KDP seçimlere katılmayacak

Yıllardır parlamentosunu yenilemeyen ve düzenli bir seçim sistemi oluşturmayan Güney Kurdistan’da Bağdat’ın aldığı seçim kararları ardından KDP, seçimlere katılmayacağını duyurdu.

KDP Politbüro, “Irak Federal Mahkemesinin kararlarına uymayacağız, hukuka aykırı, anayasaya aykırı ve dayatılmış bir sistemin gölgesinde kalan seçimlere katılmayacağız” açıklamasında bulundu. 

Kurdistan Bölgesi Parlamentosu ve hükümeti yaklaşık iki yıldır görev süresini doldurmasına rağmen KDP seçimlere yanaşmıyordu. Keyfi gerekçeler ve çeşitli anlaşmazlıklar öne sürülerek seçimler defalarca ertelendi. 

Irak Federal Mahkemesi şubat 2024’te yeni bir karar alarak Kurdistan Bölgesi Parlamentosu’ndaki kota kürsü sayısının anayasaya aykırı buldu ve Güney Kurdistan’ın dört seçim bölgesine ayrılmasına karar verdi. Yeni kararla bölge parlamentosundaki sandalye sayısı 111’den 100’e düşürüldü. Mahkeme ayrıca Kurdistan Bölgesi’nin petrol ve diğer tüm gelirlerinin Bağdat’a teslim edilmesi gerektiğini belirtti. 

Alınan bu kararlar ışığında seçim tarihi 30 Haziran olarak belirlendi. 

Bazı gözlemciler, KDP’nin aldığı karara şüpheyle yaklaşarak, KDP’nin seçimlerden istediği sonucu alamayacağı için, bir kaçış olarak “boykot” yolunu seçtiğini düşünüyor.