Dîgor Newrozu: Newroz özgürlüktür, Newroz direniştir

Kar yağışı altında yapılan Dîgor Newrozu'nda konuşan DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, "Newroz özgürlük, barıştır. Newroz direniştir"

DÎGOR NEWROZU

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti),  Qers’in Dîgor (Digor) ilçesinde Millet Caddesi’nde Newrozu kutladı. Newroz’a DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Qers DEM Parti İl Örgütü, Qers ve Dîgor Belediye Eşbaşkan adayları ve çok sayıda kişi katıldı. Kadınlar ulusal elbiseleri ve çocuklarıyla birlikte Newroz alanına geldi.

Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşuyla başlayan Newroz’da ilk olarak konuşan Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivisti Rosa İldan, “Dîgor yaşamın anlamı, mücadelenin ve direnişin başladığı alanlardan biridir. Halkımızın direniş hafızasını sonuna kadar taşıyacağına inanıyoruz” dedi.

"Güneşli günlerde herkes gelir; mesele karda kışta gelmektir” diyerek konuşmasına başlayan DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, şunları söyledi: "Newroz özgürlük, barıştır. Newroz direniştir. Kürt halkı, Ortadoğu ve dünya halklarının Newroz’u kutlu olsun.

Yüzyıldır bir sorun var. Kürt halkının eşitlik, statü sorunu var. Kürt halkının varlık sorunu var. Ret, inkar ve asimilasyon kıskacına alınmış, bir halk gerçeği var. İşte artık yüzyılı geride bıraktık. Yeni bir yüzyıl başlıyor. Bu yeni yüzyılda Kürtlerin var olması için barışın, gelmesi gerekiyor. Onurlu bir barış ancak ve ancak bu ülkeye huzuru getirir. Birlikte yaşamı getirir. Yüzyıllık ret ve inkar politikası iflas etmiştir.

Kilit üstüne kilit vurdukları Sayın Öcalan, Kürt sorununun birinci muhtabıdır. Onun için bu tecrit ortadan kalkmalıdır.

Bir yüzyılı daha kaybedemeyiz. Bir yüzyılı daha kölelik koşullarında devam ettiremeyiz. İşte Newroz meydanları dün İstanbul, Colemêrg, Şirnex ve Wan; dört bir yandan yüz binler haykırdı. Kürt ve Türk halkları onurlu bir barışı, demokrasiyi, özgürlüğü istiyor. Tayyip Erdoğan sabah akşam Kurdistan’a ‘teröristan’ diyor ve yeni bir savaşın fitilini ateşliyor. Biz buradan söyleyeyim; Kurdistan; ülkemizdir, vatanımızdır. Biz dört parçadaki ve dünyadaki Kürtler bir arada eşit ve özgür yaşamak istiyoruz. Kürdü ötekileştiren, Kürdü yok sayan anlayışlara geçit vermedik. Bundan sonra da vermeyeceğiz.

Bu zihniyeti iyi tanıyın; Ankara’da Türk olup Kurdistan’a gelince Kürtlüğünü hatırlayanlardır. Bunlara değil oy, selam bile yok selam! Bu seçimde AKP’ye verdiğiniz her oy JİTEM ittifakına gidecek. AKP’ye verdiğiniz her oy faili meçhullerin faili olan, Ağar’a Çiller’e gidecek. AKP’ye verdiğiniz her oy MHP’ye, tanka ve topa gidecek. Onun için diyoruz ki; birliğimizi güçlendirelim. Tek bir Kürdün oyu bunlara gitmesin. Kürtlerin oyu DEM Parti’nin ağacında buluşsun. DEM Parti’yi büyütsün. Halkımızın mücadelesini büyütsün.”

Konuşmaların ardından sanatçı Ayşe Şefaqî ve Adil Şerzat sahne aldı. Halk, kar ve yağmura rağmen şarkılara eşlik ederek, halaylarla alanı ısıttı. Newroz şarkılar eşliğinde son buldu.