Goran: Barzani hala yasadışı başkan

Goran Hareketi Merkez Komite Üyesi Mihemmed Tofik Rehim, krizin sorumlusu Mesud Barzani'nin 'başkan' olmamasına rağmen hala yasadışı bir şekilde tek karar merci olduğunu söyledi.

Goran Hareketi Merkez Komite Üyesi Mihemmed Tofik Rehim, Güney Kürdistan’da yaşanan krizin sorumlusu olan Mesud Barzani'nin KDP Genel Başkanlığı dışında yasal bir yetkisi olmamasına rağmen alenen tüm kararları aldığını, bunun da Güney Kürdistan’nın durumunu giderek dahada kötüleşmesini sağladığını belirtti.

Mihemmed Tofik Rehim, ANF'ye konuştu. Mesud Barzani'nin Parlamento'ya gönderdiği mektubu hatırlatan Rehim, "Barzani istifa ettiğini açıkladı. Görevini Adalet Yüksek Komisyonu, Bölge Başbakanlığı ve olmayan Parlamento Başkanlığı'na devretti. Buna rağmen şu ana kadar tüm kararların onun verdiğini görüyoruz. Her ne kadar resmi olarak hiçbir yetkisi kalmamışsa da hala tüm kararları o alıyor. Bunu herkesin gözleri önünde yapıyor. Bu durum açıkça yasalara ayrı ve suçtur."

BÜYÜK BİR ŞAŞKINLIKLAR İZLİYORUZ

KDP Genel Başkanı Mesud Barzani’nin bunca kayıp, yaşanan ve devam eden krize rağmen referandumla Kürtlerin geleceğinin garanti altına alındığı iddiasını büyük bir şaşkınlıkla izlediğini belirten Rehim, şunları söyledi: “ABD, Fransa, İngiltere, BM, AB; bu güçlerin hepsi, referandumu ertelemesini, alternatifler eşliğinde süre talep edip konfederal yapı için de çalışacaklarını taahhüt etti. Barzani, yasadışı konumun aklamak ve kendi iktidarını mutlaklaştırmak için ısrar etti. Referandumdan sonra büyük felaketler yaşadık. Bağdat karşısında ne hale geldiğimiz ortada. Buna rağmen Kürtlerin geleceğinin garanti altına alındığını ileri sürmesi abesle iştigaldir."

İKTİDAR KLİĞİNİN SAVRULMASI

Referandumdan önce de mevcut iktidar kliğinin idari, siyasi ve diplomasinin yanı sıra iktisadi olarak da savrulduğunu kaydeden Rehim, Parlamento'nun lağvedilmesinin bile durumun fecaati için yeterince açıklayıcı olduğunu vurguladı. "Hükumet ve yönetim toplumsallaştırılmadı, genelleştirilmedi, parti çıkarlarının dışına çıkılmadı. Bun son ölümcül darbeyle de Güney Kürdistan halkına ödemesi gereken fatura daha da ağırlaştırıldı" diyen Rehim, bu büyük krizin Kürdistan'ın diğer parçalarını da olumsuz etkilediğini ve etkilemeye devam edeceğini söyledi.

ULUSAL VE SİYASAL BİRLİK

Rehim, Güney Kürdistan’da yaşanan kriz ve kaostan çıkmak için ulusal ve siyasal birliğe ihtiyaç olduğunu kaydederek, Parlamento'nun yeniden aktifleştirilip rolünü oynamasının sağlanması gerektiğini belirtti. Rehim, şunun altını çizdi: "Kararların bir kişi tarafından alınmasına izin verilmemeli. Karar merci Parlamento'dur; kararların hepsi Parlamento tarafından alınmalı. Gasp edilen bu yetkisi iade edilmeli. Halk, temsilcileri ile siyasete dahil olmalıdır."

ÖNERİMİZ DİKKATE ALINMADI

Krizin bu kadar ağırlaşmaması için yaklaşık bir ay önce geçici Kurtuluş ve Özgürlük Hükümeti kurulmasını; bu hükümetin bir program çerçevesinde Bağdat ile müzakere etmesini önerdiklerini hatırlatan Rehim, bunun dikkate alınmadığını söyledi.

ABD'Yİ SUÇLAMAK ANLAMSIZ

Son günlerde Mesud Barzani’nin ABD’yi suçlayıcı, Rusya’ya göz kırpan konuşmalarına işaret eden Rehim, şöyle devam etti: "Rusya ile ilişkiler olmasın, demiyoruz. Tüm güçlerle ilişkilerimiz olmalı. Fakat ABD ile ilişkilerimizi bitirip sadece Rusya ve diğer güçlerle siyaset yapılmasından yana değiliz. Bu bize faydadan çok büyük zararlar verir. ABD alternatif ve garantilerle referandumun yapılmamasını talep etti. Çabaları bizim yararımızaydı ama dinlemedik. Mevcut durumun sorumlusu ABD değil, Barzani’nin başında bulunduğu yapıdır.”

ADAYLIĞININ REDDİ YASADIŞIYDI

Federe Kürdistan Başkanlığı seçimleri için yaptığı adaylık başvurusunun hiç incelenmeye alınmadan anında reddedildiğini anımsatan Goran Hareketi Merkez Komite Üyesi Mihemmed Tofik Rehim, "Tamamen siyasal bir karardı. Zamanında ve her türlü belgeleriyle yasal bir başvuruydu. Adaylık için gerekli tüm prosedürleri yerine getirmiştim. 'Geç kaldınız' diyerek komuk bir gerekçe sundular. Yasadışı bir karardı” diye konuştu.