Dêrîn Peşmergeleri: Raperîn’in kazanımları korunmadı

Bundan 33 yıl önce Baas rejimine karşı Güney Kurdistan’daki halk ayaklanmasının (Raperîn) yıldönümünde eski-emekli peşmergeler (Dêrîn) tarafından düzenlenen törende, işgalci Türk devletinin saldırılarına tepki gösterildi.

Kurdistan Dêrîn Peşmergeler Derneği’nin Süleymaniye’de düzenlediği törende konuşan derneğin başkanı Cemil Hewrami, Raperîn’in yıldönümünü kutlayarak, “Ne yazık ki Kurdistan Bölgesi hükümeti, Raperîn’in kazanımlarını gerektiği gibi koruyamadı. Dêrîn Peşmergeler de ekonomik olarak çok kötü durumdalar” dedi.

Hewrami, Güney Kurdistan’daki Kürt partilerinin birlik olmaması nedeniyle Kürdistan Bölgesi’nin tehlikeli bir duruma doğru sürüklendiği uyarısında bulundu.

 “Türk devleti başta olmak üzere işgalci devletlerin her gün Güney Kürdistan kentlerini bombaladığını ve Kürt gençleri şehit düşürdüğünü görüyoruz” diyen Hewrami, konuşmasında Behdinanlı tutukluların durumuna da dikkat çekti.

Cemil Hewrami, “Hepimiz Behdinan tutuklularının neden cezaevinde tutulduğunu biliyoruz. Bazıları yaptıkları yorum bazıları ise evlerinde bulunan bir tüfek bahane edilerek tutuklandı. Öte yandan bazılarının ağır silahlarla yolculuk yaptığını ancak kimsenin buna ses çıkarmadığını görüyoruz” şeklinde konuştu.

Cemil Hewrami, son olarak Kurdistan Bölgesi’ndeki tüm siyasi partilere bu yılki Newroz’u barış, birlik ve işgale karşı duruşa vesile etmeleri çağrısında bulundu.