PAJK: Zilan özgür kadının adıdır

PAJK Koordinasyonu 28’inci şehadet yıldönümünde kadın özgürlük mücadelesinin öncülerinden Zeynep Kınacı’yı (Zilan) anarak, “Zilan özgür bir kadının adıdır” dedi.

PAJK AÇIKLAMA

Yazılı bir anma mesajı yayınlayan PAJK Koordinasyonu, bugün dünyaya mal olan 'Jin jiyan Azadî' çizgisinin de Zilan çizgisinin küresel değerini öne çıkardığının altını çizdi.

PAJK’ın mesajı şöyle:

“Şehadetinin 28. yıl dönümünde Zeynep Kınacı-Zilan'ı sevgi, saygı ve minnetle anıyoruz. Heval Zilan'ın eylemi ve duruşunun anlamı, aynı ruhla 30 Haziran 1996'nın ilk yılı kadar etkili ve canlıdır. Yerinde ve zamanında doğru olan her adım ve tavır bir cevap olup hayata damgasını vurur, zamanın ve dünyanın dar sınırlarını aşar ve ebedi bir hakikat haline gelir. Şehit Zilan'ın da fedai eylemiyle böyle bir hakikati var. Zamanın ve coğrafyanın sınırlarını aştı. Bu nedenle bugün hala hayattadır ve hala aynı heybetiyle etkileyicidir.

Özgürlük bir yaşam felsefesidir, bir mücadele anlayışıdır, bir duruştur, bir yöntemdir, bir eylemdir. Zeynep Kınacı, önderlik felsefesini mücadele ve yaşam anlayışına, eylem çizgisine, yöntem ve taktiklere dönüştürerek tek bir kişinin tarihin akışını değiştirebileceğini gösterdi. Zilan yoldaş, uluslararası komplonun ilk adımlarının atıldığı 6 Mayıs 1996'da, Önder Apo'ya yönelik yürütülen imha amaçlı saldırıya karşı 30 Haziran 1996'da, fedai bir adımla karşılık verdi ve mücadelesini en üst düzeye taşıdı. 

Zeynep Kınacı partili kadın ve erkeklerin devrimci ölçüsüdür. Zilan yoldaş partizanlık bilincinin eylemsel ve fedakar yaşam standardıdır, Önder Apo çizgisine katılımın ölçüsüdür. Zilan, düşmanın insanlık dışı her tür saldırısına karşı, soykırım, imha ve inkara karşı kişiliğinde zafer çizgisini yaratan ve yönünü amaca çeviren tüm hücreleriyle ayağa kalkmış insanların zafer yoludur. 

Dolayısıyla Zilan yoldaşın Türk ordusuna karşı gerçekleştirdiği fedai eylem, yalnızca başarılı bir askeri eylem değildir. Önder Apo bunu askeri bir eylem olarak değerlendirmedi, daha ötesinde bir değerlendirmede bulundu. Bu eylemi kadınların partileşmesinin çağrısı yaptı. Bu anlamda kadınların özgürlük mücadelesi garanti altına alındı. Zaten bu kadar büyük bir mücadele aşkı taşıyan kadınların ne kendisi, ne eylemi ne de mesajı sıradan olamazdı. Çağrı, özgürlük mücadelesinin yükseltilmesiydi.

Zilan çizgisinde ordulaşan, partileşen Kürt kadını büyük bir özgürlük tutkusuyla örgütlendi. Faşizm ve kapitalizm, erkek egemen zihniyete karşı kararlı mücadelesiyle tüm özgürlüklerin teminatı haline gelmiştir.

Mücadele tarihimizde Zilan yoldaşın fedai eylem tarzı, fedailik ruhu temelinde yeni bir süreci geliştirdi. Artık fedailik ve kadın öncülüğü, Kurdistan'da Kürt halkının özgürlük mücadelesi, savaşı ve yaşam biçimi haline geldi. Zilan'ın öncülüğünde Kürt kadınının direniş ve mücadele hakikati yaratıldı, örgütlendi ve özgür kadın kimliğine dönüştü. Artık Kurdistan'da Zilan çizgisi Kürt kadınları için mücadelede ısrarın, yaşamda başarının ve savaşın ölçüsü haline gelmiştir. Biz Kadın Özgürlük Hareketi olarak Önder Apo'nun ve şehitlerimizin yarattığı bu tarihi kazanımlar ve büyük hakikat temelinde mücadele ediyor ve direniyoruz. Çünkü Zilan ve Semaların çizgisine bağlılığın ölçüsü budur. Bugün her kadın militan, her direnişçi kadın bu çizgide mücadele ediyor.

Zilan çizgisi, erkek egemen sisteme, halk ve kadın düşmanlığı yapan rejimlere, baskı ve soykırıma karşı toplumsal bir ayaklanma haline geldi ve kadın devriminin manifestosuna dönüştü. Bugün dünyaya mal olan 'Jin jiyan Azadî' çizgisi, Zilan çizgisinin küresel değerini öne çıkarıyor. Kadın düşmanı diktatörlere ve faşist örgütlere karşı süreci Zilan iradesiyle karşılamak, 'Jin jiyan Azadî ile kadın özgürlüğüne doğru’ hamlesinin hayata geçirilmesi ve başarılmasıyla mümkündür.

Zilan özgür bir kadının adıdır; kadın kırım politikalarına karşı büyük bir öfkeyle bombasını patlatarak köleliğe, tahakküme ve geriliğe karşı nefretini en cesur şekilde gösterdi. Onun ve onun gibi yüzlerce yoldaşı sayesinde Kürt kadını bir kez daha özgürlüğe gözlerini açtı. Onun patlama sesi özgürlüğün sembolü oldu. Sesi, rengi ve hayatı daha anlamlı hale getirdi. Kadınların mücadelesi bu nedenle güçlüdür ve daha da güçlenecektir.

Zilan ordumuzun komutanıdır. Onun emirleri bugün Kurdistan dağlarında YJA-Star ve HPG güçlerinin direnişinde yanıtını buluyor. Bugün her gerilla Zilan’ın takipçisidir. El ele tutuşmuşlar ve bir zincirin halkaları gibi birbirlerine bağlamışlar. Hiçbir tank, hiçbir hava saldırısı, hiçbir kimyasal silah bu zincirin halkalarını kıramaz. Başarının mücadele ve direnişle mümkün olduğu felsefesi, cesaret ve kahramanlıkla düşmanın karşısına çıkan her gerillanın coşkusunda yaşamsal hale gelmiştir. Dersim, Zap, Metîna, Garê, Xakûrkê, Heftenîn, Dersim, Botan ve Amed'de direniyorlar. Bölünmüş Kurdistan'da dört tarafta direniyor ve başarı sağlıyorlar. Çünkü bu emri Komutan Zîlan verdi.

AKP-MHP faşizminin soykırım stratejisine karşı Kürt halkı kadınların öncülüğünde direniyor. Fedai ruhla mücadele her yerde yükseliyor. Bugün Avaşîn, Zap ve Metîna'da mücadele eden direnişçiler bu emrin uygulanmasının bilinciyle mücadele ediyor ve faşist Türk devletinin işgaline izin vermiyor. Kurdistan'ın öncü kadınlarının ve büyük devrimcilerinin, Zilan'ın, Sema'nın, Gulan'ın ve binlerce yoldaşımızın hakikati bu hayatın değerlerini yarattı. Özgür bir yaşam, özgür bir toplum inşa etmek adına çağın Zilanları, Türk devletinin işgaline ve teknolojisine karşı fedakar bir ruhla bedenlerini siper ediyorlar. Bu ülkede yeni bir gelecek haline gelen her gerillanın göğsündeki ruhu anlatmak kolay değil. Çünkü her yoldaşımızın söylediği gibi Kurdistan'da gerillacılık konuşulmaz, yaşanır. Gerillacılık Kürdistan'da sonsuz bir hayatın adıdır, çünkü o hayatın adı Zilan'dır...

Zilan yoldaşın tarihi çıkışı, zafere giden yolun, birliğin yolunun, özgürlüğe giden yolun Önderlik olduğunu açıkça göstermektedir. Önderlik özgür insanlığın kutsal yaşamıdır. Kürt sorununun çözümü için Önder Apo'ya Özgürlük kampanyasına güçlü bir şekilde katılalım, mücadeleyi her yerde yükseltelim ve Önder Apo'nun fiziki özgürlüğünü güvence altına alalım. Önder Apo'nun özgürlüğü kadınların özgürlüğü, aynı zamanda insanlığın ve Kurdistan'ın özgürlüğü olacaktır. Bu kararlılık ve inançla Önder Apo'nun fiziki özgürlüğü için mücadele etmek dönemin görevidir.

Bu temelde, bir kez daha Zilan yoldaşın şahsında, tüm Haziran ayı şehitleri ve farklı dönemlerde tarihi rol ve öncülükle özgürlük mücadelesinde ayağa kalkan, fedai gerillanın direnişine miras olan tüm kadın özgürlük devrimi ve Kürt halkının şehitleri saygı ve sevgiyle anıyoruz. Şehitlerin hayallerini gerçekleştirmek için verdiğimiz sözü tekrarlıyoruz. Bizler Apocu çizginin  militanları, komutan Zilan'ın yoldaşları ve savaşçıları olarak diyoruz ki, saldırılar nasıl olursa olsun, Zilan hakikati ve gerillada yaratılan fedailik ruhu bu saldırıları yenecek, zafer halkımızın ve Kadın Özgürlük Hareketi'nin olacak.”