Şengal’de protesto: Türk devleti bu özgürlük yürüyüşünü durduramaz!

İşgalci Türk devletinin saldırılarını ve suç ortaklığı yapan KDP'yi protesto etmek amacıyla Şengal’de düzenlenen eylemde, Türk devletinin bu özgürlük yürüyüşünü durdurmayacağı mesajı verildi.

İşgalci Türk devleti 29 Şubat 2024’ten bu yana Şengal’a yönelik üç hava saldırısı düzenledi. 

Bu saldırılarda Êzidî toplumun öncülerinden Sadûn Mîrza Ali ve Mecdel Hasan Xelef şehit düştü. 

Son olarak Serdeşt Kampı yakınlarında bulunan bir sivil araca yönelik 2 Nian günü düzenlenen saldırıda iki kadın yaralandı. 

Êzidî toplumda büyük bir öfkeye neden olan bu saldırılardan sonra Şengal Özerk Yönetimi Sinûn’da yürüyüş çağrısında bulundu. 

Sabah saatlerinde Şengal Özerk Yönetimi öncülüğünde Şengal’deki Arap bileşenler, Êzidî toplumu, TAJÊ, Gençlik Hareketi ve Şengal halkının ileri gelenleri, Sinûn nahiyesinde bir yürüyüş düzenledi.

Halk Meclisi önünden Türk devletinin saldırılarında şehit düşen Mam Zeki’nin adının verildiği kent merkezindeki Şehit Mam Zeki Kavşağı’na kadar gerçekleşen yürüyüşün ardından açıklama yapıldı. 

Şengal Özerk Yönetimi adına Kasım Murat, uluslararası kamuoyuna seslenerek, "Kutsal ve tarihi günlerden geçiyoruz. Kürt halkının tarihinde Egîd ve Mazlumların öncülüğünde Newroz ateşi yakıldı ve düşmanın köküne büyük bir darbe indirildi. Önder Apo'nun doğum günüyle de mazlum halklara yeni bir yaşam armağan edildi. İnsanlık düşmanı Erdoğan, kutsal günlerimize saygı duymuyor ve bu günlerde saldırıyor. Dünkü saldırıda fermandan kurtulan siviller hedef alındı" dedi.

Türk devletinin halkın özgürlük yürüyüşünü durduramayacağını vurgulayan Kasım Murat şunları ekledi: "Erdoğan'ın işkenceler, darbeler, hapsetmeler ve insanlık dışı eylemlerle dolu bir geçmişi var. Bugün yine halkımıza saldırıyor ve kutsal günlerimizi yok etmek istiyor. Halkın haklarını ve özgürlüklerini engellerseniz, onlara yalnızca mücadele etme seçeneği bırakmış olursunuz. Hiç kimse halkların özgürlüğünü engelleyemeyecek. Halkın iradesi her türlü saldırıdan daha güçlüdür. Ateşin ve güneşin çocukları 21'inci yüzyılın Kawaları oldu. Erdoğan şunu iyi bilmelidir ki; Zulmüne karşı direniş gerçekleşecektir"

TAJÊ adına konuşan Zozan Şengali, “Sadece hava saldırılarıyla değil, birçok özel savaş yöntemiyle halkımızın iradesini yok etmek istiyorlar” diye tepki gösterdi. 

Zozan Şengali, “Halkımız kendisi hakkında planlar yapıldığı bilmeli ve halkımıza yönelik bu saldırılara hiç kimse ortak olmamalıdır. Türk devleti ve işbirlikçileri saldırılarla amacına ulaşamayacaktır. Ne kadar saldırırlarsa saldırsınlar mücadelemiz zafere kadar sürecektir” şeklinde konuştu. 

Yürüyüş, "Katil Erdoğan" ve "Bijî Berxwedana Şengalê" sloganlarıyla son buldu.