'Düşmanlaştıran anlayışa karşı oy kullanacağız'

Pazar günü yapılacak yerel seçimlere dair endişelerini dile getiren Van’da STK üyeleri, Kürt halkının iradesine sahip çıkarak HDP'ye oy vereceklerini belirtti.

Pazar günü yapılacak yerel seçimler öncesi seçimlerin demokratik ve güvenli bir ortamda yapılacağına dair endişeler yüksek. Van'da faaliyet yürüten Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri propaganda döneminde yaşanan baskıların seçim günü de devam edeceğini vurguluyor. STK temsilcileri Van halkını sandıklarına ve demokrasiye sahip çıkmaya çağırdı.

Türkiye de 70 yıldır yerel seçimlerin yapıldığını belirten Van Çev-Der Başkanı Ali Kalçık, "Ancak öyle bir noktaya getirildi ki Kürtler ilk defa adaya, sonuca bakmadan Kürtlere yapılan aşağılama, ötekileştirme nedeniyle seçimlerin dışında bir ruh haline sahip. Halk artık projelere falan takılmıyor ve seçimler üstü bir dönem var.

Tarihimizde ilk defa bir belediye seçiminde halk aşağılandı. Böyle bir dönemde biz de gardımızı aldık. Aşağılayan, terörize eden, düşmanlaştıran anlayışa karşı oy kullanacağız. Kürtlerin belediyeleri yönetmesini bile beka sorunu olarak görüyorlarsa, biz de bu ruh hali içinde seçime gideceğiz. Bu bizim için sadece bir seçim değil aynı zamanda bir referandumdur" ifadelerini kullandı.

TMMOB: YAŞADIKLARIMIZ İYİMSER UMUTLARIMIZI KIRIYOR

Beklentilerinin aslında demokratik şartlarda bir seçimin gelişmesi olduğunu söyleyen TMMOB üyesi Şemsettin Bakır, "Herkesin kendi oyunu özgürce kullanabileceği bir seçim beklentisi içerisindeyiz. Ancak görünenler buna dair umutlarımızı kırıyor. Büyük sıkıntılar var. Van’da zaten 2 parti arasında geçen seçimler var.

HDP ve Cumhur ittifakı yarışacak. Ancak halkın en yakın hissettiği HDP adayları gibi görünüyor. Kayyumlara ve belediye eşbaşkanlarının tutuklanmasına tepki olarak oylar HDP’ye verilecek. Bir daha kayyum atanmaması için Van halkı yüzde 70 gibi oyla belediyelerin büyük bir kısmını alacak diye düşünüyorum. Umarım seçimlerden sonra ülkeye barış ve demokrasi hakim olur" dedi.

DİSA-DER: UMUDUMUZUN DAHA DA GÜÇLENDİĞİ BİR SEÇİM OLSUN

Dil Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği Eş Başkanı Salih Sertkal ise aman azaldıkça politikacıların dilinin sertleştiğini ve bu durumun kaygı verici olduğuna dikkat çekti. Sivil toplum örgütü olarak seçim sürecinin sağlıklı, eşitliğe uygun gelişmediğine ve partiler arasında farklılıkların yaratıldığına dair tespitleri olduğunu belirten Sertkal, "Seçim günü bunun böyle olmamasını ve herkesin özgürce oyunu kullanmasını istiyoruz.

Şeffaf ve özgür ortamda bir seçim olsun. Sandıktan çıkacak her sonuca herkesin saygı duyacağı bir seçim istiyoruz. Bizde seçimlerde gözlemci olacağız. Temennimiz 1 Nisan sabahında demokrasi ve barış rüzgarlarının estiği, umudumuzun daha da yükseldiği bir seçim sonucunu umarım hep birlikte görürüz" ifadelerini kullandı.