‘Newroz, saldırıların kırılmasında rol oynadı’

Newroz kutlamasını ‘diriliş’ olarak adlandıran Amedliler, bu yıl ki Newroz’un siyasi ve askeri saldırıların, Kürt Halk Önder Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kırılmasında önemli bir rol oynayacağının altını çizdi.

Bu yıl yüzbinlerce kişinin katıldığı Amed Newroz’u coşku ve moralin had safhada olduğu bir düzeyde kutlandı. Efrîn’nin işgaline, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecride ve hapishanelerdeki siyasi tutsaklara dair mesajların sıkça seslendiği kutlamada, genç kitlenin baskın katılımı dikkat çekti. Bir yandan öfkeli diğer yandan ise bir o kadar coşkulu oldukları gözlemlenen katılımcı kitle işgale, tecride ve siyasi soykırım saldırılarına olan tepkilerini dile getirdiler.

Newroz’a katılan Amedliler, savaş koşullarında kutlanan bu yıl ki Newroz’un tüm işgalci güçlere bir cevap olduğunu savundular.

‘BİZ SUR’DA BİTTİK Mİ Kİ EFRÎN’DE YENİLELİM’

Newroz’un barış ve huzur bayram olduğunu kaydeden Bedia Taş (55), bu yıl ki Newroz’un tüm Kürt halkına zafer getireceğine inandığı söyledi. Kürtlerin Efrîn’deki işgalden çekinerek Newroz kutlamalarına katılmayacakları yönündeki söylentilere de değinen Taş, şunları belirtti: “Kürt halkını katliamlarla bitireceklerini sanıyorlar. Ama yanılıyorlar. Biz Sur’da, Roboskî’de, Kobanê’de bittik mi ki Efrîn’de yenilelim? Kürtlerin biteceklerini, yenileceklerini zannedenler Newroz alanlarımıza baksınlar. Bitmiş olsaydık bugün bu alanlar bu kadar dolup taşmazdı. Newroz nasıl ki dirilişin anlamını taşıyorsa, yine öyle oldu. Bizim kaybettiğimizi sananlar bugün bu alana bakarak yanıldıklarını ve korkmaları gerektiğini gördüler.”

‘NEWROZ’UN İRADESİ SÜREKLİ KILINMALI’

2018 Newroz’unun geçen yıla oranla daha coşkulu ve moralli geçtiğini belirten Mazlum Gül (22) ise şöyle konuştu: “Efrîn’i işgal ettiklerinde Newroz alanlarımızın bu denli hıncahınç dolacağını tahmin etmiyorlardı. Ama bugün halkımız burada ne yaparlarsa yapsınlar bizi bitiremeyeceklerinin en somut mesajını verdi. Newroz, bizim açımızdan ifade ettiği anlamı bugün ete kemiğe büründürdü. Fakat halkımızın bugünkü coşku ve öfkesi hep diri kalmalı. Çünkü biz hâlâ kıskaç altındayız ve Ortadoğu gibi bir bölgede henüz resmi bir statü sahibi değiliz O yüzden Newroz’un coşkusunu ve iradesini sürekli kılmamız gerekiyor.”

‘BİZİ BURAYA GETİREN GÜÇ ÖNDERLİĞİMİZDİR’

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridin giderek ağırlaştığını dile getiren Şeviyet Dağ (50), tecridin artık Kürt halkı tarafından ağır bir cevap ile karşılanması gerektiğini söyledi. Newroz alanına akın eden kitlenin Öcalan için geldiğini vurgulayan Dağ, “Newroz diriliş ise, bizim kimliğimizi cesaretle korumamızın mimarı olan Önderliğimiz de bizi diriltmiştir. O yüzden Newroz aynı zamanda Önderlik demektir. Bugün bu alana gelen herkes ne için geldiğini çok iyi biliyor. Bizi buraya getiren tek güç Önderliğimizdir. Biz onun açtığı yolda özgürleşme mücadelesi veriyoruz. Ve onun açtığı yol ile de onu özgürleştirmemiz gerekiyor” dedi.

‘NEWROZ ÖNEMLİ BİR ROL OYNADI’

Newroz’un kendilerini en iyi ifade ettikleri yer olduğunun belirten Serhad Piroz (20), şunları söyledi: “Newroz, hepimiz için diriliş anlamına geliyor. Özellikle Önderliğimizin esaret altında olduğu ve halkımıza dönük her türlü saldırının yaşandığı bu süreçte, alanların Newroz kutlamaları vesilesiyle dolması gerçekten ciddi bir iradenin hâlâ ayakta olduğunu kanıtlıyor. Newroz tüm bunların kırılması için önemli bir rol oynadı. Türk basınının yalan haber geleneği bile bu Newroz’da dut yemiş bülbüle döndü. Halkımızın bu katılım iradesini sadece Newroz ile sınırlı tutmaması lazım. Bundan sonra baskı ve saldırıların olduğu her yerde aynı renkle cevap olabilmeliyiz.”