YENİLENDİ

'Özgürlük için Amara'ya' yürüyüşü başladı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın yaş günü dolayısıyla organize edilen 'Özgürlük için Amara'ya' yürüyüşü başladı.

İmralı Adası'nda 25 yıldır tecrit altında tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan 75’inci yaşına girdi. Kürt Halk ÖnderiAbdullah Öcalan’ın doğduğu Riha’nın Xelfeti (Halfeti) ilçesi Amara Mahallesi’ne bir yürüyüş yapılıyor.

"Özgürlük için Amara'ya" şiarıyla yapılan yürüyüş Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER), MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), DBP ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Parti (DEM Parti) tarafından organize edildi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın doğum gününde yapılacak yürüyüş için Kurdistan ve Türkiye’nin birçok kentinden kente gelenler Pirsûs'un (Suruç) kırsal Aligor Mahallesi'nde buluştu.

DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, MED TUHAD-FED Eşbaşkanı Kerem Canpolat, HDK Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, Asrın Hukuk Bürosu avukatlarının yanı sıra birçok sivil toplum örgütü temsilcisi de kutlamalara katıldı. Kutlama için bir araya gelenler, bir süre Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekti.

'KÜRT HALKI ÖNDERİNE SAHİP ÇIKIYOR'

Kutlamalarda konuşan DEM Parti Milletvekili Ömer Öcalan, "Bir millet varsa elbette onun bir lideri de vardır. Bizim liderimiz de Sayın Öcalan'dır. Kürt halkı 40 yıldır önderine sahip çıkıyor. Bunun için 2004'ten bu yana herkes yönünü 4 Nisan'da Amara'ya dönüyor. 'Kürtleri bitirdik' diyenler karşılarında halkı gördüler. Halka önderlik eden de Sayın Öcalan'dır. Sahiplenmeyi kutluyoruz, yolumuz uzun. Sayın Öcalan 75 yaşında ve fiziki özgürlüğünün zamanı geldi. Anneler onurlu bir barışa hasret. Anneler canını, çocuklarını bu uğurda verdi. Onlarca genç yaşamını yitirdi ve onlarcası cezaevinde" diye konuştu.

 Cezaevlerinde siyasi tutsakların açlık grevi eylemlerini bugün yeni bir aşamaya evrilttiğini söyleyen Ömer Öcalan, "Açlık grevleri için bugün yeni bir süreç başlıyor. Bizim tutsakların eylemlerine sahip çıkıp, sesleri olmamız gerek. Yükümüz ağır ama paylaşacağız bu yükü. Sayın Öcalan başta olmak üzere bütün tutsakların sesi olacağız. Demokratik bir çözüm olana kadar mücadelemiz devam edecek. Sayın Öcalan'ın doğumu bir kez daha kutlu olsun" diye konuştu.

 'HALK BÜYÜK BİR CEVAP VERDİ'

DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar ise "Ülke çok ciddi bir buhran içinde. Bu ülkede demokrasi, hukuk, adalet ayaklar altında. Bütün bunların olduğu yerde son sözü kuracak olan AKP-MHP iktidarıdır. Seçimlerde halk büyük bir cevap verdi. Kürtler size ders verdi. Kurdistan’da varlık gösteremeyen iktidarın kendisi sahte seçmenlerle Kürt halkının kazanımlarını gasp etmek istedi. Van’da halk cevap verdi. Tüm demokratik haklarımıza iktidar saldırdı. Kazanan adaylarımız yerlerde sürüklenerek gözaltına alındı. Neden? Korkudan. Onlar da gücümüzü biliyor" diye konuştu.
Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Çözüm süreci derin dondurucuda" sözlerini hatırlatan Çiğdem Kılıçgün Uçar, "Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan müzakere süreci başladığında çok uyarıda bulundu. ‘Kanın gözyaşının olmadığı bir ülke mümkün’ dedi. İktidar gözünü kapattı. 'Bu ülke yoksulluğa mahkum değil' dedi. 'Dışa muhtaç değil’ dediler. Onlar gözünü kapattı. Onlar ‘Çözüm sürecini derin dondurucuya kaldırdık’ dedi. Kürtler derin dondurucunun fişini çekti. 25 yıllık tecrit koşullarına rağmen dipdiri duran Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’ın doğum günü kutlu olsun” dedi.

'YÜZÜMÜZ ABDULLAH ÖCALAN'IN ÖZGÜRLÜĞÜNE DÖNÜK...'

İmralı Cezaevi'nin kapatılması gerektiğini vurgulayan Çiğdem Kılıçgün Uçar, "Sayın Öcalan’ın rolünü oynayabilmesi için gerekli girişimler yapılmalı. Sayın Öcalan’ın fikirleri dünyada tartışılıyor. Rojava’da, dünyada Kürtler ayakta. Bu sorun çözümsüz değil. Bu sorunda ısrar edenler en büyük cevabı aldılar. Özgürlük Yürüyüşü devam ediyor. Bugün yüzümüz Amara’ya dönük, Sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüne dönük olacak. Kürt sorununun demokratik çözümü ve Sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için elimizden geleni yapacağız. Tecrit rejimiyle iktidarın ülkeyi yönetmesine izin vermedik, vermeyeceğiz. Kürt Halk Önderi’nin doğum günü kutlu olsun, mücadelemiz kutlu olsun" şeklinde konuştu.  

Açıklamalardan sonra halk, Amara'ya doğru harekete etti.