Türk askerleri, müvekkili ile Kürtçe konuşan avukata saldırdı

ÖHD üyesi Ahmet Atış, gözaltına alınan müvekkilleri ile Kürtçe konuştuğu için karakol komutanı ve ve askerlerin saldırısına uğradı.

Gözaltına alınan müvekkilleri ile Kürtçe konuştuğu için Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi Avukat Ahmet Atış, Riha'daki Organize Sanayi Bölgesi Jandarma Karakolu Komutanı ve 4-5 askerin hakaret ve fiziki saldırısına uğradı.

Baskı, tehdit ve işten çıkarılmalara karşı 12 gündür iş bırakma eylemi gerçekleştiren Özak Tekstil işçileri, eylemlerinin 10’uncu günü olan 6 Aralık 2023 tarihinde jandarma tarafından darp edilerek gözaltına alındı. Gözaltına alınan müvekkilleri için Organize Sanayi Bölgesi Jandarma Karakolu’na giden Atış, ifade işlemleri tamamlandıktan sonra müvekkilleri ile Kürtçe sohbet etti. Bunun üzerine “İdari İşler” isimli odada bulunan kolluk personeli, Atış’ın müvekkilleri ile Kürtçe konuşmasına  “Anlamıyorum, Türkçe konuşun” diyerek tepki gösterdi.  

Müvekkili ile yaptığı görüşmenin yasal mevzuatını hatırlatan Atış, karakol komutanı olduğunu beyan eden ve üzerinde askeri kamuflaj bulunan bir kişi ile yine askeri kamuflajlı 4-5 kişinin hakaret ve fiziki saldırısına maruz kaldı. Küfür edilerek "Kime şikayet ediyorsan et" denilen Atış, küfür eden askerlerin fiziki saldırısına maruz kaldı. Olaylar, Atış’ın müvekkilleri ve meslektaşlarının gözlerinin önünde yaşandı.

'KAMERA KAYITLARI İNCELENSİN'

Saldırıyı meslektaşları ile tutanak altına alan Atış, Riha'daki Balıklıgöl Devlet Hastanesi’ne giderek darp raporu aldı. Atış, saldırıyı gerçekleştiren kişiler hakkında “Kasten yaralama, hakaret ve görevi yaptırmama” gerekçeleriyle suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu dilekçesinde, karakol içinde yer alan kamera kayıtlarının incelenerek şüphelilerin kimliklerinin tespit edilerek cezalandırılması istendi.