İran'dan Rojavalı Kürt tutsağa idam cezası

İran rejim yargısı daha önce 7 yıl hapis cezasına çarptırılan Rojavalı Kemal Hesen Remezan'ı İtlaat'ın hazırladığı yeni dosya ile idam cezasına çarptırdı. İdam cezası Urmiye 3. Devrim Mahkemesi Şubesi tarafından onandı.

İran rejimi yargısı, Rojavalı Kürt siyasi tutsak Kemal Hesen Remezan'a (31) idam cezası kararını onayladı. 2011 yılında Makû-Urmiye sınırında İran istihbaratı İtlaat tarafından iki kişiyle birlikte yakalanan Remezan'a önce PKK üyeliğinden 10 yıl hapis cezası verildi, ancak daha sonra İtlaat'ın hazırladığı yeni dosyalarla bu hüküm bozularak idama çevrildi.

Kürdistan İnsan Hakları Ağı'nın verdiği bilgiye göre, Urmiye 3. Devrim Mahkemesi Şubesi, Urmiye Merkez Zindanı'na gönderdiği idam kararı, cezaevi yönetimi tarafından Remezan'a okundu. Daha önce Urmiye 6. Devrim Mahkemesi Şubesinde iki kez duruşması görülen Remezan'ın dosyası 2016'nın Kasım ayında Urmiye 1. Devrim Mahkemesi Şubesine gönderildi. Remezan'ın yargılaması devam ederken idam kararı onandı.

İran rejimi ile istihbaratının yargılama skandalları ise bununla bitmiyor. Temmuz 2011'de Makulu iki yurttaşla birlikte Urmiye eyaleti sınırında İran istihbaratı tarafından yakalanan Remezan 4 ay boyunca İtlaat tarafından yargılandı. 14 Temmuz 2015 tarihinde Remezan ve dosya arkadaşlarından her birine "PKK üyeliği"nden 10 yıl bir gün hapis cezası verildi. Ancak bu ceza daha sonra 7 yıla indirildi.

Cezalarda yapılan indirimin ardından İtlaat'ın yeniden devreye girdiği ve Şubat 2016'da Remezan'ı Urmiye Cezaevi'ndeki İtlaat birimine sevk ettikleri öğrenildi. İki ay boyunca ağır işkenceye maruz kalan Remezan'ın kameralar karşısında konuşmaya zorlandığı belirtildi. Ardından Remezan'ın 10 Aralık 2016'da 8 gün ve 26 Aralık 2016 tarihinde ise 10 gün boyunca İtlaat merkezinde işkence kaldığı öğrenildi.

İşkenceler sonrası Remezan hakkında 10 yıl önce kim tarafından öldürüldüğü bilinmeyen bir İtlaat rütbelisini öldürmekten dosya hazırlandığı aktarıldı. Urmiye 1. Devrim Mahkemesi Şubesi'nce hakkında "PJAK üyeliği ve İran rejimine karşı silahlanma" iddiasıyla yeniden dosya hazırlanan Remezan'ın dosyası daha sonra Urmiye 3. Devrim Mahkemesi Şubesi'ne gönderildi. Remezan'ın kesim idam kararı Urmiye 3. Devrim Mahkemesi Şubesi hakimi Mehdi Dadpur tarafından onandı. Kararın Remezan'ın yüzüne okunmadığı ve Urmiye Merkez Zindanı'na celp gönderildiği, cezaevi yönetiminin ise kararı Remezan'a bildirdiği öğrenildi.