Temmuz-Aralık 2017 savaş bilançosu...

HPG Basın İrtibat Merkezi’nin (HPG-BİM) açıklamalarıyla 2017 savaş bilançosunda, Temmuz ayı ile Aralık ayında yapılan eylemler…

2017 yılının ikini yarısında HPG gerillalarının gerçekleştirdiği eylemlerin aylık bilançoları ve her ay gerçekleşen eylemlerin en etkililerine baktığımızda savaşın bilançosu daha iyi anlaşılmaktadır.

TEMMUZ AYINDA BİLANÇO AĞIRLAŞTI

Temmuz ayı ile birlikte Kürdistan’da devam eden savaş tüm şiddetiyle sürdü. Temmuz ayında en fazla dikkat çeken Zap’ı işgal etmeye amaçlayan operasyonu oldu. Gerillanın etkili eylemleri karşısında Türk ordusu geri çekilmek zorunda kaldı. Temmuz ayı boyunca gerillalar tarafından 145 eylem gerçekleşti. Eylem ve yaşanan çatışmalarda tespit edilebilen 420 asker ve Polis öldürüldü. Temmuz ayındaki en etkili çatışma ve eylemlerden bazıları şu şekildedir:

İŞGAL OPERASYONUNA KARŞI ETKİLİ EYLEMLER

Türk askerlerinin işgal operasyonuna her gün çok sayıda eylemler gerçekleştiren gerillanın en etkili eylemlerinden biri 4 Temmuz günü Hakkari’nin Çelê ilçesine bağlı Şehit Munzur tepesinde gerçekleşti. HPG bu eylemde 9 askerin öldürüldüğünü duyurdu.

Çatışma alanına askeri takviyesi yapmak isteyen ve TC ordusuna ait skorsky helikopterleri gerillaların ateş açması sonucu alandan uzaklaşmak zoruna kaldığını duyuran HPG, operasyon bölgesindeki Qela Bêdewê'de yapılan ayrı bir eylemde de 1 askerin öldüğünü duyurdu.

QİLABAN’DA 7 KONTRA ÖLDÜRÜLDÜ

1 Temmuz günü Şırnak’ın Qilaban (Uludere) ilçesinde bağlı Mijîn ve Hilal Köyleri arasında operasyona çıkan ve kontralardan oluşan gizli bir askeri birliği gerillalar denetime aldı. HPG, 7 kontradan oluşan birliğin tümden imha edildiğini duyurdu.

VAN-BAŞKALE’DE 3 ZIRHLI ARAÇ VURULDU

3 Temmuz, Van-Başkale yolunda devreye gezen ve Türk ordusuna ait 3 zırhlı aracı hedef alan gerillalar bir eylem gerçekleştirdi. Gerçekleşen eylemde bir kirpi tipi araç tümden imha edilirken, 2 kobra tipi zırhlı araç da darbelendi. Bu eylemde 7 asker öldürülürken, 3 asker de yaralandı.

3 ZIRHLI ARAÇ, 16 ASKER İLE BİRLİKTE İMHA EDİLDİ

6 Temmuz günü Hakkari’nin Şemzinan (Şemdinli) ilçesinde Pıra Nerguşa yakınlarında bir askeri konvoy gerillalarca vuruldu.

Aynı gün Çelê (Çukurca)’ya bağlı Serêsevê karakolu ile Erîş karakolu arasında hareket eden bir askeri araç hedef alındı. Gerçekleşen her iki eylemde de 3 tane zırhlı araç imha edilirken 16 asker öldürüldü.

ZAP’I HEDEFLEYEN OPERASYON 142 KAYIPLA GERİ ÇEKİLDİ

HPG, TC ordusunun Zap’ı işgal etmeyi hedefleyen operasyonunun 8 Temmuz günü geri çekildiğini duyurdu. Yapılan açıklamada ‘16 Haziran günü saat 21.45’te Güney Kürdistan sınırları içinde bulunan Qela Bedewê, Şehit Munzur, Şehit Xeyri tepeleriyle Gijnê köyü sırtlarını işgal etmek amacıyla başlatılan operasyon ilk dakikadan itibaren gerillalarımızın direnişiyle karşılaşmıştır.

İnsansız Hava Araçlarının (İHA) 24 saatlik keşif desteğiyle savaş uçakları, kobra tipi helikopterler ve karadan karaya füze ve toplarla bombalanan alanda güçlerimiz üstün bir irade ve kararlılık sergileyerek düşman mevziilerini sürekli ateş altında tutmuştur. Darbe alan işgal güçlerini sürekli değiştiren işgalci TC ordusu yine de amacına ulaşamamış, gerillalarımızın fedai tarzı karşısında tutunamamıştır’ şeklinde belirtti.

Gerillanın üstün eylem taktikleri karşısında Türk ordusunun hezimete uğradığı operasyonun bilançosunda, gerçekleşen 69 eylemde 142 Türk askeri öldürülürken, 18 asker de yaralanmıştır. Tüm çatışmalar boyunca 6 gerilla da yaşamını yitirmişti. Yine 2 Skorsky tipi helikopter de darbelenmişti.

ŞEMZİNAN’DA 20’Sİ JÖH ELEMANI, 29 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

8 Temmuz günü Hakkari’nin Şemzinan ilçesine bağlı Xapuşke alanında operasyona çıkan Türk askerlerini hedef alan YJA Star gerillaları burada 9 askeri öldürdü.

9 Temmuz günü de Şemzinan’a bağlı Êlde mahallesi yakınlarında 2 ejder tipi zırhlı aracı hedef alan gerillaların 9 JÖH elemanını öldürdüğünü duyuran HPG, aynı gün Şemzinan’ın Şapatan karakolu ile Meydan mahallesi arasında devriye gezen bir Ejder tipi zırhlı aracın imha edilmesi ile de 11 JÖH elemanının öldürüldüğünü açıkladı.

GEVER’DE 12 POLİS ÖLDÜRÜLDÜ

9 Temmuz’da Hakkari’nin Gever ilçesinde polis kontrol noktasını hedef alan gerillalar 12 polisin öldürüldüğünü, 4 polisin de yaralandığını kamuoyuna duyurdu. Eylem de 1 tane de TOMA aracı da imha edildi.

DERSİM’DE SİVİL POLİSLERE EYLEM

Dersim’in Pülümür İlçe Emniyet Müdürlüğüne ait bir araca yönelik gerillalar 8 Temmuz günü bir sabotaj eylemi düzenlendi. Erzincan yolu üzerinde gerçekleşen eylemde tümden imha edilen araç içindeki 4 sivil polis öldürüldü.

CEPHANE TAŞIYAN ARAÇ PATLADI, 16 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

13 Temmuz günü Hakkari merkezden Çelê ilçesine doğru giden ve TC ordusuna ait bir konvoya dönük gerillalar tarafından eylem düzenlendi. Yakın mesafede vurulan askeri konvoyda cephane taşıyan aracın da vurulduğunu ve bu aracın patlaması sonucu konvoydaki araçlarında alev aldığını ifade eden HPG, 1 kirpi tipi aracın da imha edildiğini belirtti. Yapılan açıklamada bu eylemde 16 askerin öldüğü ve 14 askerin de yaralandığına dikkat çekildi.

ŞEMZİNAN’DA 22 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

14 Temmuz günü saat 17.30’da Hakkari’nin Şemzinan ilçesine bağlı Bedevê ile Bêzelê karakolları arasındaki yolda ilerleyen TC ordusuna ait 3 transit araç Şehit Silav vadisinde gerillanın hedefi oldu. Tümden imha edilen transit bir araçta 10 asker öldürüldü.

15 Temmuz günü de Şemzinan’a bağlı Geniş tepede konumlanan TC askerlerine yönelik bir sızma eyleminde 12 asker ölürken ve 3 asker de yaralandı.

ÇELÊ VE ESENDERE’DE 18 JÖH ELEMANI VE 34 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

16 Temmuz günü Hakkari’nin Çelê ilçesine bağlı Kanî Orê alanında hareket halindeki bir askeri konvoyu hedef alan gerillaların eylemi sonucu kirpi tipi bir zırhlı araç tümden imha olurken 1 tane kirpi araçta darbelenerek alev aldı. HPG, yarım saat süren eylem sonucunda 16 Türk askerinin öldürüldüğünü ve çok sayıda askerin de yaralandığın duyurdu.

17 Temmuz günü de Hakkari’nin Esendere ilçesinde JÖH elemanlarını taşıyan 2 transit aracı, Bilindbasan ve Sorya köyleri arasında hedefleyen gerillalar, iki aracı tümden imha etti ve 18 JÖH elemanını da öldürdü. Bu eylemde 4 asker de yaralandı.

OSMANİYE’DE SABOTAJ

20 Temmuz günü Osmaniye’ye bağlı Düziçi’nde TC ordusuna ait cephane taşıyan bir yük treni gerillanın hedefi oldu. HPG, gerçekleşen sabotaj eyleminde trenin büyük çapta hasar gördüğünü duyurdu.

İKİ GÜNDE 9’U JÖH ELEMANI, 29 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

22 Temmuz günü Hakkari’nin Gever ilçesinden Şemzinan ilçesine doğru ilerleyen bir askeri konvoy gerillanın hedefi oldu. HPG, Şemzinan’a bağlı Êlde ve Meydan mahalleleri arasında gerçekleşen eylemde 1 zırhlı aracın tümden imha edildiğini ve 9 JÖH elemanının öldürüldüğüne dikkat çekti.

Gerillalar aynı gün Hakkari’nin Çelê ilçesine bağlı Mêrganış mıntıkasındaki askerlere yönelik gerçekleştirdikleri eylem de 5 askeri öldürdü.

23 Temmuz günü de Hakkari’nin Şemzinan ile Gever ilçeleri arasında hareket eden 40 araçlık bir askeri konvoy gerillanın hedefi oldu. Pagê ve Mıçiçê köyleri arasında gerçekleşen eylemde tüm araçlar ateş altına alınmış ve 1 tane kirpi tipi zırhlı araç tümden imha oldu. Türk askerlerinin beklemediği bir anda gerçekleşen bu eylemde 15 asker öldürüldü.

HEREKOL’DA DEVRİMCİ OPERASYON

26 Temmuz günü Siirt’in Herekol alanında operasyona çıkan Türk askerlerine dönük gerillalar yaygın eylemler gerçekleştirdi. HPG, gerçekleşen eylemler sonucunda 9 askerin öldürüldüğünü ve çok sayıda askeri mühimmata el konulduğunu açıkladı.

DOĞUBAYAZIT’TA 10 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

30 Temmuz günü, Ağrının Doğubeyazıt ilçesine bağlı Kulê ve Demirkapı köyleri arasında özel hareket polisleri ve istihbaratçıları taşıyan bir araç gerillanın hedefi oldu. Eylem sırasında arazide bulunan ve Türk ordusuna ait bir gizli birliği de müdahale etmek istedi. Gerillalar askeri aracı tümden imha ederken, askeri birliği de etkili bir şekilde vurdu. HPG, gerçekleşen eylem sonucunda 10 askerin öldürüldüğünü, 3 askerin de yaralandığını duyurdu.

FARQİN, LİCE VE ÇELÊ’DE 27 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

31 Temmuz günü de Hakkari’nin Çelê ilesinde askeri bir konvoy gerillanın hedefi oldu. Kirpi tipi 2 aracın imha olduğunu belirten HPG, 15 askerin de öldürüldüğünü duyurdu.

Aynı gün Amed’in Farqin ilçesinde arazide gezen bir gizli birliği takibe alan gerillaların, gerçekleştirdikleri eylem ile 5 askerin öldürdüğünü duyuran HPG, Lice’nin Sisê alanında da arazideki gizli bir birliğin hedef alındığını ve 7 askerin öldürüldüğünü duyurdu.

AĞUSTOS’TA 276 ASKER-POLİS ÖLDÜRÜLDÜ

Ağustos ayında da savaş tüm yoğunluğu ile devam etti. Türk ordusunun işgal operasyonlarına karşı gerilla zengin eylem taktikleriyle askerlere ağır kayıplar verdirmeye devam etti. Ağustos ayı içesinde gerillanın 113 eylem gerçekleştirdiğini duyuran HPG, eylemler ve çatışmalar sonucunda 276 asker-polisin öldüğünü duyurdu. Ağustos ayında gerçekleşen eylemlerin bazıları şunlardı:

HELİKOPTERE SABOTAJ

4 Ağustos günü, Hakkari’nin Çelê ilçesine bağlı Koordine ve Bermêşa tepelerine skorsky tipi helikopterle Türk ordusu indirme yapmak isterken, gerillalar bir saboj eylemi düzenledi. YJA Star gerillalarının gerçekleştirdiği eylemde 10 asker öldürüldü.

DARBE YİYEN ASKERLER KÖYLÜLERE SALDIRDI

5 Ağustos günü de Şemzinan’a bağlı Dola Apociya alanında Türk ordusu tarafından yapılan operasyonun bir birliğine, gerillaların gerçekleştirdiği sızma eyleminde 7 asker öldürülürken, 5 asker de yaralandı.

Gerilladan darbe yine Türk askerleri mıntıkada bulunan Şapatan, Bêtkarok, Bêtto, Êlde ve Meydan mahallelerindeki evlere baskınlar yaparak yöre halkına hakaretlerde bulundu ve burada 100’e yakın Kürdistanlıyı gözaltına aldı. Mahallelere giren askerler halka ait bağ ve bahçeleri de ateşe verdi.

ÇELÊ’DE 19 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

7 Ağustos günü Hakkari’nin Çelê içesinde hareket halindeki bir askeri konvoy gerillaların hedefi oldu. Maymuka köyü yakınlarında gerçekleşen sabotaj eylemi sonucunda bir tane kirpi tipi zırhlı araç imha olurken, 12 asker öldü ve 3 asker de yaralandı.

13 Ağustos günü de Çelê’nin Qela Merganış yakınlarında bulunan Türk askerlerine yönelik gerçekleşen eylemin sonuçlarını kamuoyuna duyuran HPG, 7 askerin öldürüldüğüne dikkat çekti.

TRABZON MAÇKA’DA 5 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

Günbegün yayılan gerilla eylemleri Kürdistan dışında da devam etti. 11 Ağustos günü Trabzon’un Maçka ilçesine bağlı Aydınlar köyü kırsalında gezen ve Türk ordusuna ait bir gizli birlik gerillalar tarafından denetime alındı. Yakın mesafeda vurulan birlikte 1’i astsubay olmak üzere 5 asker ölürken, 1 asker de yaralandı.

15 AĞUSTOS’UN YILDÖNÜMÜNDEKİ EYLEM DRONLA ÇEKİLDİ

Kürdistan’da gerilla savaşının başladığı gün olan 15 Ağustos’ta, Kürdistan’ın birçok yerinde Türk ordusuna karşı eylemler gerçekleşti. Bu eylemlerin en etkilisi Şırnak’ta gerçekleşti. Besta alanında gerçekleşen eylem ile birlikte gerillalar Şehit Serdem-Şehit Nudem ismiyle devrimci bir hamle başlattı. Hamle kapsamında Bestan’ın Deriyê Beroj mıntıkasındaki askerlere dönük gerçekleşen eylemde 6 asker öldürüldü. Eylemde çok sayıda askeri mühimmat gerillaların eline geçti. Gerçekleşen bu eylemi Dron ile kayıt altına alan gerillalar savaşın belgeleştirilmesinde yeni bir adım atmış oldu.

3 AYRI EYLEMDE 14 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

19 Ağustos günü Dersim Merkeze bağlı Şahin tepesinde konumlanan Türk askerlerine yönelik gerillaların gerçekleştiridiği eylem sonucunda 4 asker öldürülürken, 2 asker de yaralandı.

22 Ağustos günü Gever’e bağlı Wargenima taburunu savunan tepeye asker götüren bir reo tipi araç gerillanın hedefi oldu. Tümüyle imha edilen araçta 7 asker öldürülürken, 6 asker de yaralandı.

Yine aynı gün Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesine bağlı Kirê Halac alanında operasyona çıkan Türk askerlerini vuran gerillalar 3 askeri öldürdü.

24 SAATTE 24 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

22 Ağustos günü Hakkari’nin Gever ilçesine bağlı Şemaşê köyü yakınlarında hareket eden bir askeri konvoy gerillar tarafından hedeflendi. 2 kirpi aracın imha edildiği eylemde 20 asker öldürülürken, 10 asker de yaralandı.

Yine aynı gün Şırnak’ın Avkamasiya köyü yakınlarında konumlanan bir askeri birliğe yönelik gelişen eylemde 1 kontra öldürüldü.

Aynı gün Van’ın Başkale ilçesinde de bir eylem gerçekleşti. Güzeldere karakolunu hedefleyen gerillalar buradaki eylemde de 3 askeri öldürdü, 2 askeri de yaraladı.

KBDH’DEN EYLEMLER: 30 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

28 Ağustos günü Hakkari’nin Gever ilçesine bağlı Wargenima karakolu istimetinde ilerleyen askeri bir konvoya yönelik kadın gerillalar tarafında bir eylem gerçekleşti. Kadınların Birleşik Devrim Hareketi(KBDH) gerillaları tarafından gerçekleşen sabotaj eyleminde 15 asker öldürüldü.

31 Ağustos günü Çelê’de ikinci bir eylem gerçekleştiren KBDH savaşçıları hedef aldıkları konvoyda 15 Türk askerini öldürdü.

HANÇER TİMİ SORUMLUSU KONTRA ÖLDÜRÜLDÜ

31 Ağustos günü gerillalar gerçekleştirdikleri bir eylem ile 20 yılı aşkındır kontra faaliyeti yürüten ve Hançer Timi kurucularından Miho Ripinî kodisimli Mehmet Paksoyu öldürdü. Konuya ilişkin açıklama yapan HPG, ‘Botan sahasında birçok gerillamızın şehadetinde rol ve öncülük üstlenen, yurtsever insanlarımızın katledilmesinde tetikçilik yapan ve bölge halkı tarafından cinayet şebekesi olarak adlandırılan Hançer Timi sorumlusu olan Miho Ripinî kod isimli Mehmet Paksoy her iktidar döneminde devletin kadrolu ajanı olmuştur. Kanlı elleriyle halk ve hareketimizin değerleri üzerinde yaşamaya çalışan bu şahıs son yerel seçimlerde de AKP Uludere belediye başkan adaylığını göstermiştir’ dedi.

EYLÜL’DE SINIR ÖTESİ OPERASYON GİRİŞİMİ

Son baharın gelişi ile birlikte Kürdistan’daki savaş hızından bir şey kaybetmedi. Türk ordusu Kürdistan’ın birçok noktasına işgal operasyonlarına devam etti. Eylül ayında öne çıkan konulardan birisi de Türk ordusunun Güney Kürdistan’ı hedef alan operasyon girişimi ve sivil katliamları oldu. Operasyon ve katliamlara karşı da gerillaların gerçekleştirdiği 111 eylemde en az 241 asker-polisin öldürüldüğü, HPG tarafından kamuoyuna duyuruldu. Eylül ayında gerçekleşn gerilla eylemlerinin bazıları şunlar oldu:

DEVRİMCİ HAMLEDE 2. AŞAMA

HPG-BİM yaptığı yazılı bir açıklama ile Zap-Zagros dağlarında 8 Haziran günü başlayan Şehit Bedran Gundikremo ve Şehit Nalin Devrimci Hamlesinin ikinci aşamasına 2 Eylül itibariyle geçildiğini duyurdu. Devrimci hamlenin ikinci aşaması ile birlikte gerilla eylemleri de aralıksız devam etti. 2 Eylül günü Hakkari’nin Şemzinan ilçesine bağlı Şapatan ve Seraro alanlarında operasyona çıkan Türk askerlerinin vurulduğunu duyuran HPG, 2 askerin öldürüldüğünü, 2 askerin de yaralandığını açıkladı.

Aynı gün gerillalar Gever’e bağlı Siser tepesinde konumlanan Türk askerlerine yönelik ikinci bir eylem gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada bu eylemde öldürülen asker sayısının netleştirilemediği ifade edildi.

6 Eylül günü Çelê’ye bağlı Şehit Colemerg tepesinde bulunan Türk askerlerine yönelik gerçekleşen eylemde de 8 askerin öldürüldüğü açıklandı.

ÖZEL HAREKAT MERKEZİ FEDAİ EYLEMLE İMHA EDİLDİ

10 Eylül günü YJA Star gerillası Tekoşin Amed (Zelal Kartal) Amed Lice’de bir fedai eylem gerçekleştirdi. HPG açıklamasında, Angol karakolunun hedeflendiği eylemde 12 askerin öldüğünü ve 55 askerin de yaralandığını bildirdi.

SİHA VE F-16’LAR İLE 10 SİVİL KATLEDİLDİ

Türk ordusu Kürdistan’daki savaşta gerillada yediği darbelerin acısını adeta sivilerden çıkardı. Türk ordusu her fırsatta sivilleri de hedef alarak çok sayıda insanı katletti. Bu olaylardan birisi de 19 Eylül günü Güney Kürdistan’ın Şeladıze kasabasına bağlı Avaşin-Basya sularının birleştiği alanda bağ ve bahçelerine giden Güney Kürdistanlı köylüler oldu. Türk ordusuna ait SİHA ve F-16 uçaklarının hedefi olan 10 köylü yaşamını yitirdi.

SİVİL KATLİAMA KARŞI İNTİKAM EYLEMLERİ

Gerillalar katledilen sivillerin intikamını almak için bir dizi eylem gerçekleştirdi. İlk eylem 21 Eylül günü Hakkari’nin Gever ilçesinde hareket halindeki bir askeri konvoya yönelik yapıldı. Yekmale Jor ve Bınyasêvê köyleri arasında askeri konvoyu hedefleyen gerillalar, çok sayıda askeri aracı imha etti ve 10 tane de askeri öldürdü.

23 Eylül günü de Gever’in Oramar alınına doğru ilerleyen bir askeri konvoyun da Berdereş ve Serangêl köyleri arasında vurulduğunu duyuran HPG, buradaki eylemde de 10 askerin öldüğünü duyurdu.

Aynı gün ikinci bir eylemin de Çelê’ye bağlı Kanî Orê mıntıkasında başka bir askeri konvoya dönük gerçekleştiğine dikkat çeken HPG, bu eylemde de 10 askerin öldürüldüğünü ve çok sayıda askerin de yaralandığını açıkladı.

DARBE ALAN OPERASYON GERİ ÇEKİLDİ

Türk ordusu 21 Eylül günü Ağrı Doğubeyazıt’a bağlı Dermirkapı alanına kapsamlı bir işgal operasyonu başlattı. Gerçekleşen operasyona kaşrı gerillalar da alandaki devrimci hamle kapsamında birçok eylem gerçekleştirdi. 21-23 Eylül tarihleri arasında dört ayrı noktada gerçekleşen eylemlerde HPG, 4 tanesi suikastçı olmak üzere toplam 19 askerin öldürüldüğünü ve çok sayıda askerin de yaralandığını duyurdu. Gerilla karşısında çaresiz kalan Türk ordusu 23 Eylül günü aldığı darbeler sonrası operasyonu geri çekti.

BARZAN’I İŞGAL OPERASYONU

27 Eylül günü Güney Kürdistan alanlarına giren Türk ordusu Barzan bölgesini hedefleyen yeni bir işgal operasyonu başlattı. Tepê Xwedê mıntıkasında indirmelerle başlayan operasyona karşı gerillaların büyük bir direnişi gelişti. Gerilla bir kez daha Güney Kürdistan’ı işgal etmek isteyen Türk ordusunun ilerlemesine izin vermedi. Yaşanan çatışma ve eylemlerde çok sayıda asker öldürülürken, onlarca asker de yaralandı.

AĞRI’DA 69 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

27 Eylül günü Ağrı Doğubeyazıt ilçesine bağlı Demirkapı alanına dönük Türk ordusu tarafından çok sayıda asker ve kontranın katılımı ile hava destekli bir işgal operasyonu başlatıldı. 28 Eylül günü opersyon alanına girmek isteyen Kobra tipi helikopterleri hedefleyen gerillar, bir helikopteri darbeledi.

Çatışmaların devamında, Kırê Gundê Türkmena mıntıkasında bir askeri birlik gerillaların hedefi oldu.

29 Eylül günü Şehit Navdar alanına girmeye çalışan askerlere dönük eylem gerçekleşti. Aynı gün 9 defa gerillar tarafından gerçekleşen eylemler sonucunda Türk ordusuna ağır darbeler vuruldu.

Aynı gün Deşta Burno Ruto alanında bir askeri konvoya dönük başka bir eylem gerçekleşti.

30 Eylül günü de Dermirkapı’da obüs ve havan atışlarını koordine eden birlik gerillanın hedefi oldu.

HPG yaptığı açıklamada dört günlük operasyon süresince gerçekleşen eylemler sonucunda 69 askerin öldürüldüğünü, 44 askerin de yaralandığını duyurdu.

Halk Savunma Merkez Karargah Komutanlığı, Serhat eyalet gücünü kutladığı bir açıklama yayınlayarak, gerillanın etkili eylemlerine ilişkin; ‘Türk ordusunun yüksek teknolojiye dayalı geliştirdiği bu kapsamlı operasyona karşı kayıp vermeden ortaya çıkarılmış olan bu sonuç, sadece düşmana yılın en ağır darbesini vurmakla kalmamış, aynı zamanda düşmanın yürüttüğü psikolojik savaşın ne denli bir yalan savaşı olduğunu da ortaya koymuştur’ denildi.

EKİM AYINDA 467 ASKER-POLİS ÖLDÜRÜLDÜ

Ekim ayı ile birlikte hem operasyonlar hem de çatışmalar yoğunlaştı. AKP’liler yıl boyu gerillayı bitirme sözleri vermiş olsa da Ekim ayının bilançosu bize gerillanın Türk askerleri karşısında ne kadar etkili bir güç olduğunu ortaya koydu. HPG’nin günlük yaptığı açıklamalarda Ekim ayı içerisinde gerçekleşen 145 eylemde 467 asker-polisin öldürüldüğünü, 2 kobra tipi helikopter ve 1 Skorsky tipi helikopterin darbelendiğine dikkat çekiliyordu. Ekim ayında gerçekleşen bazı gerilla eylemeleri şunlar olarak öne çıkmıştı:

BARZAN, AĞRI VE GEVER’DE 24 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

Türk ordusunun Barzan bölgesini hedefleyen işgal operasyonuna karşı gerillanın eylemleri Ekim ayında da devam etti. 2 Ekim günü Bayrak tepesine sızma yapan gerillalar burada 5 Türk askerini öldürdü.

2 Ekim günü Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesine bağlı Tujik taburunda, Türkiye-İran sınırında hareket eden bir transit araca dönük gerçekleşen sabotaj eyleminde 10 asker öldürüldü.

4 Ekim günü, Hakkari’nin Gever ilçesinde Şuwê karayolunda Türk askerlerine yönelik gerillaların gerçekleştirdiği sabotaj eylemi sonucu bir reo tipi araç tümden imha olurken 9 asker öldürüldü ve 4 asker de yaralandı.

15 ÖZEL HAREKAT POLİSİ ÖLDÜRÜLDÜ

5 Ekim günü Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesi ile Gürbulak mıntıkası arasında özel hareket polislerini taşıyan bir otobüse yönelik gerillalar tarafından bir eylem gerçekleşti. Bazid ilçe girişinde uluslararası yol üzerinde gerçekleşen eylemde otobüs tümden imha edilirken, 15 özel hareket polisi öldürüldü, 20 polis de yaralandı.

ÜÇ GÜNDE 37 ASKER VE 1 KONTRA ÖLDÜRÜLDÜ

7 Ekim günü Ağrı Doğubeyazıt’a bağlı Tujik taburunda çıkan bir panzeri hedefleyen gerillalar 8 askeri öldürdü.

8 Ekim günü de Güney Kürdistan sınırları içindeki Barzan bölgesindeki Tepe Xwedê’de bir sızma eylemi gerçekleştiren gerillalar 11 askeri öldürdü.

Yine 8 Ekim günü Oremar’ın Qela Perixane mıntıkasında konumlanan Türk askerlerine yönelik gerçekleşen eylemde de 10 asker öldürüldü.

9 Ekim günü, Barzan operasyon gücünü hedef alan YJA Star gerillaları Adilbeg bölgesinde gerçekleştirdiği eylemde 8 asker ve 1 kontrayı öldürdü.

DERSİM’DE 5 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

13 Ekim günü Dersim merkeze bağlı Kale Kundır köyü çevresinde pusulama yapan bir askeri birliği denetime alan gerillalar bir eylem gerçekleştirdi. Gerçekleşen eylem sonucunda 5 asker öldürüldü, 1 asker de yaralandı.

XEREGOL’DA İKİ GÜNDE 49 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

16 Ekim günü Türk ordusu Hakkari Çelê’ye bağlı Xeregol alanına dönük yeni bir operasyon başlattı. İşgal operasyona karşı gerillalar yaygın eylemlerle cevap verdi. Aynı gün gerillaların gerçekleştirdiği 7 ayrı eylemde 31 asker öldürüldü ve 3 asker de yaralandı. Ağır darbe alan Türk ordusu ölü ve yaralı askerlerini skorsky tipi helikopterlerle alandan uzaklaştırdı.

17 Ekim günü yine Xeregol alanında gerçekleşen 3 ayrı eylemde 18 asker öldürülürken 6 asker de yaralandı.

ŞİRVAN’DA 11 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

14 Ekim günü Şirvan’da transit bir araca yönelik bir sabotaj eylemi gerçekleşti. Bu eylemde 8 asker öldürülürken, 7 asker de yaralandı.

16 Ekim günü de Şirvan’ın Sevê köyü ve İskambo tepesi arasında gizli bir birlik ile gerillalar arasında çatışma çıktı. İki gün süren çatışmada 4 asker öldürülürken çok sayıda asker de yaralandı.

XEREGOL’DA 32 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

20 Ekim günü Hakkari’nin Çelê ilçesine bağlı Xeregol alanındaki operasyonda yoğun çatışmalar yaşanmaya devam etti. Savaş uçaklarının aralıksız bir şekilde bombaladığı Xeragol’a asker indirmek isteyen Skorsky helikopterler gerillaların direnişi ile karşılaştı. Karadan ilerlemek isteyen iki askeri birliği yakın mesafede vuran gerillalar 11 askeri öldürdü.

Aynı günün devamında başka bir askeri birlik yine Xeragol’a karadan girmek istedi ve bu seferki çatışmada da 14 asker öldürüldü.

Üçüncü defa tepeye girmek isteyen askerlere dönük gerçekleşen eylemde de 6 asker öldürüldü.

Gerillaların direnişi karşısında ne yapacağını bilemeyen askerler dördüncü defa tepeye sızmak istemiş ve yine çatışma çıktı. Yaşanan bu çatışmada da 1 asker öldürüldü.

MERSİN’DE 10 POLİS ÖLDÜRÜLDÜ

17 Ekim günü Mersin merkeze bağlı Yenişehir ilçesindeki Okan Merzeci Bulvarı Dikenli Yol Kavşağı’nda polis servis aracının geçişi esnasında bir sabotaj eylemi düzenlendi. Gerillanın gerçekleştirdiği bu eylem sonucunda tespit edilebilen 10 polis öldürüldü, 19 polis de yaralandı. AKP medyası bu eylemde 12 polisin yaralandığı yalan haberini yayınlayarak her zaman olduğu gibi gerçekleri gizlemek istemişti.

BARZAN VE ESENDERE’DE 1’İ YARBAY, 9 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

19 Ekim günü Barzan’daki işgal operasyonuna karşı gerillaların gerçekleştirdiği iki ayrı eylemde 6 asker öldürülürken, çok sayıda asker de yaralandı.

Aynı gün Hakkari’nin Gever ilçesine bağlı Esendere Beldesi istikametine giden bir askeri araca yönelik gerillalar sabotaj eylemi gerçekleştirdi. Tümden imha edilen araçta bulunan 1 yarbay ve 2 asker de öldürüldü.

SAMANDAĞ’DA JANDARMA SALİH GÜVENLİK KOMUTANLIĞINA EYLEM

Aynı günün devamında gerillalar Hatay’ın Samandağ ilçesine bağlı Kapısı ve Çevlik mahalleleri arasındaki Jandarma Sahil güvenlik Komutanlınına dönük bir eylem gerçekleştirdi. Türk askerlerinin hiç beklemediği bir yerde gerçekleşen eylemde bir nöbet kulübesi ve sahil güvenlik botu tümden imha edilirken, 3 asker de öldürüldü.

GEVER VE ŞEMZİNAN’DA 18 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

20 Ekim günü Hakkari’nin Gever ilçesine bağlı Qela Perixanê’de konumlanan Türk askerlerine yönelik gerillaların gerçekleştirdiği eylemde 8 asker öldürülürken, 6 asker de yaralandı.

26 Ekim günü de Şemzinan’a bağlı Govende alanında gizli bir birliği fark eden gerillar bu askeri birliği takibe aldı. Bir gün boyunca gerillanın denetiminde kalan askeri birliğe yönelik gerçekleşen eylemde 10 asker öldürüldü, 3 asker de yaralandı.

AMAD’DE İKİ AYRI EYLEMDE 16 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

27 Ekim günü Amed’in Lice ilçesinde bulunan Hındês köyü yakınlarında operasyona çıkan Türk askerlerine dönük gerillalar bir eylem gerçekleştirdi. İki koldan sızma yaparak gerçekleşen eylemde 8 asker öldürüldü.

Aynı gün Amed’in Hazro ilçesine bağlı Berbuş boğazındaki bir operasyon birliğine yönelik gerçekleşen eylemde 8 asker öldürüldü, 4 asker de yaralandı.

HAKKARİ’DE 15 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

30 Ekim günü Hakkari’nin Gever ilçesindeki Baye tepesine doğru yol çalışması yapan ve Türk ordusuna ait bir askeri birliğe yönelik gerillalar tarafından bir eylem gerçekleşti. İş makinalarının da darbelendiği eylemde 8 asker öldürüldü.

Aynı gün ez zamanlı olarak eylem alanına araçlarla müdahaleye gelmek isteyen başka bir askeri birliği de vuran gerillalar, bir askeri aracı darbeledi ve 2 askeri de öldürdü.

31 Ekim günü de Şemzinan’ın Goven’de alanında araziye konumlanmış olan Türk askerlerini vuran gerillalar 5 askeri öldürdü.

KASIM AYI TÜRK ORDUSU İÇİN HÜSRAN OLDU

Kasım ayına doğru geldiğimiz de Türk dışişleri bakanı Süleyman Soylu tekrar gerillayı bitirme sözleri veriyordu. Soylu’nun bu seferki verdiği tarih 20 Kasım’dı ve bu zamana kadar gerillayı bitireceklerini söyledi. Soylu’nun sözlerinin ardından, gelişen işgal operasyonlarına gerilla 35 eylemde 98 asker ve polis öldürerek cevap verdi. Kasım ayı da Türk ordusu için hüsran olmuştu, hele Şemzinan’da gelişen Çeman karakol eylemi günlerce Türk basınında bile tartışılmıştı. HPG tarafından yapılan açıklamalara göre Kasım ayında öne çıkan bazı eylemler şu şekildedir:

ÇEMAN’DA ŞOK BASKIN: 21 ÖLÜ

2 Kasım günü Hakkari’nin Şemzinan ilçesine bağlı Çeman Karakol nizamiyesini, Begijne karakolunu ve Bêluta karakollarına eş zamanlı olarak bir dizi eylemler gerçekleşti. Gerillanın üç koldan baskın tarzında gerçekleştirdiği eylem sonucunda 2 korucu ve 19 asker öldürüldü.

10 ASKER, 2 KONTRA ÖLDÜRÜLDÜ

4 Kasım günü Hakkari’nin Şemzinan ilçesine bağlı Adılbeg alanındaki Koordine tepesindeki Türk askerlerine yönelik gerçekleşen eylemde 3 asker öldürüldü.

Aynı gün Çelê’nin Petrut tepesinde gerçekeleşen bir sabotaj eyleminde 1 Türk askeri öldürüldü.

7 Kasım günü de Şırnak’ın Avkamasiye köyü yakınlarında operasyona çıkan bir askeri birliği hedef alan gerillalar burada 2 kontrayı öldürdü

6 Kasım günü Şırnak’ın Besta alanındaki operasyon gücüne dönük gerillalar tarafından bir eylem gerçekleşti. Girê Sevo’da gerçekleşen eylemde 2 asker öldürüldü.

12 Kasım günü gerillalar yine Girê Sevo alanındaki asker mevzi ve çadırlarını hedef aldı. Baskın tarzından gerçekleşen eylemde 8 asker öldürüldü.

DOĞUBAYAZIT’TA 10 PÖH VE 15 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

10 Kasım günü Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinden Gürbulak sınır kapısına giden ve içinde özel hareket polislerinin olduğu bir otobüse yönelik gerillalar tarafından bir eylem gerçekleşti. Gerçekleşen eylem sonucunda 10 PÖH elemanı öldürüldü.

17 Kasım günü Doğubeyazıt ilçesine bağlı Serekani karakolu yakınlarında bir askeri konvoyu hedef alan gerillalar bu eylemde de 1 reo aracı tümden imha ederken 10 askeri de öldürdü.

17 Kasım günü ikinci bir eylemi de Doğubeyazıt’ın Vedat Özkaya tepesindeki askerlere yönelik gerçekleştiren gerillalar 1’i tepe komutanı olmak üzere 5 askeri öldürdü.

GABAR, ŞEMZİNAN VE ÇELE’DE 17 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

16 Kasım günü Hakkari’nin Şemzinan ilçesine bağlı Adılbeg alanında bulunan Koordine tepesinde araziye çıkan Türk askerler gerillaların denetimine girdi. Askerlerin beklemediği bir anda gerçekleşen ve şok etkisi yaratan eylemde 1’i rütbeli olmak üzere 9 asker öldürülürken çok sayıda askeri malzeme de gerillaların eline geçti.

16 Kasım günü Şırnak’ın Gabar alanında operasyona çıkan Türk askerlerine yönelik gerçekleşen eylemde de 2 asker öldürüldü.

17 Kasım günü Hakkari’nin Çelê ilçesindeki Petrut tepesinide yol çalışması yürüten askerlere yönelik gerillalar tarafından gerçekleşen eylem de 2 asker öldürüldü.

Aynı gün eş zamanlı olarak Çelê’ye bağl Girê karakoluna yönelik YJA Star gerilları tarafından ikinci bir eylem gerçekleşti. Kadın gerillaların etkili eylemi sonucunda 4 asker öldürüldü.

IĞDIR, ŞEMZİNAN VE ÇELÊ’DE 8 POLİS VE 6 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

28 Kasım günü Hakkari’nin Şemzînan ilçesindeki Adılbeg alanındaki Tepê Xwedê’de konumlanan Türk askerlerine ait mevzi ve çadırlara yönelik bir eylem gerçekleşti. Gerçekleşen bu eylemde 1 asker öldürüldü.

Aynı gün Çelê’ye bağlı Koordine tepesinde ikinci bir eylem gerçekleştiren gerillalar burada da 2 askeri öldürdü.

29 Kasım günü Iğdır’ın Aralık ilçesine bağlı Şılê ve Kozili karakolları arasında ilerleyen ve özel hareket polislerini taşıyan bir transit araç gerilllaların hedefi oldu. Transit aracın imha edildiği eylemde 8 polis öldürüldü.

Aynı gün eş zamanlı olarak gerillalar Kozili tepesindeki askerleri hedefledi ve buradaki eylemde de 1 asker öldürüldü.

29 Kasım günü Hakkari’nin Şemzînan ilçesine bağlı Adılbeg alanında bulunan Ronahi tepesindeki nizamiye önünde çalışma yürüten bir kepçe aracını hedefleyen gerillalar 2 askeri öldürdü.

ARALIK’TA İŞGAL OPERASYONU

Yılın son ayı ve karların başlamasına rağmen gerillanın eylemleri de devam etti. Aralık ayı ile birlikte Türk ordusunun Güney’i işgal girişimi Şemzinan hattında başlamıştı. Gerçekleşen bu girişime karşı da gerillalar aktif eylemler ile direniş sergilediler. HPG-BİM Aralık ayı boyunca gerçekleşen 28 eylemde en az 47 askerin öldürüldüğünü kamuoyu ile paylaştı. Aralık ayındaki gerilla eylemlerine kısaca bir göz atacak olursak:

ÇEMAN’DA CEPHANELİK PATLADI

1 Aralık günü, Hakkari’nin Şemzînan (Şemdinli) ilçesine bağlı Çeman karakoluna yönelik bir eylem düzenlendi. Gerçekleşen eylem ile bir tane kobra tipi zırhlı bir araç imha olurken, araçta çıkan yangın karakol binasına ve cephaneye yayıldı. HPG, cephaneliğin imha olduğu eylemdeki ölü ve yaralı asker sayısının netleştirilemediğini açıkladı.

DOĞUBAYAZIT’TA BİR DİZİ EYLEM

1-5 Aralık günleri arasında Ağrının Doğubeyazıt İlçesinde gerillar tarafından bir dizi eylem gerçekleşti.

1 Aralık günü Doğubeyazıt’a bağlı Glidağ ile İran sınırında yol çalışması yapan ve Türk ordusuna ait olan bir kepçe imha edilirken, 2 Aralık günü de Alibeg ve Şılê karakolları arasında içinde kontraların bulunduğu bir araç imha edildi.

4 Aralık günü Tujik karakolu yakınlarında askerlere yönelik bir eylem gerçekleşti.

5 Aralık günü de Serêkani karakolu yolu üzerinde Türk ordusuna ait bir zırhlı personel taşıyıcı araca yönelik sabotaj eylemi gerçekleşti. Gerçekleşen eylemde araç içindeki askerler ile birlikte imha edildi. HPG yaptığı yazılı açıklamada yapılan her dört eylemde tespit edilebilen 7 askerin ve 1 kontranın öldüğünü duyurdu.

İRANLI EKİBİ VURAN ASKERLER, OLAYI GERİLLANIN ÜZERİNE ATMAK İSTEDİ

4 Aralık günü Ağrı Doğubeyat’a bağlı Tujik karakolu yakınlarında gerçekleşen ve 7 askerin öldüğü eylem ardından Türk ordusu saldırı yapmak istedi. Sınır üzerinde bulunan ve 7 kişiden oluşan İranlı ekibi vuran Türk askerleri, olayı gerillaların üzerine atmak istedi. Olay hakkında geniş bir soruşturma yaptıklarına dair bir açıklama yayınlayan HPG, 1 İranlı askerin öldüğü ve 2 mühendisin yaralandığı olayın Türk askerleri tarafından yapıldığını duyurdu. Bu olay ile bir kere daha AKP hükümeti ve havuz medyasının yalanları ortaya çıkmış oldu.

EYLEMLERDE 18 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

7 Aralık günü Hakkari’nin Çelê ilçesine bağlı Çeperê Şexa ve Tepê Sor karakollarına yönelik iki ayrı eylem gerçekleşti. Gerçekleşen eylemlerde 5 asker öldürülürken, çok sayıda askeri mevzisi ve bir kule de imha edildi.

11 Aralık günü Hakkari’nin Şemzinan ilçesine bağlı Adilbeg bölgesineki Tepê Xwedê mıntıkası çevresinde konumlanan Türk askerlerine yönelik gerillaların gerçekleştirdiği eylemde 6 asker öldürülürken, 1 adet BKC silahına da zincir ve mermileri ile birlikte el konuldu.

11 Aralık günü ikinci bir eylemde Şırnak’ın Gabar alanında operasyona çıkan askerlere yönelik gerçekleşti. Gerillaların gerçekleştirdiği sabotaj eyleminde 3 asker öldürüldü.

13 Aralık günü Gabar’daki operasyon gücüne yönelik gerçekleşen ikinci bir eylemde 2 asker ölürken 1 asker de yaralandı. Darbe alan Türk ordusu aynı gün operasyonunu geri çekti.

18 Aralık günü’ Doğubeyazıt’ın Serêkani karakolundaki askerlere yönelik iki suikast eylemi gerçekleştiren gerillalar, 2 askeri öldürdü.

İŞGAL OPERASYONUNA DARBE

Türk ordusu 14 Aralık günü Hakkari’nin Şemzinan ilçesinde Güney Kürdistan sınırlarını geçerek bir işgal operasyonu başlattı. Güney Kürdistan’ın Diyana’ya bağlı Tepê Siro, Geliyêreş, Kanireş ve Bermizê köyü alanlarını kapsayan operasyona dönük gerillalar 25 Aralık günü iki ayrı eylem gerçekleştirdi. HPG, gerçekleşen iki eylemde tespit edilebilen 15 askerin öldürüldüğünü duyurdu.

ÇELÊ’DE 7 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

28 Aralık günü güçlerimiz Hakkari’nin Çelê ilçesinde Türk ordusuna yönelik bir dizi eylemler gerçekleşti. Petrut, Xeregol ve Koordine tepeleri alanlarında konumlanmış olan askerlere yönelik gelişen eylemlerin detaylarını veren HPG, 7 askerin öldürüldüğünü, 2 askerin yaralandığını ve 1 tane skorsky tipi helikopterin de darbelendiğini açıkladı.