KDP bölgesinde Türk askeri kontrol noktası

İşgalci Türk ordusu, Amediye ilçesinin Berwarî Bala bölgesinde bulunan Bazê ile Bêrîzanê arasında ve yine Bêrîzanê ile Kanî Belavê arasında bulunan alanda iki tane askeri kontrol noktası kurarak, kimlik kimlik kontrolleri yapıyor.

İŞGAL SALDIRILARI

İŞGALCİ TÜRK ORDUSU, İKİ KONTROL NOKTASI KURDU

İşgalci Türk ordusu, Irak sınırlarında ve KDP bölgesi olan Duhok kentinin Amediye ilçesinin Berwarî Bala bölgesinde bulunan Bazê köyü ile Bêrîzanê arasında ve yine Bêrîzanê köyü ile Kanî Belavê köyleri arasında toplamda iki askeri kontrol noktası kurmuş durumda. Kontrol noktalarında yoldan geçen yurttaşlara kimlik kontrolü yapılıyor. Kontrol noktasına varmadan yaklaşık 200 metre öncesinde ve sonrasında araçlar hızlı gitmesin diye yolun sağına ve soluna demir bariyerler bırakılmış. Yine kontrol noktasını büyük beton bariyerler ile yolun sağını ve solunu kapatmış. Kontrol noktasındaki askerler yine o bölgede bulunan üslerden o noktalara getiriliyor.

KONTROL NOKTASI BİR İLK OLUYOR

İşgalci Türk ordusu, Başûrê Kurdistan’a ilk işgal saldırısını 25 Mayıs 1983’de 10 bine yakın gücüyle Zaxo ve Amediye arasındaki bölgeden 5 kilometre civarında Irak sınırları içerisine girerek başlattı. Bu saldırıdan sonra günümüze dek işgal saldırıları devam etti. Fakat işgalci Türk ordusunun, Irak sınırları içerisinde KDP bölgesi olan ve Türkiye Cumhuriyeti sınırlarına yaklaşık 35 kilometre uzakta olan bir bölgede kontrol noktası kurması bir ilk oluyor. İlk defa işgalci Türk ordusu Irak sınırları içerisinde kendi askeri, kendi askeri ekipmanları ile bir askeri kontrol noktası kurarak, Irak ve Kurdistan Bölgesel Yönetimi yurttaşlarına kimlik kontrolü yapıyor.

Bu durumun ortaya çıkmasından bu yana ne Irak, ne KDP ne de YNK’den bir açıklama yapılmazken, gerek Irak kamuoyunda gerekse de Başûrê Kurdistan kamuoyunda ciddi bir tepki gelişmiş durumda.

İŞGALCİ TÜRK ORDUSU, YURTTAŞLARDAN YARDIM İSTİYOR

Öte yandan işgalci Türk askerleri, yurttaşlara kimlik kontrolü yaparak, yurttaşlardan kendilerine yardım etmelerini istiyor. Kontrol noktalarından geçen yurttaşlara bildiriler veriliyor. Bu yolla işgalci Türk askerleri, bölge halkını ajanlaştırmak ya da bölgeyi terk etmek için açık faaliyet yürütüyor. Bölge halkının şu an %60 Duhok’a göç etmiş durumda ve işgalci Türk ordusunun kontrol noktası kurmasından çok ciddi bir rahatsız duyuyor.

KDP’DEN YURTTAŞLARA BASIN TEHDİDİ

Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre KDP’ye bağlı birlikler bölge halkını Türk ordusunun bölgedeki faaliyetleri konusunda konuşmamaları için insanları tehdit ediyor.

Yine aynı bölgede bulunan Dergelê köyü kırsalındaki ormanlık alan işgalci Türk ordusu tarafından ateşe verildi. Bölgedeki yangın dünden bu yana sürüyor.