Tülay Hatimoğulları: Halk tecridin kırılması için kararlı

Tetwan'da konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, halkın tecride karşı eylemlerine dikkat çekerek, "Tecrit hemen kalkmalı" dedi. Tülay Hatimoğulları, halkı sandıkları korumaya çağırdı.

TETWAN NEWROZU

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Tetwan Newroz kutlamasına katıldı. Fuar alanına Özgür Kadın Hareketi (TJA), Barış Anneleri, çok sayıda sendikanın üyeleri ile yüzlerce kişi alana giriş yaptı. Kadınlar, gençler ve çocuklar ulusal elbiseleriyle Newroz alanına akın etti. Polisin ulusal elbiseleriyle gelenleri engelleme girişimine rağmen halk kararlılıkla alana ulaştı. Halk, "Jin jiyan azadî", " Bijî berxwedana zindanan" şeklinde sloganlar attı.

 Tetwan Belediyesi eşbaşkan adayı Belkiza Beştaş Epözdemir, kış, yağmur, çamur dinlemeden her zaman alanlarda olduklarını söyledi. Epözdemir, "Newroz, özgür kadın mücadelesidir. Newroz özgürlüktür, barıştır, özgür kadındır. Bu seçim bizim için özgürlüğümüz, kültürümüz, tarihimizdir. Bu yüzden ne olursa olsun kazanacağız. Kadınlar ve halkımız için kazanacağız" diye konuştu.
Tetwan Belediyesi eşbaşkan adayı Mümin Erol, "Yeni bir yaşamı kuracağız. Nedeli ne olursa başaracağımızı ilan etmek istiyorum" diye konuştu.
Bedlîs milletvekili Hüseyin Olan da "Bugün geldiğimiz gün artık özgürlüğün günüdür. 31 Mart'ta bunu kanıtlayacağız. Tetwan bu önemli günlerde Kürt mücadelesine rol olacaktır" diye belirtti.

'ÖLÜMÜZE BİLE SAYGI DUYMAYANLAR UTANMADAN OY İSTİYOR'

Avukat Şevket Epözdemir ve Feqî Huseyin Sağniç’i anan Tülay Hatimoğulları, şunları söyledi:

“Garzan mezarlığındaki cenazeleri plastik kutularla İstanbul’a, Kilyos’a kaldırımın altına taşıyanlar, bu vicdanını kaybetmiş iktidar, Kurdistan’daki küçük ortakları, ölümüze saygı duymayanlar, cenazemize saygı duymayanlar, mezarlarımızı tahrip edenler; utanmadan gelmiş bir de Kurdistan’da oy istiyorlar. Onları 31 Mart’ta hep beraber sandığa gömecek miyiz? (...) Bu toplumda ayrıştırıcı, kutuplaştırıcı, ötekileştirici siyaseti yapan bizzat sarayın kendisidir, iktidarın ta kendisidir. Kürdün iradesini kayyum atayarak gasp edenlerdir. ‘Ya benimsin ya kara toprağın’ dercesine, ‘ya benimsin ya kayyumun’ dercesine Kürdün iradesini yok sayan, gasp eden, siyasi darbeyle seçme ve seçilme hakkımızı elimizden alan bu iktidar ayrıştırıcı, ötekileştirici değil de nedir?”
Kürtlerin sadece seçimlerde hatırlandığını vurgulayan Tülay Hatimoğulları, “Kürt sorununu seçimden seçime hatırlayanlar, Ankara’da tek kelime Kürtçeye tahammül etmeyip Kurdistan’da seçim müziklerini Kürtçe olarak kullananlar, başta AKP iktidar partisi olmak üzere ve onun Hizbulkontra ortakları Kürt halkının oylarına talip oluyorlar. Kürt halkı tabii şunun bilincinde ve farkındadır: Kürt sorunu seçimden seçime hatırlanacak bir sorun değildir. Kırk yıldır bu halk bedel ödüyor. Bugün bu alanda, bu meydanda bulunan siz değerli halkımızın neredeyse ailesinden en az bir şehit, en az bir gözaltı, en az bir tutuklu, en az bir yargısız infaz var. Herkesin, her evin, her hanenin acısı büyük. Kırk yıldır devam eden bu savaş ve çatışma sürecini seçimden seçime hatırlayanlara bizler buradan bir kez daha diyoruz ki; Kürt sorunu demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözülmelidir. Kürt sorunu müzakereyle çözülmelidir. Ama bunu seçimde hatırlayıp bir seçim malzemesi haline getirmek değil. Çağrımız burada 2024 Newrozu'nda Tatvan’dan Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözüme kavuşmasıdır” dedi.

 'TECRİT HEMEN KALDIRILMALI'

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın geçmiş yıllardaki Newroz mesajını hatırlatan Hatimoğulları, “Öcalan’ın 2013’teki önemli Newroz mesajındaki bir cümleyi hatırlatmak isterim. Sayın Öcalan’ın 2013’te yayımladığı Newroz mesajı hâlâ geçerli bir mesajdır. Mesajın gerekliliklerinin yerine gelmesi gerekiyor. Bu ülkede yaşayan farklı halkların ve inançların bir arada eşit yurttaşlık hakkı temelinde yaşaması şarttır. Anadilinde eğitim bir toplumu bölmez, aksine güçlendirir. O yüzden Kürt halkı başta olmak üzere bütün halkların anadilinde eğitim hakkının sağlanması şarttır. Demokratik bir anayasa yapım sürecinin oluşmasının koşulları şarttır. Buradan bir kez daha diyoruz ki Sayın Öcalan üzerindeki tecrit derhal kaldırılsın, Sayın Öcalan için başlatılmış olan eylem zincirlerinde halkın sesi duyulsun” diye konuştu.

HALKA ÇAĞRI: SANDIKLARI KORUYALIM

Halka sandıkları koruma çağrısı yapan Tülay Hatimoğulları, şöyle devam etti: “O gün sandıkları sıkı sıkı koruyacağız. Çünkü biliyorsunuz AKP çalmadan, çırpmadan duramıyor. Bunlar eğitimlerini saraydan aldı ya, öyle rahat duramıyorlar çalmadan. O yüzden bizler sandıklarımızı gözümüz gibi koruyacağız. Bizler, bizi katledenlere, Rojava’daki kardeşlerimize İHA ve SİHA’larla saldıranlara, burada Kürtçe konuşup Ankara’da sus pus olanlara ve AKP’nin Kürt düşmanlığını bilerek gidip Ankara’da onunla ittifak eden Hizbul-Kontra güçlerine 31 Mart’ta en güçlü yanıtı vereceğiz. Bizlere acıyı, kanı ve şiddeti reva görenlere şimdi de Irak’ta ABD ve Irak arasında mekik dokuyarak savaş senaryosu yazanlara seçimlere mi hazırlanıyorlar, savaşa mı hazırlanıyorlar, bu iki projeyi iç içe geçiren bu AKP iktidarına bölgedeki Hizbulkontra, Ergenekon ortaklarına buradan bir kez daha diyoruz ki; değerli halklarımız, kadınlar, gençler el ele vererek sizleri demokratik anlayışımız  gereği halkların ortak yaşamını talep ettiğimiz için de 31 Mart seçimlerinde sandıklara gömeceğiz.”

 Konuşmaların ardından Newroz programı Sanatçı Kadir Çat’ın seslendirdiği stranlar, halay ve sloganlarla devam etti.