Kanirêş Newrozu: Abdullah Öcalan özgür olana dek mücadele edeceğiz!

Kanirêş'te yapılan Newroz'a yüzlerce kişi ulusal kıyafetleriyle katıldı. Milletvekili Saliha Aydeniz, "Sayın Abdullah Öcalan özgür olana dek mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi

KANÎREŞ NEWROZU

Bu yıl milyonlar Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü talebiyle Newrozu kutluyor.

Çewlîg’in Kanirêş ilçesinde (Karlıova) yaşayan halk da sabahın erken saatlerinden itibaren kutlamanın yapılacağı alana akmaya başladı. Kanirêş’de 12 yılın ardından düzenlenen Newroz’a, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mêrdin Milletvekili Saliha Aydeniz, Çewlîg Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Çewlîg Belediye Eşbaşkan adayları Çiçek Ariç ile Aydın Bürçün, Kanirêş Belediye Eşbaşkan adayları Zühre Eroğlu ile Mehmet Genç katıldı. 

Newroz, özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşuyla başladı. Ardından Newroz ateşi büyük bir coşku ve “Bijî Serok Apo” sloganıyla yakıldı. 

İlk olarak konuşan DEM Parti Kanirêş Belediye Eşbaşkan adayı Zühre Eroğlu, “Kanirêş halkı dirençlidir, başarmak için her şeyi yapar. Ancak halk buranın asıl sahipleri değil de dünyanın başka yerinden getirilmiş bir halk muamelesi görüyor. Burada daha insanca yaşamak için hep birlikte onlardan bizim olanı alacağız, hep birlikte belediyeyi yöneteceğiz. 31 Mart gecesi burada halaya duracağız. Dem dema Kanireş’e ye” dedi.

DEM Parti Çewlîg Milletvekili Ömer Faruk Hülakü ise, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 2013 Newroz’un da Amed’de okunan mesajını okudu. 

DEM Parti Mêrdîn Milletvekili Saliha Aydeniz de yaptığı konuşmada şunları ifade etti: “Bugün bu karın altında bir kez daha iradenizi gösterip alanı doldurdunuz. ‘Kürtlerin iradesini kırdık’ diyenler bu alana iyi baksın. Newroz başkaldırı ve direnişle birlikte yaşamın iradesidir. Bu yüzden de diyoruz ki, Newroz ateşini sonuna kadar harlayacağız. 

Biz de buradan diyoruz ki, özgürlük için direniş gösteren arkadaşlarımız değil, onları cezaevlerine atanlar teröristir. Kürtlerin dilini statüsünü kabul etmeyenler, belediyelerimize kayyım atanlar teröristtir. Kürt halkı özgür olmadan Türk halkı da özgür olmayacak. Bu yüzden hepimizin özgürlüğü için Türkiye demokrasisi için mücadele ediyoruz.

Bugün Türkiye devleti demokratik olmadığı için her geçen gün Kürt meselesi derinleşiyor. Kürt sorununda demokratik çözümün tek muhatabı Sayın Abdullah Öcalan’dır. Sayın Öcalan barış ve demokrasi için mücadele ettiği için bugün tecrit altında tutuluyor.  

Bugün tecrit sadece İmralı’da değil, her yerdedir. Bu yüzden bu tecrit kırılana kadar mücadelemizi arttırmamız gerekiyor. Tecrit bir yönetim şekli olarak yürütülmeye çalışılıyor. Bu tecritle savaşı arttırmaya çalışıyorlar. Kürtleri statüsüz bırakmaya çalışıyorlar. Bu tecritle kayyum politikasını ilerletmeye çalışıyorlar. Bizler de diyoruz ki; bu tecrit kırılıp Abdullah Öcalan özgür olana değin mücadele etmeye devam edeceğiz.” 

Konuşmaların ardından Newroz kutlaması sanatçılar Mizgin Turan ve Deniz Esmer’in söylediği şarkılarla sürdü. Yüzlerce kişi soğuk hava ve kar yağışına rağmen halaya durdu.