecridi sonlandırma seçimidir” dedi.

2023 YILI ABDULLAH ÖCALAN'IN ÖZGÜRLEŞECEĞİ YILI OLACAKTIR

Daha sonra DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, yüz binlere  şöyle hitap etti:

“Mazlumların, Rahşanların, Zekiyelerin üç kibrit çöpüyle yaktığı ateş, milyonlara ulaşıyor. Newroz, zalime başkaldırı, direniş ve örgütlenmek, kendisini alanlarda var etmektir. Kürt halkı özgürlüğünü haykırıyor ve özgür olana kadar Newrozlaşacağız. Newroz Kürt halkının birliğidir. Selam olsun, 'jin, jiyan, azadî' ruhuyla buluşturanlara, selam olsun Sayın Öcalan’ın fikirlerini devrimle buluşturanlara.

Bu ölümlerin tek nedeni iktidardır. Asıl afetin bu yönetimden kaynaklandığını çok iyi biliyoruz. İnsanlar canlarını enkazdan çıkarmaya çalışırken, devlet hiçbir yerde yoktu. Yaptıkları tek şey yardımları engellemek oldu. Sizinle halleşmeyeceğiz ve affetmeyeceğiz. Bu iktidar kadın ve Kürt düşmanlığından besleniyor. Bunlar, arama kurtarma yapmaları gerekirken, Rojava’ya saldırdılar. Çünkü kaybettiklerini biliyorlar ve onlara kazandıracak şeyin savaş olduğunu biliyorlar. Bu talancı ve rantçı iktidara sesleniyoruz; Efrîn Kürtlerindir ve Kürtlerin kalacak. Yine özgürlük alanlarına kimyasal kullanarak yok etmek istiyorlar. Biz bunu kabul etmiyoruz. Savaşta kaybedenler, insanlık suçu işlemeye başladılar. Savaşta ısrar ettikçe daha çok kaybedeceksiniz. Bu savaş siyaseti size kazandırmayacak ve kaybettirecek. Bu savaştan bir an önce vazgeçin.

Savaşla birlikte tecrit derinleştiriliyor. Tecridi asla kabul etmiyoruz. Tecritte ısrar savaşta ısrardır. Tecritte ısrar Kürt düşmanlığı, çözümsüzlükte, kimliksizlik dayatmakta ısrardır. Bu tecridin tek nedeni Sayın Öcalan’ın barışa olan inancıdır. İmralı’da son iki yıldır süresiz bir iletişimsizlik hali var. Sayın Öcalan’ı Kürt halkına unutturmak istiyorlar. Asla Sayın Öcalan’ı unutturamazsınız ve sonuç alamazsınız. Sayın Öcalan’ın tarihi rolünü oynaması için özgür olması gerekiyor. Sayın Öcalan’ın özgürlüğü Kürt halkı için olmazsa olmazdır. Sayın Öcalan özgür olmadan ülkeye demokrasi gelmeyeceğini çok iyi biliyoruz. Bunun için mücadele edecek ve direnişimizle kazanacağız. 2023 yılı Sayın Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü kazanacağı yıl olacaktır. Biz Sayın Öcalan’ın direnişine ve barış ısrarına yürekten inanıyoruz."

Newroz, Bajar’ın müzik dinletisiyle devam ediyor.