Gerillanın 2017 eylemlerine bakış…

Kürdistan’da devam eden savaş 2017’ye gelindiğinde daha da şiddetlendi. AKP yetkilileri de 2017’nin ilk günlerinden itibaren PKK’yi bitirme sözleri vermeye başladılar...

İddialı konuşan AKP’nin içişleri bakanı Süleyman Soylu, ‘Nisan ayına kadar kimse PKK’nin adını ağzına bile alamaycak’, demişti. AKP’lilerin bu sözlerinin ardından Türk ordusunun işgal operasyonlarında artışlar gözlendi. Savaş uçakları, tank, top ve binlerce askerin katıldığı operasyonların bazıları günlerce, bazı operaysonlar da aylarca sürdü. Türk ordusu kimi zaman da sınır ötesi operasyonlara girişmek istedi. Gerçekleşen her işgal operasyonuna karşı gerilla da aktif eylemlerle cevap verdi. Türk ordusu bırakalım gerillayı bitirmeyi, gerilla karşısında ağır darbe almaktan kurtulamadı.

Tüm yıl boyunca gerçekleşen gerilla eylemlerinin sonuçlarına baktığımızda AKP’lilerin söylediği sözlerin özel savaş propgandasından öteye bir şey olmadığı anlaşıldı. Türk ordusu ne kadar teknik silah ve güç kullansa da PKK gerillasında darbe yemekten kurtulamayacaktı.

HPG Basın İrtibat Merkezi (HPG-BİM) yıl boyu yaşanan çatışma ve eylemlerin sonuçlarını kamuoyuna duyurdu. Yapılan açıklamalara göre yıl içerisinde 113’den fazla gerçekleşen operasyonda yaşanan çatışmalar, eylemler sonucunda tespit edilebilen 1.532 asker ve polis öldürüldü. Gerillanın gerçekleştirdiği bu eylemlerin bazılarında öldürülen asker ve polis sayısı netleştirilemediği günlük yapılan HPG açıklamalarında da kamuoyuna duyurulmuştu.

İşte yıl boyu gerillanın gerçekleştirdiği eylemlerin aylık bilançoları ve her ay gerçekleşen eylemlerin en etkililerine baktığımızda savaşın bilançosu daha iyi anlaşılmaktadır.

OCAK AYINDA 8 EYLEM

Yılın ilk günleri ile birlikte Türk ordusunun işgal operasyonları da başladı. Kış koşullarına rağmen gerçekleşen opersyonlara karşı Ocak ayında 8 tane gerilla eylemi gerçekleşti. HPG yaptığı açıklamada gerçekleşen bu eylemlerde öldürülen asker ve polis sayılarının netleştirilemediğine dikkat çekti.

YILIN İLK EYLEMİ ÇINAR EMNİYET AMİRLİĞİ’NE

Yılın ilk eylemi 1 Ocak’ta Amed’in Çınar ilçe Emniyet Amirliğine yönelik gerçekleşti. 3 zırlı araç ve yol kontrolü yapan polisler gerillalar tarafından vuruldu.

Yine 2 Ocak günü Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Elişer tepesindeki türk askerleri gerilların hedefi oludu.

Gerillalar 17 Ocak günü Hakkari’nin Şemzinan ilçesine bağlı Bezelê karakolunu savunan Leylek tepesini, 23 Ocak günü de Hakkarini Çele ilçesine bağlı Cigerxwin tepesi yamaçlarında hareket halindeki askerlere yönelik bir dizi eylemler gerçekleştirdi.

ŞUBAT’TA HATAY’DA EYLEM

Ağırlaşan kış koşullarında da gerilla eylemleri devam etti. Şubat ayında gerillaların 7 ayrı eylem gerçekleştirdiğini duyuran HPG, netleştirilebilen 2 asekrin öldürüldüğünü duyurdu.

13 Şubat günü saat 12.25’te gerillalar Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Tepê Serbend karakoluna yönelik gerillalar tarafından 2 suikast eylemi gerçekleştij. Eylem sonucunda 2 asker öldürüldü.

14 Şubat günü de Hatay’ın Dörtyol ilçesinde operasyona çıkan Türk askerlerini hedef alan gerillalar 1 askeri öldürdü. Eylem ardından Türk savaş uçakları operasyon alanını rastgele bombaladı.

17 Şubat günü Urfa Viranşehir’de polis, hakim ve savcıların kaldığı lojmanlara dönük eylemde polis araçları ve lojmanlarda büyük tahrip meydana geldi.

25 Şubat günü de Mardin-Amed yolunda bir kobra tipi askeri araca dönük gerillalar sabotaj eylemi gerçekleştirdi. İmha olan araçta çok sayıda askerin öldüğü ve yaralandığı HPG BİM tarafından duyuruldu.

MART’TA ZAGROSLARDA 57 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

Mart ayında da Türk ordusunun işgal operasyonları devam etti. Operasyonlara karşı gerillaların gerçekleştirdiği 53 eylemde en az 68 asker öldürüldüğü HPG tarafından kamuoyuna duyuruldu.

Gerilla eylemlerinin en fazla yaygınlık kazandığı yer Zap-Zagros dağları oldu. Gerilla yaygın bir şekilde sabotaj, suikast, sızma ve ağır silah eylemleriyle Türk ordusuna nefes aldırmadı. Zap-Zagros dağlarında gerçekleşen 36 Eylemde 57 asker öldürülüken çok sayıda asker de yaralandı.

Gerilalların eylemleri Botan’da da gerçekleşti. 16 Mart günü Şırnak’ın Qılaban (Uludere) ilçesine bağlı Elemun (Çığlı) Köyüne bağlı Şehidan tepesindeki Türk askerlerini iki koldan vuran gerillaların eyleminde 11 asker öldürülürken 3 asker de yaralandı.

28 Mart günü de Mardin Kerboran’a bağlı Xerzıkê karakolu nizamiyesinde toplanan askerlere yönelik gerçekleşen eylemde de çok sayıda askerin öldüğü HPG tarafından kamuoyuna duyuruldu.

NİSAN’DA 185 ASKER VE POLİS ÖLDÜRÜLDÜ

Nisan ayı ile birlikte Türk ordusunun işgal operasyonları arttarken gerilla eylemleri de Kuzey Kürdistan’ın her tarafına yayılmaya başladı. Gerilla bir taraftan sabit askeri noktaları hedef alırken, diğer taraftan da işgal operasyonlarını hedeflemişti. HPG-BİM açıklamasına göre, bir ay boyunca gerçekleşen 99 eylemde en az 185 asker ve polis öldürülürken 48 askeri araçta tümden imha edildi. Nisan ayına damgasını vuran bazı eylemler şunlardır:

BAĞLAR EMNİYET BİNASINA SABOTAJ: 83 POLİS ÖLDÜRÜLDÜ

Yıla damgasını vuran en etkili eylem 11 Nisan’da, Amed/Bağlar’da bulunan Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet ve TEM Şube Binası’na dönük gerçekleşen eylem oldu. HPG açıklamasında 150-200 çevik Kuvvet polisinin kaldığı binaya dönük gerçekleşen sabotaj eyleminde 2.540 kg patlayıcının kullanıldığını duyurdu. Eylem ile bina yerle bir olurken 83 polis öldü ve 110 polis de yaralandı. HPG açıklamasında emniyete ait 50’den fazla aracın kullanılamaz hale geldiği belirtildi.

YJA STAR GERİLLALARINDAN EYLEMLER

Nisan ayı ile birlikte kadın gerillalarının eylemleri de artmaya başlamıştı. YJA Star gerillalarının Hakkari’nin Çelê (Çukurca), Şırnak’ın Gabar dağı, Bitlis’in Şex Cuma alanında gerçekleştirdiği eylemlerde, netleştirilebilen 13 asker ödürüldü.

OPERASYON GÜCÜNE EYLEM: 27 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

Türk ordusunun işgal operasyonlarına dönük en etkili eylemlerin bazıları da Şırnak’ın Besta alanında gerçekleşti. 19 Nisan günü başlayan operasyon gücüne dönük gerilalların yaygın eylemlerinde bir hafta içinde 27 askerin öldürüldüğü HPG tarafından kamuoyuyla paylaşıldı.

TÜRK ORDUU 27 KEZ KİMYASAL SİLAH KULLANDI

19 Nisan günü, Şırnak’ın Kato alanlarında binlerce Türk askerinin katıldığı işgal operasyonuna ilişkin bir açıklama yapan HPG, Türk ordusunun kimyasal silah kullandığına dikkat çekti. Operasyonda yaşanan çatışma ve eylemlerde çok sayıda asker kaybının olduğunu ifade eden HPG, Türk ordusunun 19-27 Nisan tarihleri arasında Kato dağında gerillaya karşı 27 defa kimyasal içerikli bomba kullandığını belirtti.

MAYIS AYINDA EYLEMLER ARTTI, 302 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

Mayıs ayına geldiğimizde işgalci Türk ordusunun operasyonlarındaki yoğunluk devam etti. Gelişen operasyonlar karşı gerilla da devrimci Hamleler başlatarak, zengin eylem taktikleriyle Türk ordusuna ağır kayıplar verdirdi. Mayıs ayı boyunca gerillanın gerçekleştirmiş olduğu eylem sayısı 153’tü. Gerçekleşen bu eylemlerde öldürülen asker ve polis sayısı ise en az 302 olarak duyuruldu. HPG BİM, 1 kobra ve 1 skorsky tipi helikopterin düşürüldüğünü ve 3 askeri aracın da tümden imha edildiğini kamuoyuyla paylaştı. Mayıs ayına damgasını vuran bazı eylemler şu şekildedir:

YÜK TRENİ HEDEFLENDİ

Gerilla eylemleri sadece askeri hedeflerle sınırlı kalmıyordu. Türk ordusunun Kürdistan’daki sömürüsüne ve doğa katliamlarına karşı da gerillalar bir çok yerde farklı eylemler gerçekleştiriyordu. Yine gerillanın eylemlerine Kürdistan’daki savaşı finanse eden ekonomik hedeflerde dahil oluyordu. Bu kapsamda 5 Mayıs günü Elazığ’ın Genç ilçesine doğru giden bir yük trenine sabotaj eylemi gerçekleşti. Bu eylemde trenin ağır tahrip olmasıyla büyük çapta maddi hasar meydana geldi.

YJA STAR EYLEMLERİNDE 25 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

Mayıs ayı ile birlikte kadın gerillaların da eylemleri aralıksız devam etti. YJA Star gerillaları 8 Mayıs’ta, Bitlis Hizan’da 4 Asker, 10 Mayıs günü Ağrı Tendürek’te 1’i yarbay, 1’i Binbaşı ve 8’i JÖH elamanı olmak üzere toplam 12 asker öldürdü. 10 Mayıs günü Amed’in Eriş alanında 5 asker öldürülürken, Hakkari’nin Çelê ve Şemzinan ilçelerinde gerçekleşen 4 ayrı YJA Star eyleminde en az 4 asker öldürüldü. 28 Mayıs günü Bingöl Akdağ’da gerçekleşen eylemde de öldürülen asker sayısı netleştirilemediği kamuoyuna duyuruldu.

DÜŞÜRÜLEN HELİKOPTERDE KATO OPERASYON KOORDİNESİ ÖLDÜRÜLDÜ

Artan askeri operasyonlarda yoğun asker sevkiyatını yapan helikopterler de gerillanın hedefi oluyordu. 31 Mayıs günü de Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Sêgirkê (Şenoba) alanında hareket halindeki bir Skorsky tipi helikopter gerilla tarafından vurularak düşürüldü. Türk medyasının kaza-kırım, olarak verdiği helikopterin kısa zaman içinde gerillalar tarafından düşürüldüğü anlaşılmıştı. HPG yaptığı yazılı açıklamada düşen helikopterde Kato operasyonunun koordine ekibinin olduğunu ve hepsinin de öldüğünü duyurdu. Ölen askerlerin içinde, Kato operasyon koordinesi Tümgeneral Aydoğan Aydın ile birlikte 2 Albay, 1 yarbay, 1 binbaşı, 3 yüzbaş ı(biri pilot) 1 üsteğen (pilot), 2 başçavuş ve 2 uzman çavuş öldü. Toplam 13 rütbeli asker öldü.

TENDÜREK’TE ASKERE DARBE: 2’Sİ PİLOT, 39 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

Tarihler 11 Mayıs’ı gösterdiğinde Ağrı’nın Tendürek alanında devam eden opesyon gücüne gerillalar etkili eylemlerle karşılık vermişti. Gerillaların gerçekleştirdiği eylemler sonucunda 37 asker öldürülürken onlarca aske de yaralanmıştı.

Yine 1 kobra tipi helikoter gerillar tarafından düşürülürken bir helikopter de darbe alarak operasyon alanında uzaklaşmıştı. HPG, düşen helikopterin 2 pilotunun da öldüğünü ve ağır darbe alan operasyon gücünün geri çekildiğini duyurmuştu.

12 ÖZEL HAREKAT POLİSİ ÖLDÜRÜLDÜ

TC ordusu başlattığı her operasyonda ağır darbeler alıyor ve geri çekiliyordu. Artık asker gücü yeterli olmayınca TC ordusu AKP’nin yetiştirmesi olan Özel harekat polislerini de opeasyonlara katıyordu. 24 Mayıs günü Kato dağlarındaki operasyon gücünü hedef alan gerillalar burada 12 Özel harekat polisini öldürdü.

SERHAT’TA DEVRİMCİ HAMLE: 45 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

HPG-BİM tarafından yapılan yazılı açıklamada 23 Mayıs günü Serhat Eyaletinde Şehit Mahir, Şehit Argeş ve Şehit Eylem Devrimci Hamlesinin başlatıldığını duyurdu. Devrimci hamle kapsamında Tendürek alanında devam eden operasyonlara karşı 25 Mayıs günü gerillanın yaygın eylemleri sonucu 45 asker öldürüldü ve onlarca asker de yaralandı. Gerillalar çok sayıda askeri malzemeye de el koydu. Çatışmalar sırasında 1 Kobra tipi helikopter de gerillar tarafından darbelendi.

ŞEMZİNAN’DA 55 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

24-25 Mayıs tarihleri arasında da Hakkari’nin Şemzinan ilçesinde gerçekleşen işgal operasyonu kapsamında gerillalar ile Türk askerleri arasında yoğun çatışmalar yaşandı. Zorava ve Gola tepelerinde bulunan askerleri hedef alan gerilla eylemlerinde 55 askerin öldüğünü duyuran HPG, askerlerin alanda haraket edemez duruma getirildiğine de dikkat çekiyordu.

HAZİRAN’DA BİLANÇO AĞIR 506 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

Haziran ayında Serhat, Botan, Dersim, Amed ve Hakkari alanları olmak üzere bir çok yerde operasyonlar durmadı. Gerçekleşen operasyonlara karşı da gerilla Haziran ayı içerisinde 192 eylem gerçekştirdi. HPG bu eylemlerde tespit edilen 506 Türk asker ve polisinin öldürüldüğünü duyurdu. Gerillaların etkili eylemleri sonucu Türk ordusuna ait 1 Skorsky helikopter düşürülürken, 4 tane helikopter de darbelendi. 13 tane askeri zırhlı araç da tümden imha edildi. HPG-BİM tarafından yapılan açıklamalara göre Haziran ayında gerçekeşen bazı eylemler şunlardır:

10 JÖH VE 3 KONTRA ÖLDÜRÜLDÜ

1 Haziran günü Muş’a bağlı Zengok köyü çevresindeki konumlanmış bir kontra birliğini fark eden YJA Star gerillaları, bu birliği denetime aldıktan sonra etkili bir şekide vurdu. Bu birliğe takviye gelmek isteyen Türk askerlerini de vuran gerillalar toplam 10 JÖH elamanı ile 3 kontrayı öldürürken, 7 silah ve bu silahlara ait malzemelere de el koydular.

DERSİM’DE SKORSKY DARBELENDİ

2 Haziran günü Dersim’in Nazimiye ilçesinde askeri tabura indirme yapmak isteyen Skorsky tipi bir helikopter gerillaların eylemi sonucu darbe alarak alandan uzaklaştı. Aynı gün operasyona çıkan bir gizli birliği hedef alan gerillalar 4 askeri öldürdü.

KATO VE AKP MEDYASININ YALANLARI

4-10 Haziran günleri arasında AKP medyası Şırnak’ın kato dağlarına yönelik yoğun operasyonların olduğu ve çok sayıda gerillanın yaşamını yitirdiği haberlerini servis ediyordu. Operasyonlara ilişkin açıklama yapan HPG, çatışmalarda gerillanın değil de, TC askerlerinin kayıplar verdiğine dikkat çekiyordu. HPG, Katolardaki operasyonda sadece bir defa çatışma çıktığını ve bu çatışmada da gerillaların 12 asker cenazesinin üzerine gittiğini duyuruyordu.

MUŞ VE ÇELÊ’DE EYLEMLER

3 Haziran günü Muşun Şehit Şiyar alanında gezen Türk ordusuna ait bir gizli birliği denetime alan gerillalar, Dazıkomê köyü yolunda bir eylem gerçekleştirdi. Gerçekleşen eyleme ilişkin açıklama yapan HPG, 7 askerin öldüğünü duyurdu.

6 Haziran günü Hakkari’nin Çelê (Çukurca) ilçesine bağlı Derava Talê ve Xezalkê mıntıları arasında ilerleyen bir askeri konvoyu hedef alan gerillalar 13 askeri öldürdü, 7 askeri de yaraladı.

ZAGROS DAĞLARINDA DEVRİMCİ HAMLE VE DÜŞÜRÜLEN SKORSKY

8 Haziran Şehit Bedran Gundikremo ve Şehit Nalin Muş devrimci hamlesinin birinci aşamasının başlatıldığını duyuran HPG, hamle kapsamında da gerillaların bir dizi eylem gerçekleştirdiğine dikkat çekti. Hakkari’nin Çelê ilçesine bağlı Havan ve Koordine tepeleri çevresinde hareket eden bir Skorsky tipi helikopter, gerillalar tarafından 3 koldan ateş altına alındı. Şehit Cudi tepesine düşen helikopterde 2’si pilot olmak üzere 14 asker öldürüldü.

7 POLİS VE 20 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

9 Haziran günü Van Gevaş’ta ilçe Emniyet Müdürlüğünü hedefleyen gerillalar 7 polisi öldürdü.

10 Haziran günü Başkale’de Bibanê karakolunu hedefleyen gerillalar burada da 3 askeri öldürdü. 1 Haziran günü de Başkale’de gerçekleşen eylemde 6 asker öldürülmüştü.

10 Haziran günü de Siirt’in Pervari ilçesine bağlı Xerxol karakolundan Eruh ilçesine doğru ilerleyen askerler gerillanın hedefi oldu. İçinde kontaraların, piyade askerlerin ve zırhlı araçların buluduğu konvoyun vurulması sonucu 11 askeri öldürüldü.

12 ASKER ÖLDÜ, CEPHANELİK İMHA EDİLDİ

11 Haziran’da Hakkari’nin Çelê ilçesindeki Koordine tepesindeki Türk askerlerine yönelik gerillalar bir eylem gerçekleştirdi. HPG yaptığı açıklamada içinde cephane bulunan bir konteynırın tümden imha edildiği eylemde 10 askerin öldürüldüğünü duyurdu. Yine aynı hamle kapsamıda Şehit Zeki tepesindeki askere yönelik gerçekleşen eylemde 2 asker öldüldü.

ÜÇ AYRI KOLDAN EYLEM: 20 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

Gerillanın Zagros dağlarındaki devrimci hamlesi kapsamında, 12 haziran günü Hakkari Şemzina bağlı Garê alayının güvenlik tepesi olan Şkêrê Sipî’ye yönelik üç koldan bir eylem gerçekleşti. Asker mevzilerine giren gerillalar 20 askeri öldürürken çok sayıda askeri malzeme ve cephaneye de el koydular.

ZAP’I İŞGAL GİRİŞİMİNİN 3 GÜNLÜK BİLANÇOS: 67 ÖLÜ

16 Haziran günü gerillanın denetimindeki Zap bölgesine girmek isteyen Türk ordusu gerillanın direnişi ile karşılaştı. Türk ordusunun İHA’lar desteğinde gerçekleştirdiği hava saldırılarına rağmen Gıjnê köyü ve Qela Bêdewê mıntıkasında operasyona çıkan askerleri vuran gerillalar 21 askeri öldürdü.

Aynı operasyon kapsamında 1 skorsky helikopter de gerilların eylemi sonucu aldığı darbe sonrası operasyon alanından uzaklaşmak zorunda kaldı.

17 Haziran günü Gıjnê köyü ve Qela Bêdewe mıntıkasına karadan girmek isteyen yine Skorsky helikopterleri ile indirme yapan Türk askerlerine yönelik gerillaların gerçekleştirdiği eylemde 20 asker öldürüldü.

Yine 17 Haziran günü Gıjnê sırtlarında başka bir gerilla birliği ayrı iki eylem gerçekleştirdi ve burada da 5 asker öldürüldü.

HPG yaptığı yazılı açıklamada aynı gün ölü ve yaralı askerleri almaya gelen Skorsky tipi bir helikpterinde vurulduğunu ve darbe alan helikopterin çatışma bölgesinden uzaklaştığını duyurdu.

17 Haziran günü akşam saatlerinde de Gijnê sırtlarındaki ve Qela Bêdewe mıntakasındaki Türk ordu güçlerini hedef alan gerillalar 4 askeri öldürmüş ve çok sayıda askeri de yaralamıştı.

18 Haziran günü Qela Bêdewê alanında konumlanmaya çalışan Türk askerlerine yönelik 6 ayrı sabotaj eylemi düzenlendiğini duyuran HPG, 8 askerin öldürüldüğüne dikkat çekti.

19 Haziran günü Sipê boğazında konumlanmaya çalışan ve mevzii yapan Türk askerlerini yakın mesafede vuran gerillalar burada da 7 askeri öldürdü.

19 Haziran günü Şehit Munzur sırtlarına yerleşmeye çalışan Türk askeri, gerillanın gerçekleştirdiği eylem karşısında yine kayıp verdi. Burdaki eylemde de 2 asker öldürüldü.

Gerillanın gerçekleştirdiği eylemler karşısında çaresiz kalan Türk ordusu savaş uçakları ile operasyon alanını rastgele bombaladı.

OPERASYONDAN DÖNEN ASKERLER VURULDU: 22 ÖLÜ

Zap’a yönelik işgal girişimine katılan Türk ordu güçleri ağır darbeler alınca askerler güç değişimine gidiyordu. Gerillalar tarafından operasyondan dönen 2 askeri konvaya dönük ayrı ayrı eylemler yapıldı. İlk eylem 19 Haziran günü Hakkari’nin Çelê ilçesine ile Xezalkê alanları arasında hareket eden askeri konvoydaki 2 kirpi aracı gerilların etkili vuruşu sonucu tümden imha edildi.

İkinci eylem de Qesrik alanındaki askeri konvoydaki 1 kirpi tipi aracın hedeflenmesi ve askeri aracın tümdem imha edilmesi ile gerçekleşmişti. HPG, gerçekleşen her iki eylemde 22 askerin öldüğünü ve çok sayıda askerin de yaralandığını duyurdu.

ULUDERE’DE 11 KONTRA ÖLDÜRÜLDÜ

19 Haziran günü, Şırnak’ın Uludere İlçesine bağlı Hîlal, Şirif ve Mijîn köyleri çevesinde operasyona çıkan kontra birliklere yönelik gerillar tarafından 3 ayrı eylem gerçekleşti. HPG gerçekleşen eylemlerde toplam 11 kontranın öldürülmesinin ardından operasyona çıkan gücün geri çekildiğini duyurdu.

YARIN DEVAM EDECEK...