Sürgünden dağlara dönüşün hikayesi

Türk devletinin baskısı sonucu ailesi ile birlikte Dersim'den göç etmek zorunda kalan Amara Ronahi, özgür yaşamın PKK'de olduğunu görür ve 2011 yılında gerilla saflarına katılır.

Kuşkusuz kimliğini inkar etmeyen birçok halk katliamlarla yüz yüze gelmiştir. Kürt halkının bugünkü koşullarda bir halk olarak yaşamını sürdürmek için verdiği özgürlük ve varlık mücadelesi gözle görülür bir biçimde bu gerçeği ortaya sermektedir. Bu gerçeklik karşısında ise Kurdistanlı yiğitler, genç kadın ve erkekler boyun eğmemiş, dağları mekan bilmiş, dağa çıkmışlardır. Bunlardan biri de faşist TC'nin kirli oyunlarla yıpratmaya çalıştığı başı dik, özgürlük savaşçısı Amara Ronahi'dir. Dağlardaki on yılı aşkın yürüyüşünden duruşundan bir gün olsun taviz vermedi ve TC'ye en büyük cevabı daha da derinleşen kimliğiyle verdi.

Dersimli olan Laçin ailesi devletin sürgün politikalarından dolayı Türkiye metropollerinde yaşamını sürdürmek zorunda kalır. Ailenin sürekli bir arayış içerisinde olan çocuklarından Gamze Laçin öğrencilik yıllarında parti çalışmalarına dahil olur. İçinde yaşadığı sistemde kendisine sürekli neden sorusunu sormasıyla açığa çıkan çelişkileri onu T.C faşist sisteminden koparmaya yeter. Asıl yaşamın ve yaşamanın özgür bir biçimde Kürt halk mücadelesinde olduğuna inanarak PKK'ye katılmaya karar verir. Hayatının yeni dönüm noktasını belirleyecek olan kararı 2011 yılında vererek gerilla yaşamına dahil olmak için yönünü özgürlük mücadelesine verir.

BİLİNÇLİ VE GÜÇLÜ BİR KOMUTAN OLUR

Yiğit Kürt kadını Gamze Laçin'in, Dersimli Alevi direnişçi kişiliği dağdaki tüm zorluklarda pusulası olur. Dağlarda ilk adresi Erzurum eyaleti olur. Dersim'in asil ruhunu, Erzurum’un dağlarıyla bütünleştiren Gamze Laçin, yeni hayatında artık dağların Amara Ronahi’sidir. Dağlarda yürümeyi öğrenir. Dağlarda yaşamayı, dimdik ayakta durmayı, düşmanına karşı savaşmayı. PKK’nin yaşamını Ronahi'lerden, PKK’nin yoldaşlığını Mahir'lerden öğrenir. PKK’yi PKK yapan değerleri, PKK’yi PKK yapan şehitleri Jêhat'larla tanır. Gerilla yaşamındaki tüm ilklere burada şahitlik eder ve burada tanır dağların ve dağlıların güzelliğini.

Yaşam aşkı ona dağlarda rehberlik eder. Yaşama karşı duyarlılığı, yoldaşlarına karşı olan bağlılığı her zaman yaşama önde başlamasına yardımcı olur. Dağlara ulaşmasına rehberlik eden çelişki ve arayışlarının peşini hiç bırakmaz, aksine cevap bulmaya yönelik çabalar. Bu temelde her zaman Önderliği okur, Önderlik felsefesi ve ideolojisinde kendini aramaya koyulur. Mücadeleye olan inancı ve başarma hırsı ile kendinden emin adımlarla kararlı bir şekilde aralıksız yürüyen Amara, bu kutsal yaşamın her anını dolu dolu yaşar ve yaşatır.

Yaşama karşı duyarlılığı, hakikatten pay alma uğruna verdiği çabalarıyla gerillacılıktaki kabiliyetleri onu erken komutanlaştırır. Amara Ronahi, yoldaşlarına öncülük etmede hep kararlı adımlarla yürür. Kadının gücüne inanır, kadın yoldaşları başta olmak üzere tüm yoldaşlarının gelişimi için gücünü seferber ederek büyük emekler verir. Her yoldaşı onda biraz kendini gördü. Erzurum, Rojava ve Medya Savunma Alanlarında büyük emek sahibi olan Amara Ronahi, 2022 yılının Ağustos ayında faşist Türk devletinin Medya Savunma Alanları'na yaptığı hain saldırılarda şehadete ulaştı. O yoldaşlarının yüreğinde yarattığı manevi değerlerle, yaşamda ve savaşta komutanlık dersleriyle büyük iz bırakarak yıldızlaşanlardan oldu.