'Demokratik Kürdistan ve Irak için omuz omuza mücadele edeceğiz'

Irak'ta resmiyet kazanan Tevgera Azadî'nin kuruluş kongresinde konuşan Eşbaşkan Şîlan Şakir, demokratik bir Güney Kürdistan ve Irak için tüm halkların omuz omuza mücadele edeceğini kaydetti.

Kürdistan Özgür Toplum Hareketi'nin (Tevgera Azadî) Irak'ta resmiyet kazanmasından sonra bugün Süleymaniye'nin Serçinar bölgesindeki Holê Mona Lîza salonunda kuruluş kongresi, açılış konuşması, parti tüzüğü ve programının oylamasıyla devam ediyor. Güney Kürdistan ve Irak'ın farklı bölgelerinden 700 delege ve yüzlerce yurttaşın katılımıyla yapılan kongre Irak Yüksek Seçim Komisyonu üyeleri tarafından da izleniyor.

KURULUŞ KONGRESİ

Irak ve Güney Kürdistan'ın birçok kentinde genç, kadın, yaşlı, farklı halk ve inançlardan bini aşkın kişinin katılımıyla saat 10.30'da başlayan kongrenin açılış konuşması kongre divanı tarafından yapıldıktan sonra Tevgera Azadî Eşbaşkanı Şîlan Şakir söz aldı. Kongre katılımcılarını selamlayarak konuşmasına başlayan Şîlan Şakir, partilerinin 2014 yılında kurulduğunu ve o günden beri çalışma yürüttüklerini, ancak çeşitli hukuki neden ve engellerden dolayı kuruluş kongresini ancak şimdi yapabildiklerini söyledi.

EŞBAŞKANLIK SİSTEMİ İÇİN MÜCADELE VURGUSU

Güney Kürdistan ve Irak halkları için farklı bir ses olmaya geldiklerini ifade eden Şakir, "Bizim sistemimiz eşbaşkanlık sistemidir. Ancak Irak'ın mevcut yasaları buna olanak tanımıyor. Her ne kadar prosedürde bunu şimdi gerçekleştiremezsek de pratikte bizim sistemimiz eşbaşkanlıktır. Bu sistemin Irak ve Güney Kürdistan'da da resmiyet kazanması için mücadelemiz devam edecektir" dedi.

'İŞGAL TEHLİKESİ VAR'

Başta Kürdistan'ın dört parçası olmak üzere Irak ve tüm Ortadoğu'nun çok hassas bir süreçten geçtiğini hatırlatan Şîlan Şakîr, Türk devletinin Efrîn'i işgal girişimini ve İran rejiminin Rojhilat ve İran halklarına yönelik baskıcı politikalarını lanetlediklerini söyledi. Şakir, "Güney Kürdistan'a baktığımızda da bugün bir kısmının Türkiye, diğer kısmının İran tarafından işgal edildiğini ve gündelik olarak bu devletlerinin saldırılarını görüyoruz. Özellikle bir partinin kendi aile çıkarları için ortaya attığı referandum sonrası bu işgal saldırılarına her gün yenilerinin eklendiğini görüyoruz" diye konuştu.

IRAK VE GÜNEY HALKLARI BİRLİKTE MÜCADELE EDECEĞİZ

Ortadoğu halklarına demokratik bir model sunmak için çaba sarf ettiklerini kaydeden Şîlan Şakir, "Güney Kürdistan ve Irak halkları, inançları, farklılıklarının ortak yaşam kültürünün oluşması ve demokratik bir zeminde siyaset yapmaları ve kendilerini yönetmeleri için mücadele ediyoruz. Demokratik bir Güney Kürdistan ve Irak için omuz omuza mücadele edeceğiz. Bu mücadeleyi hepimiz birlikte vereceğiz. Bunu da ancak demokratik bir programla hep birlikte vereceğiz. Başta şehit aileleri olmak üzere hepinizi saygıyla selamlıyorum" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Partinin tüzüğü okunup oy çokluğuyla kabul edilmesinin ardından kongre, parti siyasi programının okunmasıyla devam ediyor. Kongre, öğlen yemeğinin ardında yeni yönetimin seçilmesiyle devam edecek.