İrade gaspına karşı nöbet: İrademizi yedirmeyiz

Colemêrg Belediyesi’nin gasp edilmesine karşı İstanbul’daki nöbetin 21’inci gününde “İrademizi kimseye yedirmeyiz. Hakkımızı alana kadar her yerde direneceğiz” mesajı verildi.

İRADE GASPINA KARŞI NÖBET

Colemêrg Belediyesi’ne el konulmasına karşı İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin Beyoğlu'nda başlattığı nöbet eylemi 21’inci gününde devam etti. Eylemde, “Bijî berxwedana Colemêrg”, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek”, “Direne direne kazanacağız”, “Her yer Hakkari her yer direniş”, “Kayyum gidecek, biz kalacağız”, “Direne direne kazanacağız”, “Jin jiyan azadî” sloganları atıldı.

‘GASPLARLA BİR YERE VARAMAZSINIZ’

Yıllardır Kürt sorununun derinleştirildiğini ve buna karşı barışçıl çözüm için Kürt halkının da mücadele ettiğini ifade eden Doğu Güneydoğu Dernekleri Platformu üyesi Abdülhakim Taş,  2014 yılında bu yana belediyelerde hak gasplarının yaşandığını belirtti. Taş, “Kayyumlar halkın iradesinin ipotek altına alınmasıdır. 2014’ten bu yana iktidarın Kürtlere reva olarak görülen yerel yönetimi elinizde bulundursanız da bu hakkı sizin elinizden alacağız demek oluyor. Bunlar ne kadar adaletli ? Türkiye’de bir belediye başkanı görevden alınıyor mu ? Böyle bir şey görmedik. Yeter artık bu hak gaspları! Bu gasplarla bir yere varamazsınız. Eğer Kürtlerin, Türkiye halklarının eşit ve bir arada yaşamasını istiyorsanız seçme ve seçilme haklarına saygı göstermeniz gerekiyor” şeklinde konuştu.

‘GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ’

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol Sendikası (Dev Yapı-İş) üyesi Ömer Çelik, eşitlik ilkesinin her yerde uygulanmak zorunda olduğuna vurgu yaparak, irade gaspına karşı yerel seçimlerde halkın iktidara cevap verdiğini ifade etti. Çelik, “Kayyum politikaları devam ederse halktan daha büyük cevap alacaklar. Cumhurbaşkanı halkım iradesine saygı duyacağız dedi ama Hakkâri belediyesine kayyum atıyor. Wan belediyesine de kayyum atamayı denedi ama cevabını aldı. Emin olsun ki ülkenin meydanlarında halk cevap verecek. Bu halk yüzyıllardır baskı politikalarınıza karşı geri atmadı ve atmayacak” diye belirtti.

‘HAKKIMIZI ALANA KADAR HER YERDE DİRENECEĞİZ’

Her yerde mücadele ettiklerini, halkın ayakta olduğunu belirten DEM Parti Başakşehir ilçe Eşbaşkanı Antike Tarhan, kayyum saldırısını kabul etmediklerinin altını çizdi. Tarhan, ”Kürt halkının iradesinin üzerindeki baskıyı kıracağız. İrademizi kimseyi yedirmeyiz. Hakkımızı alana kadar her yerde direneceğiz. Tek gerçek direniştir” dedi.

‘HERKES SES ÇIKARMALI’

“Adaletten yana olan herkesin gaspa karşı sesini yükseltmesi gerekiyor” diyerek Türkiye halklarının vicdanına seslendiğini ifade eden DEM Parti Ümraniye İlçe Eşbaşkanı Ayten Bingöl, “Yerel yönetimler kanunu ne diyorsa onu uygulayın. Kayyum gaspına birlikte dayanışarak direnişe davet ediyorum” diye çağrı yaptı. 

Nöbet Dengê Hunerê Azad’ın seslendirdiği Kürtçe sranlar ve çekilen halayla sona erdi.