HPG, komutan Sabri Bagok’u saygıyla andı

HPG, 14 Ocak 2020’de şehadete ulaşan komutan Yahya Duman’ı (Sabri Bagok) saygıyla andı. HPG, “Önderliğe bağlı, Parti ilke ve ölçülerinden hiç taviz vermeyen Sabri yoldaş, ilke ve ölçüleri kendi kişiliğinde yaşamsallaştırdı” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi, açıklamasında şunlar belirtildi:

"Rêber Apo’nun fedai militanı, cesur savaşçısı, büyük devrimci, değerli komutanımız Sabri Bagok yoldaşı şehadetinin yıldönümünde saygıyla anıyoruz.

Rêber Apo’dan aldığı eğitim doğrultusunda devrimci yürüyüşünü en anlamlı ve doğru temelde başlatan Sabri yoldaş, 26 yıl boyunca Önderlik çizgisinde son nefesine kadar özgürlük mücadelesini başarıyla yürüttü. Mêrdîn’den Gabar’a, Zap’tan Qendîl ve Xakurkê’ye kadar Kurdistan’ın birçok bölgesinde üzerine düşen devrimci sorumlulukları yerine getirmek için azami çaba sarf etti. Halkımızın ve insanlığın özgürlüğü için soluksuz bir biçimde mücadele eden Sabri yoldaşımız, halkımızın değerlerini büyütüp korumak için önemli başarılara imza atarak özgürlük mücadelemizin gelişmesinde etkili rol oynadı.

Sabri yoldaşın örnek kişiliği, Apocu militanlığı, fedakarlığı, samimi yoldaşlığı ve komutanlık meziyetleri biz yoldaşları tarafından daima örnek alınacak, özlem ve amaçları için mücadele edilerek Özgür Kurdistan ve Demokratik Ortadoğu ile taçlandırılacaktır. Bu temelde değerli ailesine, yurtsever Mêrdîn halkımıza ve tüm Kurdistan halkına başsağlığı diliyoruz.

Sabri Bagok yoldaşımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Sabri Bagok
Adı Soyadı: Yahya Duman
Doğum Yeri: Mêrdîn
Anne – Baba Adı: Hanım – Mehmet
Şehadet Tarihi ve Yeri: 14 Ocak 2020 / Medya Savunma Alanları

 

Torî bölgesine mensup olduğu için yoldaşları tarafından Sabri Torî olarak bilinen Sabri Bagok yoldaş Mêrdîn’in Midyat ilçesinden olan bir ailenin ferdi olarak Nisêbîn’de yaşama gözlerini açtı. Yurtsever bir aile ve çevrede büyüdü. Ailesinden özgürlük mücadelesine katılımlar gerçekleşti. Sabri yoldaşın amcasının oğlu olan Dijwar (Abdurrahman Duman) yoldaşımız 1996’da Dêrsîm’de ve yine amcasının oğlu olan Hogir (Feyruşah Duman) yoldaşımız da 2006’da Garzan’da şehadete ulaştı. Liseye kadar okuyan Sabri yoldaşımız, daha sonra okulu bırakarak bir emekçi olarak çalıştı. Spora ilgisi olan Sabri yoldaş, atikliği ve yetenekleri ile ön plana çıktı. Avrupa’ya giden Sabri yoldaş bir süre burada çalıştıktan sonra yüzünü Kurdistan’a dönerek 1993 yılında PKK’ye katıldı.

Sabri yoldaş, 1994’te Önderlik Sahası’na giderek ilk eğitimini Rêber Apo’dan aldı. Burada aklını ve yüreğini Önderlik gerçeğine vererek Apocu ideolojiyi özümsemeye çalıştı. Rêber Apo’dan ve Parti Merkez Okulu’ndan öğrendiklerini karakterine ve kişiliğine nakşederek kendisini Apocu bir militan olarak yetiştirdi. Sabri yoldaş, Önderlik Sahası’ndan edindiği Parti bilincini, örgütsel çizgi savaşımını, yoldaşlık ilişkilerini ve askeri perspektifi kendisine rehber edinerek 1994 yılında Mêrdîn eyaletine geçti.

Mêrdîn eyaletinin Kerboran, Bagok ve Gabar bölgelerinde 1994’ten 2000’e kadar aralıksız bir biçimde gerillacılık yaptı. Düşman saldırılarının en yoğun olduğu bu yıllarda Apocu irade, yüksek moral ve inançla düşmana karşı amansızca mücadele etti. Katıldığı birçok eylemde düşmana ağır darbeler vurduğu gibi, gelişen birçok düşman saldırısını da bertaraf ederek boşa çıkarmasını bildi. Sabri yoldaş, Rêber Apo’dan aldığı temel eğitimi kızgın savaş sahasında tatbik ederek önemli bir tecrübe kazandı. Önderliğe bağlı, Parti ilke ve ölçülerinden hiç taviz vermeyen Sabri yoldaş, ilke ve ölçüleri hem kendi kişiliğinde yaşamsallaştırdı; hem de bulunduğu ortamlara hakim hale getirerek uygulanmasına öncülük etti. Halkımızın ve Partimizin bin bir zorlukla yarattığı değerlere karşı duyarlılığı en üst düzeyde olan Sabri yoldaş, kapitalist modernitenin değerleri tüketen bireyci yaklaşımlarına karşı da her zaman tutum sahibi oldu, toplumcu değerleri büyütmenin mücadelesini verdi. Manevi ve maddi değerleri koruyan Apocu militanlık görevlerini yerine getirdi. Kendisini pratikte adım adım yaratarak komutanlaşan Sabri yoldaş, emekçi, fedakar ve hep yoldaşlarıyla iç içe olan bir yaşamda da öncü bir militan olarak bilindi.

Bir sanatçı ustalığında pratikleştirilen gerilla savaşına kafa yoran Sabri yoldaş, gerilla taktiklerini zenginleştirmesini bildi. Askeri uzmanlık gerektiren branşlarda sistematik bir eğitimin henüz gelişmediği 90’lı yıllarda kendisini sabotaj taktiğinde geliştirip düşmana birçok etkili darbenin vurulmasında rol oynadı. Kendisini özgürlük mücadelesinin zaferine adayan yoldaşımız, gerilla tarz ve taktiğindeki yaratıcılığıyla dönemin gerilla savaşı ruhuna uygun bir komutan oldu.

2000 yılında Medya Savunma Alanları’na geçen Sabri yoldaş, 2003’e kadar Qendîl ve Xinêre alanlarında kaldı. Bu alanlarda bir komutan olarak üzerine düşen dönem görevlerini yerine getirip rolünü oynadı. Sabri yoldaş, görevlendirme temelinde 2003-2004 yıllarında Gabar’da pratik yürüttükten sonra 2004 yılında Zap’a geçti. Yıllarca sürdürdüğü mücadelesini fedailik çizgisinde devam ettirme kararı alan Sabri yoldaş, Hêzên Taybet örgütlenmesine dahil oldu. Hêzên Taybet bünyesinde çalışmalar yürüten Sabri yoldaş, hem yönetim düzeyinde görev yaptı hem de fedai yoldaşların temel eğitim devrelerinde sorumluluk üstlenerek yoldaşlarının eğitimine yardımcı oldu. Xakurkê ve Xinêre alanlarında da pratik yürüttükten sonra Mahsum Korkmaz Askeri Akademisi’ne geçti. Akademi ortamında yılların pratiğini sorgulayan, eksik ve yetmez yanların muhasebesini yapan Sabri yoldaş, Devrimci Halk Savaşı Stratejisi üzerinde yoğunlaşıp, yeni dönem gerilla perspektifini edinerek 2011 yılı baharında yüzünü Bakurê Kurdistan’a döndü. Gabar bölge komutanı olarak görev üstlenen Sabri yoldaş, daha sonra Herekol bölgesine geçerek burada da bölge komutanlığı yaptı. Botan Sahası’nda cesareti, dürüstlüğü, emekçiliği ve samimi yoldaşlığıyla öne çıkan Sabri yoldaş, bir süre hareketli gerilla takımlarına da komutanlık yaptı.

Yoğun bir pratikten sonra 2017’de Medya Savunma Alanları’na geçen Sabri yoldaş, bazı fiziki rahatsızlıklarına rağmen pratikten kopmayı asla kabul etmedi ve ön cephelerde sorumluluk alıp savaşmayı esas aldı. 2018 yılında Sakine Cansız PKK Ocağı’ndaki eğitim devresine dahil olan Sabri yoldaş, burada özgür yaşam inşasına, demokratik modernitenin kurumsallaşmasına, Devrimci Halk Savaşı’nın geliştirilmesine, Apocu çizginin tüm çalışma alanlarında hakim hale gelmesine, mücadeleyi geliştirme sorunlarına ve bunların çözümüne odaklandı. Parti Ocağı’nda yaşadığı yoğunlaşmaları ve bilinçte yaşadığı netleşmeyi pratikleştirmek üzere eyalet komutanlığı düzeyinde görev alıp sorumluluk üstlendi. Bulunduğu alanlarda dönem görevlerine cevap olmak için çalışan Sabri yoldaş, tüm yoldaşlarına örnek olan ve yol gösteren başarılı bir komutan olmasını bildi. Sabri yoldaş, 14 Ocak 2020 günü Medya Savunma Alanları’nda gerçekleşen düşman saldırısına şehadete ulaştı.