Türk devletinin 'açlık grevi' korkusu: Disiplin cezası verildi

Riha'daki 1 ve 2 No’lu cezaevlerinde İmralı tecridine karşı açlık grevine giren tutsaklara disiplin cezaları verildi.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Riha Şubesi, Urfa'daki 1 ve 2 No’lu T Tipi cezaevlerinde kalan tutsaklarla yaptıkları görüşmeler doğrultusunda hazırladığı raporu kamuoyu ile paylaştı.

Urfa'daki 2 No’lu T Tipi’nde bulunan bir koğuşun açlık grevinde olduğunun belirtildiği raporda, eyleme katılan yüzde 90 engelli tutsak Emin Güler ile yapılan görüşmeye ilişkin şu bilgiler verildi:

"Güler, açlık grevine ilk girdiği gün, idare tarafından ‘seni kontrol altında tutmak istiyoruz’ gerekçesiyle hücreye götürülmek istendiğini, ancak sonradan idarenin bundan vazgeçtiğini aktardı. Güler, hakkında açlık grevine başlaması sebebiyle disiplin soruşturması başlatılıp 1 aylık etkinlik yasağı kararı alındığını, şuan aynı koğuşta bulunan Maksut Dürmüş ile grevde olduğunu iletti.”

PSİKOLOG ÜZERİNDEN BASKI

Riha'daki 1 No’lu cezaevine dair ise burada kalan Selami Çiftçi isimli tutsak ile yapılan görüşmenin ayrıntıları raporda yer aldı. Açlık grevine katılmasından dolayı hakkında disiplin soruşturması açılan Çiftçi’nin kurumda görevli psikologla görüştürülerek eylemini sonlandırmaya ikna edilmeye çalışıldığı belirtildi.

Çiftçi ile birlikte aynı cezaevinde kalan Aydın Oba ve Kadir Demir isimli tutsakların da 4 gündür açlık grevinde olduğu öğrenildi.