‘Muş’ta halkın iradesine saygı duyulmalı’

Muş merkez ile Malazgirt’te birçok hata ve usulsüzlüğü tespit ettiklerini söyleyen Sırrı Sakık ile Gülistan Kılıç Koçyiğit sürecin takipçisi olduklarını ifade etti.

Yerel seçimler bitse de sandık sayımlarında yapılan usulsüzlükler ve itirazlar bitmiyor. Muş merkez ve Malazgirt ilçesine dair HDP birçok itirazda bulunurken kentte 15 gün süreyle tüm toplantı yürüyüş ve basın açıklamaları yasaklandı.

Öte yandan Muş Merkez İlçe Seçim Kurulu ise güvenlik güçlerinin ablukası altına alındı. Son olarak detaylı tüm itirazlarını Muş Merkez İlçe Seçim Kurulu yaptıklarını dile getiren HDP Muş Belediye Eş Başkan Adayı Sırrı Sakık ve HDP Muş Milletvekili ve HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit son durumu ANF’ye değerlendirdi.

MUŞ HALKI BASKI ALTINDA SEÇİME GİTTİ

Sakık, Muş’ta halkın iradesine ambargo konulduğu yetmiyormuş gibi bir de eylem  ve basın açıklamalarının da yasaklandığını ifade ederek şunları söyledi: “Zaten bunlardan önce de Muş’ta olağanüstü bir durum vardı, sıkıyönetim gibi bir uygulama söz konusuydu.  Seçimleri de böyle yaşadık. Büyük bir baskı altında Muş halkı seçimde oy kullandı. Bundan dolayıdır ki seçimler hile karıştı ve biz de itiraz ediyoruz. Bizim oylarımızın çok ciddi bir şekilde yok sayıldığını, bir kısmın ise diğer siyasi partilere yazıldığını ve burada halkın iradesin yansımadığını söylüyoruz. Bu kapsamda 4-5 tane itirazımız var. Bu itirazlardan hangisi gerçekleşirse biz halkın iradesinin gerçekten sonuçlara yansıyacağını düşünüyoruz.”

ÜÇ AYDIR KENTTE SORUN YOKTU

Hakkımız olmayan bir şey konusunda bu kadar ısrarcı olmayız diyen Sırrı Sakık tek taleplerinin halkın iradesinin doğru bir şekilde yansıması olduğunu belirtti. Kentin güvenlik güçleri tarafından abluka altına alınması hakkında ise şunları söyledi: “Bunun için kenti germeye, olağan üstü bir durum yaratmaya gerek yok. Üç aydır bu kentteyim seçim çalışmaları boyunca halkı rahatsız edecek hiçbir şey olmadı. Ama seçim günü buralar abluka altına alındı, daha sandıklar açılmadan davul zurna ile kutlanmaya başlandı. Biz de burada bir gariplik olduğunu dile getiriyoruz hatta bütün kent bunu söylüyor. Halkın yüzde 70’inin hayır dediği ama mevcut dayatılan bir belediye başkanlığı var. Biz bunların bir an önce telafi edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bir hukuk devletinden bahsediyorsak, bizim sunduğumuz veriler var, açık oylamalar yapılmış; bizim aldığımız oyların başka taraflara kaydırıldığını net olarak belgeledik. 103 sandıkta da maddi hata tespit ettik. Bunları ilettik, Muş Merkez İlçe Seçim Kurulu’nun kararını bekliyoruz. Herkesin talebi halkın iradesine saygı duyulması. Zira biz çıkmazsak sandıktan, karşı tarafa saygı duyup kutlamayı da biliriz.”

SÜRECİN TAKİPÇİSİYİZ

HDP Muş Milletvekili ve HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit de Muş’ta iki problemli yer olduğuna dikkat çekti: “Birincisi Malazgirt, orada üç oy AKP önde görünüyor ama 300’ün üzerinde geçersiz oy sayılmış ki bu da durumu etkileyebilecek bir şey. Malazgirt’te oyların tekrardan sayılmasına yönelik itiraz ettik. Bu itirazlarımız dün yaptık bugün de detaylı itirazlarda bulunduk.”

Tek tek tutanakları inceleyerek buradaki hataları tespit ettiklerini söyleyen Gülistan Kılıç Koçyiğit, Muş merkez için de birden fazla itirazda bulunduklarını belirtti. Bu itirazlardan biri de seçimin iptal edilmesi. “Muş’ta yapılan seçimin adil olmadığını çok iyi biliyoruz” diyen Gülistan Kılıç Koçyiğit de Sakık gibi birçok yerde kolluk güçlerinin gölgesinde seçime gidildiğini; sayım aşamasında birçok ihlalin olduğunu, açık ve birden fazla oy kullanıldığına dair tespitlerinin tutanak altına alındığını söyledi: “Bugün onlarla da ilgili itirazlarımızı da yaptık. Ama mevcut başkanın AKP’li olması nedeniyle kentteki tüm mülki amirlerin ondan yana tutum almaya götürmüştür. Valilik dün 15 gün, tüm Muş genelindeki eylemleri yasakladı. Buradan da anlıyoruz ki Muş’ta halkın iradesinin tecelli etmesinin önünde duran bir yaklaşım var. Demokrasi ve hukukun işlemesinin önünde de bir bariyeridir bu. İlçe seçim kurulundan çıkacak sonucu bekliyoruz. Tüm itirazlarımız tek tek değerlendirmek durumundalar. Buradan olumlu bir sonuç almayı umuyoruz alamadığımız takdirde YSK dâhil tüm süreçlerin takipçisiyiz.”