KDP-YNK toplantısı sonrası açıklama: İşbirliğini güçlendirmeliyiz

KDP ile YNK politbüroları Süleymaniye'de yaptığı toplantı sonrası YNK'li Mela Bextiyar ile KDP'li Nêçirvan Barzani ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Barzani, Irak ile görüşmelere hazır olduklarını söyledi.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) politbürolarının bugün Süleymaniye'de YNK Politbüro'sunda yaptığı toplantının ardından YNK Politbüro üyesi Mela Bextiyar ile Kürdistan Bölgesi Başbakanı Nêçirvan Barzani ortak basın toplantısı düzenledi.

Görüşmede KDP heyetinde Kürdistan Bölgesi Başbakanı Nêçirvan Barzani, KDP Politbüro üyeleri Fazil Mirani, Hoşyar Zêbari, Roj Nuri Şawês, Mahmud Muhammed, Azad Berwari ve Dilşad Şehab; YNK heyetinde ise Hêro Îbrahim Ehmed, Sadî Ehmed Pîrê, Mela Bextiyar, Şêx Cafer Mistefa, Şoreş Îsmail, Aso Mamend, Omer Fetah ve Hakim Qadir yer aldı.

'İŞBİRLİĞİNİ GELİŞTİRMELİYİZ'

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında söz alan Barzani, görüşmenin "ilişkilerin geliştirilmesi için yeni bir kapı" olduğunu belirterek, Kürt partilerinin birlik olması gerektiğini söyledi. Barzani, "İçinden geçtiğimiz bu zorlu süreci atlatmak için işbirliğine ihtiyacımız var. Her şeyden önce KDP ile YNK arasındaki ilişkilerin iyi olması gerekiyor" dedi.

Kürt partilerinin bu hafta içerisinde 3 koldan Bağdat'ta yaptığ ziyaretlere de değinen Barzani,  Kürt partilerinin ortak bir heyetle Bağdat'a gitmesinin daha iyi olacağını söyledi. Bağdat ile anayasa çerçevesinde diyaloga hazır olduklarını belirten Barzani, "Bağdat’a anayasa çerçevesinde diyaloğa hazır olduğumuzu defalarca bildirdik" ifadeleride bulundu.

BARZANİ: İRAN'DAKİ EYLEMLERLE ALAKAMIZ YOK

İran'da yaşanan halk eylemlerinin Hewlêr'den organize edildiği yönündeki iddialara da değinen Barzani, İran'la hiçbir sorunlarının olmadığını söylerek, "İran'da yaşananlarla hiçbir alakamız yoktur" dedi.

MELA BEXTİYAR: KERKÜK'Ü KONUŞACAĞIZ

Basın toplantısında söz alan Mela Bextiyar ise görüşmenin olumlu geçtiğini söyledi. Toplantıda Kerkük'ün durumunu ele aldıklarını söyleyen Mela Bextiyar, yarın KDP ile YNK'nin bu konuya netlik kazandırmak için yarın bir toplantı daha yapacağını açıkladı.

Kürt partilerinin Bağdat'a yaptığı ziyaretleri de değerlendiren Mela Bextiyar, parti olarak daha önce Bağdat'a davet edildiklerini ancak gitmediklerini savundu. Mela Bextiyar, "Bağdat'a giden partiler yaptıkları görüşmelere ilişkin bize herhangi bir bilgi vermedi" dedi.

BAĞDAT'A ZİYARETLER

Bu hafta içerisinde Goran (Değişim) Hareketi, Komela İslami ve Berhem Salih'in kurduğu Adalet ve Demokrati İçin Adalet Koalisyonu Bağdat'a giderek, Irak başbakanı, cumhurbaşkanı ve muhalefet partileriyle görüşmüştü.

YNK'nin Eski Genel Sekreteri Celal Talabani'nin oğlu Pawel Talabani da Bağdat'a giderek Irak Başbakanı Haydar Ebadi ile görüşmüştü. Bu arada KDP'nin de bir süredir, Irak eski başbakanı Nuri El Maliki ile görüşmeler gerçekleştirdiği belirtiliyor.