Hakkari'de süresiz hak ihlali

İHD Hakkari Şube Başkanı Yusuf Av. Yusuf Çobanoğlu, Hakkari’de 2 bin 400 günü aşkın bir süredir ifade özgürlüğü, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının askıya alındığını belirtti.

Kürdistan'da ifade özgürlüğü ve yaşam hak ihlalleri artarak devam ediyor. İnsan hak ihlallerinin hiç eksik olmadığı ve giderek arttığı kentlerin başında ise Hakkari geliyor. 6 yıldır Hakkari'de OHAL kanunları kesintisiz devam ediyor. 2 bin 400 gündür Hakkari’de her türlü demokratik eylem ve etkinlik yasak. Bu yasaklar ile ifade özgürlüğü, toplantı ve gösteri yürüyüşü askıya alındı, uçurtma uçurmak, Jin Jiyan Azadî ve savaşa hayır demek bile suç sayıldı.

İnsan Hakları Derneği Hakkari (İHD) Hakkari Şube Başkanı Avukat Yusuf Çobanoğlu, 10 Aralık İnsan Hakları Günü vesilesiyle Hakkari’de yaşanan hak ihlallerine ilişkin ANF’ye konuştu.

“Öncelikle insan, haklarıyla insandır ve bu mücadele hak savunucuları var olduğu müddetçe devam edecektir” diyen İHD Hakkari Şube Başkanı Yusuf Çobanoğlu, bölgede yaşam hakkının ihlal edildiğini, işkence ve kötü muamelenin arttığını söyledi.

Son bir yılda sayısız yurttaşın işkenceye maruz bırakıldığını ve bu işkencelerin delillendirilmemesi için devlet güçleri tarafından çok büyük bir çaba sarf edildiğini söyleyen Çobanoğlu, şu ifadelerde bulundu: “Biz hak savunucuları olarak bu engellemelere rağmen mağdurların yanında olup, haklarını savunabilmek için elimizden geleni yapmaya çalıştık. Son 10 yılda onlarca insanımız kolluk eliyle hayattan koparılmıştır.

Bu cinayetlerin failleri için cezasızlık politikaları savcılık ve mahkemeler tarafından özenle devreye konulmuştur. Bu hak ihlallerine ek olarak toplumun neredeyse tamamının ifade özgürlüğü açılan soruşturmalar ile ihlal edilmiş, halk yargı sopası ile susturulmaya çalışılmıştır. 2 bin 400 günü aşkın bir süredir eylem ve etkinlik yasaklarının devam etmesi de ifade özgürlüğü, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının askıya alındığının apaçık gösterir niteliktedir."

JIN JIYAN AZADÎ DEMEK SUÇ SAYILIYOR

2022 yılında halkın en çok işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını ifade eden Çobanoğlu, "Hakkari’de uçurtma uçurmak, Jin Jiyan azadi demek, savaşa hayır demek suç kapsamına alınmış, eylem etkinlik yasakları ile gerekçelendirilmiştir. Ancak eylem etkinlik yasaklarının anayasaya aykırı olduğu Anayasa Mahkemesi tarafından verilen kararlarla ortadadır.

Van ve Batman illerinde konulan yasaklar Anayasa Mahkemesi’ne taşınmış ve Anayasa Mahkemesi, valilik genelgeleri ile eylem ve etkinlik yasağı kararı alınmasının hak ihlali olduğunu açıkça ortaya koymuştur. “Temel hak ve özgürlükler ancak kanunlarla sınırlandırılabilir” maddesi bu ihlallerin dayanağıdır. 2022 yılında bölgemizde en çok işkence ve kötü muamele yasağı ihlal edilmiştir” diyerek konuşmasını sonlandırdı.